En Sıcak Konular

Vatandaşlar RTÜK'ten ne istiyorlar?

2 Mayıs 2008 13:30 tsi
RTÜK'e ulaşan izleyici iletilerinde, 2008 yılının ilk üç aylık döneminde 2007 yılına göre yüzde 40 azalma oldu. Vatandaşlar en çok nelerden , niçin şikayetçi oluyor?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'ten yapılan yazılı açıklamada, 2007 yılının Ocak-Mart döneminde izleyicilerden 57 bin 42 adet ileti gelirken, bu rakamın 2008 yılının aynı döneminde 34 bin 233'e düştüğü, reklam kuşaklarıyla ilgili iletilerde ise geçen yıla oranla yüzde 68.5 azalma olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ''Bu azalmada, RTÜK'ün televizyonlardaki reklam sürelerinin aşılmaması konusundaki kararlı tutumu rol oynadı. Gelen iletiler analiz edildiğinde, izleyicilerin özellikle en fazla izlenen program türleriyle ilgili hassasiyetlerinin sürdüğü görüldü'' denildi.

-''EN FAZLA AZALMA REKLAM KUŞAKLARI İLETİLERİNDE''-

Açıklamaya göre, 2007 ve 2008 yıllarının ilk üç aylık verileri karşılaştırıldığında, yerli dizilerle ilgili iletiler sayısal olarak düşerken, buna karşılık bu program türüyle ilgili iletilerin genel iletiler içerisindeki ağırlığı arttı.

2007 yılında yerli dizilerle ilgili 10 bin 554 ileti gönderilirken, 2008 yılında bu rakam 8 bin 322'ye düştü. Buna karşılık genel toplam içerisinde yerli dizilerle ilgili iletilerin oranı yüzde 19'dan 24'e yükseldi.

2007 yılının ilk üç ayında direnç yarışmalarıyla ilgili 2 bin 580 ileti gelirken, 2008 yılında bu sayı 3 bin 473'e yükseldi. Buna karşılık kuşak programlarıyla ilgili iletiler 2007 yılında 4 bin 72 iken, 2008 yılının aynı döneminde 3 bin 313'e düştü.

Haber bültenleriyle ilgili iletiler 2007 yılında 4 bin 300 iken, 2008'in ilk üç ayında 2 bin 904 oldu.

En fazla azalma ise reklam kuşaklarıyla ilgili iletilerde oldu. 2007 yılının ilk üç ayında reklam kuşaklarıyla ilgili 8 bin 478 ileti gelirken, 2008 yılının aynı döneminde bu sayı yüzde 68.5 azalarak, 2 bin 667 olarak gerçekleşti.

-YERLİ DİZİLERLE İLGİLİ 3 AYDA 8 BİN 322 İLETİ ULAŞTI -

İzleyicilerin programlarla ilgili hassasiyetlerinin devam ettiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''RTÜK'e, 2008 yılının ilk üç ayında ulaşan iletiler, yerli diziler, direnç yarışmaları, kuşak programları ve haber bültenlerinin, izleyiciden olumlu puan almadığını gösterdi. İzleyiciler, RTÜK'e ulaştırdıkları iletilerinde, en çok izlenen program türü olan yerli dizilerin çocuklar ve gençler için sakıncalı unsurlar içerdiğini, direnç yarışmalarındaki jüri üyelerinin tavırlarını yanlış bulduklarını, gündüz saatlerinde yayınlanan kadınlara yönelik kuşak programlarının Türk aile yapısına ve genel ahlaka aykırı olduğunu, haber bültenlerinin objektif olmadığını, güncel programlarda ise kişilik haklarının ihlal edildiğini savundular.''

RTÜK'e izleyicilerden gelen iletilerde bir programa ilişkin olarak birden fazla şikayet konusu yer alabildiğinden, iletilerin değerlendirilmesi aşamasında, sınıflama yapabilmek için ''inceleme kriterleri listesi'' kullanıldı.

34 bin 233 iletinin inceleme kriterleri açısından analiz edilmesi sonucunda 60 bin 857 sayısına ulaşıldığı kaydedilen açıklamaya göre, 2008 yılının Ocak-Mart döneminde yerli dizilerle ilgili RTÜK'e 8 bin 322 ileti ulaştı.

Bu iletiler inceleme kriterleri açısından değerlendirildiğinde ise yerli dizilerle ilgili ileti sayısının 15 bin 119'a yükseldiği görüldü. Aynı şekilde reklam kuşakları, ileti adedi olarak yüzde 8'lik bir değer alırken, inceleme kriterleri açısından bakıldığında yüzde 10'luk ileti oranına ulaştığı belirlendi.

-ŞİKAYETLERİN YÜZDE 15'İ ''PROGRAM KALDIRILSIN'' KRİTERİNDE-

Açıklamaya göre, gelen iletilerin inceleme kriterlerine göre dağılımı şöyle:

''Program kaldırılsın'' kriteri yüzde 15 (8 bin 806 kez), ''çocuk ve gençlerin korunması'' kriteri yüzde 12 (7 bin 208 kez), ''kişiye yönelik şikayet (sunucu ya da katılımcı)'' kriteri yüzde 9 (5 bin 558 kez), ''beğeni'' kriteri yüzde 7 (4 bin 346 kez), ''Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık'' kriteri yüzde 6 (3 bin 691 kez), ''milli ve manevi değerlere aykırılık'' kriteri yüzde 6 (3 bin 499 kez), ''kişilik haklarına aykırılık/hakaret'' kriteri yüzde 5 (3 bin 225 kez), ''toplumu yanıltma'' kriteri yüzde 5 (2 bin 721 kez), ''reklamın niteliği'' kriteri yüzde 4 (2 bin 587 kez), ''taraflı yayıncılık'' kriteri yüzde 2 oranında (bin 445 kez).

İletiler, hem program kategorileri hem de inceleme kriterleri açısından incelendiğinde ise; yerli dizilerle ilgili iletilerde ''çocukların ve gençlerin korunması'' kriterinin yüzde 43, ''program kaldırılsın'' kriterinin yüzde 29 oranında yoğunluk gösterdiği belirlendi.

Açıklamada, ''Çocukların ve gençlerin korunması'' konusunda yapılan değerlendirmenin yüzde 43'ünün yerli dizilerde yoğunlaşması, bu konudaki hassasiyetin, en yoğun olarak diziler hakkında yaşandığını ortaya koydu'' denildi.

-DİRENÇ YARIŞMALARINDA ''KİŞİYE YÖNELİK ŞİKAYET'' YÜZDE 43'E ULAŞTI-

Açıklamada, genel olarak ses yarışması tarzında düzenlenen direnç yarışmaları program türünde ''Yayıncı tarafından seçilen jüri üyelerinin yarışmacılara karşı takındığı tavırların ve jüride yer alan kişilerin karakterleri hakkında vatandaşın görüşlerinin de yer aldığı 'kişiye yönelik şikayet' kategorisinin yüzde 43'lük değere ulaştığı belirtilerek, ''Bu konuda duyulan yoğun memnuniyetsizliği gösterdi'' ifadesine yer verildi.

''Millî ve manevî değerlere aykırılık'' başlığı altında incelenen kategoride yer alan şikayetlerin yüzde 33'ünün direnç yarışmaları konusunda kaydedilmiş olmasının ise ''bu program türünün, vatandaşlar tarafından benimsenerek izlenmediğini ortaya koyduğu'' kaydedildi.

Vatandaşların, ''Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık'' konusunda bildirdiği şikayetlerin yüzde 22'si ise kuşak programlarına geldi.

''Taraflı yayıncılık'' kriteri konusunda kaydedilen şikayetlerin yüzde 40'ı, yayınlarda yer alan ''kişilik haklarına aykırılık/hakaret'' konulu şikayetlerin yüzde 13'ü ile spikerlerin beğenilmemesini ifade eden ''kişiye yönelik'' şikayetlerin yüzde 8'i haber bültenleri için kaydedildi.

-''REKLAMLARIN NİTELİĞİ'' KONUSUNDA GELEN ŞİKAYETLER YÜZDE 4-

Açıklamada, reklamların yerleştirilmesi ve uzun süreli olması konularını kapsayan nitelik konusunda gelen şikayetlerin, yüzde 1'lik değere bile ulaşmadığı kaydedilerek, ''Reklamların niteliği' konusunda gelen şikayetlerin değeri, inceleme kriterleri ile oluşan 60 bin 857 sayısının içinde yüzde 4 olarak gerçekleşti. 'Çocukların ve gençlerin korunması' hakkında gelen iletilerin yüzde 12'sinin reklamlar için kaydedilmiş olması, izleyicilerin reklamları çocuklar için bir hayli zararlı gördüğünü ortaya koydu. 'Program kaldırılsın' kriterinin reklam kuşakları açısından yoğunlaşması ise yüzde 9 oranında oldu'' denildi.

Dünya ve ülke gündeminde gelişen olayların tartışıldığı, farklı görüş ve önerilerin ortaya konduğu güncel programlar türünde şikayetler, yüzde 37 oranında ''kişilik haklarına aykırılık/hakaret'' kriterinde, yüzde 31 oranında da ''taraflı yayıncılık'' kriterinde yoğunlaştı.

Reality Show program türüne gelen şikayetlerin yüzde 10'u ''Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık'', yüzde 8'i ''program kaldırılsın'', yüzde 4'ü ''çocukların ve gençlerin korunması'' kriterlerinde yoğunlaştı.

Gösteri sanatlarıyla ilgili yapımlarda ise şikayetlerin yüzde 12'si ''Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık'', yüzde 8'i de ''çocukların ve gençlerin korunması'' kriterinde yoğunlaştı. Bu program türüyle ilgili olarak RTÜK'e ulaşan iletilerin tümü tek bir program için kaydedildi. Söz konusu program, uzun çalışmalar ve deneyimler sonucu ortaya konan bazı tehlikeli hareketlerin gösteri şeklinde sunulmasını içerdiğinden, izleyiciler tarafından çocukların aynı hareketleri deneyebilecekleri düşüncesi ile sakıncalı bulundu.

Sunum esnasında kadın ve erkek figürlerinin birlikte yaptığı bazı gösteriler de ''Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık'' sebebiyle şikayet konusu oldu.

haber7



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs