'barış kampüsü' kuruyoruz | " /> 'barış kampüsü' kuruyoruz | "/>

En Sıcak Konular

Babacan: Filistin'de 'barış kampüsü' kuruyoruz

2 Mayıs 2008 19:22 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Türkiye'nin sanayi sitesi projesi çok faydalı olacak. Bunun startını verecek durumdayız" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, donörler toplantısına katılmak üzere geldiği Londra'da, Filistin'de sanayi bölgesi projesinin yanı sıra 'barış kampusu' kuracaklarını söyledi.

Kuracakları barış kampusu projesinde ilkokul, hastane ve sağlık personeli yetiştirileceğini anlatan Babacan, projenin son hali için İsrail ve Filistin devletinin üzerinde mutabakata varmaları gereken bazı teknik detayların olduğunu ifade etti.

Londra'daki toplantı öncesinde Türk gazetecilerle bir araya gelen Ali Babacan, hükümetin Filistin'le ilgili projelerini anlattı. Babacan, "Birkaç ay önce İsrail Cumhurbaşkanı ile Filistin Devlet Başkanı Türkiye'ye ziyarette bulundular. O dönemde bir üçlü mutabakat imzalandı. Bu proje önemlidir. Özellikle Türkiye'nin sanayi sitesi projesi Filistinli gençlerin iş bulmaları konusunda çok faydalı olacaktır. Biz bunun startını verecek durumdayız. Bu projeyi beraberce gerçekleştirmek üzere üç ülke de anlaşmıştır" diye konuştu. Bakan Babacan, proje için arazi tahsisi çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Barış kampusu projesi hakkında da bilgi veren Babacan, "Buna bir yüksek okul da diyebiliriz. Bu proje altında özellikle sağlıkla ilgili konularda personel yetiştirmek istiyoruz. Bunun yanı sıra modern bir hastane ve ilk ve orta öğretim okulları olacak. Bunun en büyük özelliği İsrail ile Filistinlilerin bir arada yaşayacağı bir proje olacak. O yüzden bunun adına da 'barış kampüsü' adını verdik" dedi. Babacan, Bilkent Üniversitesi'nin üstleneceği proje hem İsrail hem de Filistin'in yasal alt yapıyı hazırlaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin en son Paris yapılan donörler toplantısında Filistin için toplam 150 milyon dolarlık bir yardım paketini devreye sokacağını ilan ettiğini hatırlatan Babacan, bu yarımların uluslararası alanda da yankı bulduğunun altını çizdi.

İsrail'in Batı Şeria'daki güvenlik önlemlerine değinen Babacan, bu gibi hareketlerin Filistin'in kalkınmasına yardımcı olmadığını ifade ederek, "Bunlar ürünlerin rahat hareket edebilmesi ve ekonomik kalkınmanın temel gerekçelerini kısıtlıyor" diye konuştu.

KÜRT YÖNETİME'NE PKK'YLA ARANA MESAFE KOY ÇAĞRISI

Babacan, Kandil'e yapılan son operasyon ve Irak'taki son temaslar ile ilgili bir soru üzerine de "Kuzey Irak'a yaptığımız askeri operasyonlar artık sürecin belli bir unsuru. Gerektiği zaman gerektiği sıklıkla hava, bazen kara operasyonları yapılmakta. Terörle mücadele pek çok enstrüman varsa dabunların en önemlisi askeri enstrümanlar. Bunlar kullanılmaktadır, gerektiğinde de kullanılacaktır" dedi.

Babacan, Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin şimdiye kadar terör örgütü PKK'ya destek verdiği yönünde bir izlenim olduğunu ifade ederek, "Kuzey Irak yönetimi terör örgütü PKK'yla arasına mesafe koyabilirse, bu kuşkusuz bizim Kuzey Irakla ilgili politikalarımız etkileyecektir" şeklinde konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs