En Sıcak Konular

Deniz hayatı tehlikede!

2 Mayıs 2008 13:33 tsi
Küresel ısınma ile birlikte okyanuslardaki oksijensiz bölgelerin azaldığına dikkat çeken uzmanlar, bundan 250 milyon yıl önce benzer bir durumun yaşandığı ve dünyadaki yaşamın yüzde 95'inin yok olduğu uyarısında bulundu.

 Küresel ısınma ile birlikte sıcaklıkların artmasıyla özellikle Pasifik ve Atlantik okyanuslarında "oksijensiz" bölgelerin arttığı ve bu durumun balıkçılık sektörü ile denizlerdeki yaşamı tehdit ettiği belirtildi. Uzmanlar, bu oksijensiz bölgelerin çoğunun su yüzeylerinin yüzlerce metre altında olduğunu; ancak küresel ısınmanın etkisiyle özellikle Amerika'nın California kıyıları ile Peru sahillerinde yüzeylere yaklaştığını kaydediyor. Bu yüzden de balıkların büyük kısmının bu bölgelerde sahilden uzaklaştığı ifade ediliyor.


Science dergisinde yer alan bir araştırmada okyanuslardaki az oksijenli veya oksijensiz bölgelerin sayısının artmasının, özellikle Pasifik'e kıyılarında son zamanlarda çok fazla dev mürekkep balığı görünmesinin de başlıca sebebi olduğu savunuldu. Uzmanlar, dergiye yaptıkları açıklamada mürekkep balıklarının bu tutumunun Pasifik ve Atlantik'te su yüzeyindeki hipoksik (oksijensiz) su tabakalarının son 50 yıl içerisinde kalınlaşmasından kaynaklandığını belirtti.


Almanya'da bulunan Kiel Üniversitesi elemanlarından Lothar Stramma tarafından gerçekleştirilen araştırmada su yaşamını olumsuz etkileyen hipoksik bölgelerin, atmosferdeki sera gazlarının toplanmasıyla benzer olduğu kaydedildi.

Uzmanlar, bu durumun 250 milyon yıl önce volkanlardan çıkan karbondioksitin yayılması, volkanların dünyayı ve suları ısıtması ve okyanusların böylece oksijensiz kalmasından dolayı dünyadaki yaşamın yüzde 95'inin yok olduğu korkunç senaryoları anımsattığı uyarısında bulundu.


Amerikalı bir okyanus araştırmacısı olan Gregory C. Johnson, dergiye açıklamasında "Eğer suları ısıtırsanız, daha az oksijen tutarlar" dedi. Bunun tıpkı günlük hayatta tüketilen sodalara benzediğini belirten Johnson, "Eğer sodayı ısıtıp açarsanız, şişeden hızlı bir şekilde fışkırır; ancak soğuk açarsanız yavaş yavaş fokurdar" diye konuştu.


Denizlerdeki bu oksijensiz bölgelerin, Mississippi nehrinin ağzında bulunan "ölü bölgelere" benzemediğini altını çizdiler.

Dergide yer alan araştırmaya göre bütün okyanuslarda yapılan incelemelerde, özellikle Hint Okyanusu'ndaki oksijensiz bölgelerin, buraları deniz canlılarının çok zor yaşayabileceği yerler haline getirdiği ortaya çıkmış. Peru'nun tropik Pasifik sahillerinde oksijensiz yüzeylerin kalınlığının son 42 yıl içinde 420 metreden 612 metreye çıktığı tespit edilmiş. Afrika kıtasının güneyindeki Atlantik kıyılarındaki oksijensiz yüzey kalınlığı ise son 46 yılda 365 metreden 685 metreye çıkmış durumda.

Uzmanlar bu durumu, "Balıkların büyük çoğunlu kaçmak zorunda kalacak ya da ölecek" diye yorumluyor.

Yeni Şafak



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,940 µs