silah deposu! | " /> silah deposu! | "/>

En Sıcak Konular

Rektörlüğün yanında silah deposu!

2 Mayıs 2008 12:16 tsi
Rektörlüğün yanında silah deposu! Deniz Gezmiş'in cezaevinde bulunduğu sırada onu adliyeye çıkartan askerlerden biri o günleri anlattı.

Edirne'de geçimini çiftçilik yaparak sağlayan 61 yaşındaki Cemil Ünver, 1967 ile 1969 yılları arasında Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nda askerliği yaptı.

Ünver'in askerlik yaptığı yıllarda öğrenci olaylarının en yoğun olduğu dönemlerdi. Sağ ve sol görüşlü öğrencilerin çatıştığı o günlerde ismi en çok ön plana çıkanlardan biri Deniz Gezmiş idi.

Karıştığı olaylar nedeniyle Gezmiş ve arkadaşları çok kez gözaltına alınarak cezaevine gönderilmişti. 1969 yılında tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Burada tutuklu bulunduğu sırada onu adliye götüren jandarma ekibi arasında Edirneli er Cemil Ünver yer aldı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına kelepçe takarak hakim karşısına çıkaran askerlerden biri olan Ünver yaşadığı o günleri anlattı.

Öğrenci olaylarının en yoğun yaşandığı günlerde askerlik yaptığını kaydeden Cemil Ünver, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını hakim karşısına çıkartmak için görevlendirildiklerini söyledi.

O günlerde Gezmiş'in ünlü biri olduğunu bilmediğini belirten Ünver, "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ellerini kelepçeledikten sonra adliyeye götürürdük. Adliyeye götürdüğümüzde sakin ve düşünceliydi. Hakim karşısına çıkarttığımızda kendisine yöneltilen iddialarla ilgili olarak hiç konuşmadı. Sadece yazılı savunma yapmak istediğini söylüyordu." diye konuştu.

Amerikan Büyükelçisi aracının yakılmasından sonra öğrenci olaylarının patlak verdiğini anlatan Ünver, "Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde talebelerle olaylar çıkartıyordu. Biz jandarma olarak polise yardımcı olmak amacıyla oraya gidiyorduk. Biz oraya gittiğimizde talebeler polislere "Fruko,fruko" diye bağırıyordu. Bize de "Ordu, gençlik el ele; Amerika hergele" şeklinde slogan atıyordu." dedi.

Ünver, "Talebeler bize karşı gelmiyorlardı, polislere karşı geliyorlardı. O zaman Erdal İnönü Rektördü. Rektörlüğün yanı başında silah deposunu bulduk. Deponun kimlere ait olduğunu bilmiyorum. Ama muhtemelen öğrencilere aitti. 3-4gece kampüste kaldık." şeklinde konuştu.

Öğrenci olaylarının en yoğun olduğu dönemde çok kez cezaevine girerek serbest kalan Deniz Gezmiş, 16 Mart 1971 yılında Sivas'ın Gemerek ilçesine yakalandı.

Buradan Kayseri'ye oradan Ankara'ya getiren Deniz Geçmiş, 6 Mayıs 1972 yılında arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'la birlikte idam edildi.

CİHAN



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,169 µs