En Sıcak Konular

1 Mayıs'ın ekonomik kaybı da büyük...

2 Mayıs 2008 13:06 tsi
1 Mayıs gerginliğinden çekinen halk sokakları boşalttı,Taksim ve Şişli'de pek çok esnaf dükkânını açmadı. İki bölgedeki toplam ciro kaybı 22 milyon doları buldu.

Dün 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olaylar İstanbul'da Taksim ve Şişli esnafına kepenk indirtti. Polis ve göstericiler arasında çıkabilecek gerginliklerden çekinen halk sokakları boşalttı; pek çok dükkân hiç açılmadı. Taksim'e yürümek isteyen göstericilerin polisin sert müdahalesi ile karşılaştığı Şişli'de Osmanbey çevresi ve kutlamaların yapılmasının planlandığı Taksim'de İstiklal Caddesi ile civar sokaklarında esnafın günlük kaybı toplamda 22 milyon doları buldu.

'TEK MÜŞTERİ BİLE YOK'
Yaşanan olayların insanları korkuttuğunu ve hiç müşteri olmadığını aktaran Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Gaffar Koca, "Zaten kötü bir dönem geçiriyoruz. Ciddi sıkıntılarımız var. Böyle olaylar daha da beter etkiliyor" diye konuştu. Osmanbey ve geniş çevresinde 4 bin civarında esnaf olduğunu söyleyen ve bunlardan 800'ünün derneklerine üye olduğunu kaydeden Koca, dün yaşanan olayların yansımasını şöyle değerlendirdi: "Yıllık ciromuz 5 milyar dolar kadar. Bunu 250 işgününe bölersek günlük 20 milyon dolarlık bir cirodan söz ederiz. Bir gün boyunca hiç iş yapamamanın bizdeki kaybı bu ortalamada bir rakam olur ve bugün (dün) tek bir müşterimiz bile yok! 200 bin kişi istihdam eden bir sektör hiç çalışamadı." OTİAD Başkanı Gaffar Koca, "Bayram kutlaması ne gaz bombası ne sopayla yapılır. Toplumsal barış yakalanmalı" görüşlerini aktardı. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tahir Berrakkarasu ise Taksim İstiklal Caddesi ve civarındaki 5 bin esnafın yarısından fazlasının dükkânını hiç açmadığını ve sokakların bomboş kaldığını belirterek, "Bunların günlük cirosu ortalama 500 YTL olsa, 2.5 milyon YTL kaybedildi demektir. Bu rakam da en iyimser rakamdır. Çünkü günde 500 YTL'nin 100 mislini kazananlar var" açıklamasını yaptı.

SOKAKLAR GECEDEN BOŞALDI
BEYDER Başkanı Berrakkarasu, bir gece öncesinde Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nden tebligat yapılmamasına rağmen, 1 Mayıs gecesi, sabah 04.00'e kadar açık kalma ruhsatı olan yerlerin 02.00'de polis tarafından kapattırıldığını kaydetti. Berrakkarasu, "Zaten sokaklar gece 22.00'de boşalmaya başlamıştı. Vatandaş akşam saatlerinden itibaren yavaş yavaş Taksim'den çekilmişti" dedi.

AVM'LERDE CİRO YÜZDE 50 DÜŞTÜ
1 MAYIS'TA yaşananların alışveriş merkezlerine yansıması da 'durgunluk' oldu. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, Beyoğlu ve Şişli civarındaki alışveriş merkezlerinde dün saat 10.00 ile 14.00 arasında ciroların yüzde 30-50 arasında düştüğünü kaydetti. Oral, şöyle devam etti: "Beyoğlu, Şişli, Nişantaşı ve Taksim çevresindeki alışveriş merkezleri ile mağazalarda, aynı saatler arasında ziyaretçi sayısında da yüzde 15-30 arası düşüş oldu. Saat 14.00'ten sonra ise normale dönmeye başladı. Günün geri kalanında yüzde 50 ciro kaybının karşılanması, hafta içi olması nedeniyle çok kolay olmayacaktır. Cevahir'de yüzde 12, Profilo'da yüzde 15 trafik eksilmesi oldu. Etkinlikler durduruldu."

SABAH
 



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs