En Sıcak Konular

Tüzmen, Araplarla yeni bir birlik istedi

2 Mayıs 2008 22:02 tsi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkçe ve Arapça konuşan ülkelerin ekonomik alanda güçlerini birleştirmeleri çağrısında bulundu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkçe ve Arapça konuşan ülkelerin güçlerini birleştirerek, tek bir ekonomik alan haline gelmeleri gerektiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) 5. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Ankara Hilton Oteli'nde düzenlenen ''TURAB ile 29 Ülke Ankara'da El Ele'' toplantısına katıldı.

Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkelerinden 29 ülkenin büyükelçileri ve iş adamlarının katıldığı toplantıda konuşan Bakan Tüzmen, geçen yıl mortgage krizi ile başlayan daha sonra finansal kriz haline gelen, şimdi de tarım ve gıdada yaşanan krizin, aslında Türk ve Arap ülkeleri için bir fırsata çevrilebileceğini dünya ticaretinden daha fazla pay alınabileceğini söyledi.

'TEK EKONOMİK GÜÇ OLMALIYIZ'

Türkçe ve Arapça konuşan ülkelerin bir kısmının petrol ve doğalgaz zengini, bir kısmının da kalifiye eleman bakımından zengin olduğuna işaret eden Tüzmen, ''Türk ve Arap dünyası olarak güçlerimizi birleştirip, tek bir ekonomik alan haline gelmeliyiz'' dedi.

Toplantıda konuşan TURAB Genel Başkanı Doğan Narin de TURAB'ın ilgi alanına giren 29 ülkenin toplam nüfusunun 460 milyon kişi olduğunu ve bu sayının dünya nüfusunun yüzde 7'sine tekabül ettiğini söyledi.

Türkiye'nin etrafında kardeş, komşu ve dost 6 Türk devleti ve 22 Arap devleti bulunduğunu vurgulayan Narin, şöyle devam etti:

''Türk ve Arap ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin gelişmesi için, ülkelerin her seviyede ve tüm sektörlerin dünyadaki yetkilileri ile iş adamlarını bir araya getirecek, sorunları giderecek, fikir birliği sağlayacak çağdaş ve sürekli organizasyonların yapılması önemlidir. Türk ve Arap ülkelerinde sanayi, turizm ve sağlık sektörlerinde mevcut yatırım projeleri, uluslararası rekabet koşulları içinde, bu ülkeler arasında dayanışmanın göstergesi olarak desteklenmeli, işbirliği ve ortaklıklar kurulması için yasal zemin uygun hale getirilmelidir. Türk ve Arap ülkeleri bir birlerinin deneyimlerinden yararlanmalıdır.''

Toplantı sonrasında, Türk-Arap ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunanlara ve Bakan Tüzmen'e teşekkür plaketi verildi.

dunyabulteni



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs