En Sıcak Konular

CHP, 1 istifa 2 görevden alma istedi!

2 Mayıs 2008 21:12 tsi
İstanbul'daki 1 Mayıs olayları hakkında zehir zemberek açıklamalar yapan CHP'li Hakkı Suha Okay, İçişleri Bakanı Atalay'ı istifaya çağırdı, Vali ve Emniyet Müdürünü de unutmadı.

Okay, TBMM'de CHP Grup Yönetim Kurulu Toplantı Salonunda, ''Sahte Demokrat AKP ve 1 Mayıs 2008'' konulu basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonunda, dünkü 1 Mayıs olaylarına ilişkin gazete manşetlerinden oluşan bir sergiye de yer verildi.

Hakkı Suha Okay, ''1 Mayıs 2008, örtülü faşizmin, açık faşizme dönüştüğü gündür'' diyerek, ''Başkumandan Tayyip Erdoğan, Taksim fatihi, başbakandır. Çünkü kendi halkına karşı kendi ülkesinin meydanlarını kapatan bir siyasi lider olarak tarihe geçecektir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını da eleştiren Okay, ''İstanbul'da olumsuz bir durum yaşanmadı'' diyen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile ''Olayları tırmandıran, tetikçi'' diye nitelendirdiği İstanbul Valisi Muammer Güler'in derhal görevden alınmalarını istedi. Okay, ''Ama hepsinden öte İçişleri Bakanı, hemen, bugün istifa etmelidir'' dedi.

CHP olarak 1 Mayıs olaylarının takipçisi olacaklarını, Anayasa ve İçtüzükten kaynaklanan tüm hakları 1 Mayıs olaylarının hesabını sormak üzere kullanacaklarını belirten CHP Grup Başkanvekili Okay, ''Nasıl 1 Mayıs 1977 unutulmadıysa, 1 Mayıs 2008'de unutulmayacaktır. CHP iktidarında, 1 Mayıs Taksim'de kutlanacaktır'' diye konuştu.

Okay, bir soru üzerine, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında gensoru verebileceklerini, bu konuyu grup yönetimin değerlendireceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, provokasyon olacağı gerekçesiyle Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına izin verilmemesini eleştirerek, ''Taksim provokasyonlara açık da Kadıköy'de, Çağlayan'da bu provokasyonlar olmayacak mı? Bunun hiçbir akla uygun gerekçesi yoktur. Bu, akıl tutulmasıdır, açıkça halka savaş açmaktır'' dedi.

Okay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, polisin, dün İstanbul ve Ankara'da 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen işçilere yönelik tutumunu eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özeleştiri yerine, ''Devlet üzerine düşen görevi yaptı, beklenmeyen gelişmeler oldu'' diye açıklama yaptığını ifade eden Okay, Erdoğan'a, ''Gelişmeleri siz yarattınız. Devletin görevi, vatandaşa savaş açmak değildir'' diye seslendi.

Hakkı Suha Okay, siyasi iktidarın gittikçe marjinalleştiğini, marjinalleştikçe ve yalnızlaştıkça da gerçek yüzünü sergilediğini ve saldırganlaştığını öne sürerek, şöyle konuştu:

''1 Mayıs'ı işçilerin Taksim'de kutlamak istemelerinin gerekçeleri ortadadır. 1977 yılında 37 yurttaşımızın katledildiği ve hala karanlıkta kalan olayların tekrar yaşanmaması için işçi sınıfı kutlamaları Taksim'de yapmak istemektedir. Tarihimizdeki bu kara sayfayı belleklere kazımak, yaşatmak işçi sınıfının en doğal hakkıdır. Peki hükümetin 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlatmamak için gerekçesi nedir? Taksim provokasyonlara açık da Kadıköy'de, Çağlayan'da bu provokasyonlar olmayacak mı? Bunun hiçbir akla uygun gerekçesi yoktur. Bu, akıl tutulmasıdır, kendini bilmezliktir, açıkça halka savaş açmaktır.''

''SIHHİYE'DE NEDEN AYNI TERÖR YAŞANDI?''

Toplantı ve gösteri hakkının en temel insan haklarından olduğuna işaret eden CHP Grup Başkanvekili Okay, şunları söyledi:

''Bireysel özgürlüklerin toplumsal eylemlerle kesişmediği, kullanılmadığı ortamlarda demokrasiden söz edilemez. Siz Taksim'i futbol ve yılbaşı kutlamalarına açarken, dünyada 165 ülkede kutlanan 1 Mayıs'ı kutlamak için işçilere açmazsanız, bunun adı demokrasi değil, dikta rejimi olur. Bu sizin özgürlük söylemleriniz halkı uyutan, pembe eylemlerle sınırlı olduğunu gösterir. Sadece kendine ve kendi gibi düşünenlere özgürlük, ötekilere baskı içeren bir anlayışın maskesi artık düşmüştür. Peki Taksim halka kapalıydı, izin verilen Sıhhiye'de neden aynı terör yaşandı?''

GÜDÜMLÜ SENDİKALAR

CHP'li Okay, kamu gücüyle güdümlü sendikalar oluşturup, halkın tepkilerini dizginleme girişimlerine de tepki göstererek, ''Bu girişim ve bu girişime alet olanlar bilmelidirler ki yaptıkları kendi kitlelerine ihanettir'' dedi.

1 Mayıs kutlamalarına katılmayan sendika liderlerini de eleştiren Hakkı Suha Okay, ''Onların bu tutumunu ne tarih ne de işçiler affetmeyecektir. Sarı sendikacılığın bu kadar hakim olduğu bir rejim, sağlıklı bir rejim olamaz'' diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI

Yaşananlar olayları görmezden gelenlerin, hafife alarak önemsiz olarak göstermek isteyenlerin, bu olaylara neden olanlardan daha suçlu olduklarını savunan Okay, şöyle devam etti:

''Bu açıdan Sayın Cumhurbaşkanı'nın, 'Aklıselim hakimdi' şeklinde yaptığı değerlendirme, kabul edilemez. Ya bu ülkede yaşamıyorlar veya yaşadıklarını görmüyorlar. 500'ü aşkın yurttaşın gözaltına alındığı, sendika binalarına saldırıların düzenlendiği, hastanelere biber gazlarının atıldığı, yerde yatan genç kızların ve turistlerin coplarla tekmelerle darp edildiği, yeni plastik mermilerin işçiler üzerinde denendiği olaylar nasıl görmezden gelinir? Bu değerlendirmeyle Sayın Gül'ü, bir kez daha sıfatına uygun değerlendirme yapmaya davet ediyorum.''

''GAZCI KARDEŞLER'' MANŞETİ

CHP Grup Başkanvekili Okay, dünkü 1 Mayıs olaylarına ilişkin gazete manşetleri önünde foto muhabirlerine, ''İşte bayramda yaşanan kan ve gözyaşı'' diyerek poz verdi.

Hangi manşeti daha çok beğendiği sorulan Okay, manşetlerin her birinin bir diğerinden anlamlı olduğunu belirtti. Okay, Sabah Gazetesi'nin ''Gazcı Kardeşler'' manşetini de göstererek, ''Sabah Gazetesi'ni kutluyorum. Anlaşılan kimse inkar edememiş'' dedi.

aa



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,783 µs