En Sıcak Konular

Yarın Türkiye için tarihi gün

2 Mayıs 2008 17:47 tsi
Son günlerde sürekli kötü haberlerle morali bozulan milletimizin yüzünü güldürecek bir olay.

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Emekli Tümgeneral Ömer İnak, Türk Deniz Kuvvetlerinin 12 adet korvet gemi inşasını öngördüğü "MİLGEM" projesinde, milli gemilere ilk kaynağın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle yarın yapılacağını söyledi.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Ömer İnak, Kayseri Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen 16. Mühendislik Dekanları Konsey Toplantısı'nda, savunma sanayiinde yerli üretime ve araştırma geliştirme çalışmalarına ilişkin açıklamalar yaptı. Savunma sanayiinde Türkiye'nin hızla kendi araçlarını üretir duruma gelmeye başladığını belirten İnak, "Savunma sistemi araçlarında 1990 öncesi tüm savunma araçlarını ithal eden ülkemiz 1990'lı yıllardan 2000'li yıllarda ortak üretime ağırlık vermiş 2000 yılından itibaren de tamamen yerli sistemler üretmeye başlamıştır. Şu an bu alanda yapılan alımların yüzde 25'ini yerli üretim yüzde 75'ini ise ortak ve ithal üretim olarak yapılmaktadır. Hedefimiz yerli üretimi yüzde 50 oranına yükseltmektir" dedi.

Türkiye'de üretilen, geliştirilen ve proje aşamasındaki savunma sistemleri hakkında da bilgiler veren İnak, yerli üretim projelerinin üstünde durulan en önemlilerinden birisinin Milli Gemi yani MİLGEM projesi olduğunu ifade etti. Projede üretim aşamasına gelindiğini anlatan Müsteşar Yardımcısı İnak, milli gemi üretiminde ilk kaynağın yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle yapılacağını açıkladı.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin 12 adet korvet gemisi inşasını öngördüğü "MİLGEM" projesinde, projenin ismi olan "MİLGEM" (Milli Gemi), projenin hedefini özetlemekte olup, projede milli kaynakların azami oranda kullanılacağını ifade ediyor. Bu kapsamda gemi üzerine konacak sistemlerin yurtdışı üreticilerinin Türkiye'ye bilgi transferi ve gemi sistemlerinin büyük ölçüde milli imkanlarla imali hedefleniyor. TCG Heybeliada ismi verilen birinci MİLGEM Korvetinin dizaynına İstanbul Tersanesi Komutanlığında oluşturulan MİLGEM Proje Ofisi tarafından 12 Mart 2004 tarihinde başlandı. TCG Heybeliada'nın 2011 yılında hizmete girmesi hedeflenmektedir. Denizaltı Savunma Keşif Karakol Botu sınıfına giren bu gemi keşif ve gözetleme, hedef tespit, teşhis tanıma, erken ihbar görevleri ile üs, liman, denizaltı savunma harbi su üstü harbi hava savunma harbi gibi görevlerinde kullanılacak.

ASKERİ PİLOTLAR 2010'DA TÜRK UÇAĞINDA EĞİTİLECEK

Ömer İnak, hava savunma konusunda da önemli projeleri hayata geçirme aşamasında olduklarını dile getirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı için tamamen yerli ürün olan Hürkuş isimli uçağın üretimine başlandığını anlatan İnak, pilot eğitimlerinde kullanılacak uçaklarla ilk uçuşun 2010 yılında gerçekleştirileceğini kaydetti. TAİ tarafından üretilen yerli eğitim uçağı için toplam 59 ay olarak proje takvimi öngörüldü.

Yerli üretimi artırmak için azami gayret gösterdiklerini belirten Ömer İnak, yerli silahlarla ülkeyi savunmak için azami özen gösterildiğini belirtti. Bu yüzden ithal edilen ürünlerde bile yüzde 100 karşılıklık esasının şart koşulduğuna işaret eden İnak, şöyle devam etti:

"Bugün silah ve mühimmatta başta MEKK olmak üzere yerli firmalar tarafından, mühimmat, havan topu, tabanca, lazer güdümlü roket-füze, uzatılmış, orta ve uzun menzil roket, kaideye monteli stinger gibi silahlar üretiyor. Leopar tanklarının modernizasyonunu kendimiz yapıyoruz. Fransa'dan almıştık. Atış kontrol sistemlerini iyileştirdik. Bu gurur verici bir başarı oldu Bunların gündüz ve gece kötü hava şartlarında hareket halindeyken hareketli hedefleri ilk atışta vurabilme kabiliyetini kazandırdık. 2005 yılından bu yana sistemlerin teslimat ve entegrasyonu faaliyetleri devam ediyor. Milli imkanlarla bir tank geliştiriyoruz. Hedef zamanın en üstün vuruş gücü ve koruması. Otokar firması yapıyor. Zırh ve bazı alt sistemleri için Güney Kore'den teknik destek alınıyor. 2012 de kullanılmaya başlanacak."


Cihan



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs