En Sıcak Konular

Sigarada yüksek zehir iddiası yanıtı

2 Mayıs 2008 11:33 tsi
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı, 6 sigara markasında yazılı değerlerin üç katı zehir oranları bulunduğu iddialarına cevap verdi. Peki bu mümkün mü?

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, Türkiye'de denetimsiz, standarta uygun olmayan sigaraların pazara arzının mümkün olmadığını belirterek, ''Burası, Patagonya değil'' dedi.

Çalışkan, AA muhabirine teste tabi tutulan 6 sigara markasında yazılı değerlerin üç katı zehir oranları bulunduğu iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Medyada da yer alan araştırmanın bilimsel kriterlere uygun yapılıp yapılmadığı, araştırmada hangi değerleme yöntemleri kullanıldığı, hangi standartlarda numuneler alındığı ve hangi ölçüm tekniklerinin uygulandığı yönünde bir bilgilerinin bulunmadığını kaydeden Çalışkan, TAPDK'da görevlendirilen uzmanların bu araştırmayı yapanlarla görüşmelerde bulunacaklarını ifade etti.

''Eğer anlatıldığı şekilde bir durum varsa biz zaten gereğini yaparız'' diyen Çalışkan, Türkiye'de üretilen ya da ithaline izin verilen tütün mamulleri için bir dizi mevzuatın bulunduğuna dikkat çekti.

-AB DİREKTİFİ DE UYGULANIYOR-

TAPDK Başkanı, tütün mamulleri ile ilgili AB direktifinin de uygulamada olduğuna işaret ederek, üretim safhasında yapılan işlemleri şöyle anlattı:

''ISO standartlarına göre ürünler laboratuvarlarda analize tabi tutuluyor. ISO standartlarına göre örnekler alınıyor ve ISO standartlarına göre içim tekniği uygulanarak, 3 aşamada uluslararası akreditasyon koşulunu sağlamış laboratuvarlarda bu ürünler pazara verilmeden önce analiz ediliyor.

Analiz değerleri bizim ülke düzenlememize göre, zifirde 12 mg, nikotinde 1 mg, karbon monoksitte de 10 mg olmak zorunda. Bunlar en fazla yüzde 20 yukarıda, yüzde 20 aşağıda olabilir. Aynı zamanda paketin üzerinde yazan değerlerin de tutturulması lazım. Paketteki değerlerin de en fazla yüzde 20 üstünde veya altında olunabiliyor.

Piyasaya arz edilen veya arz edilecek her ürün önce bize geliyor. Biz, bu değerlerin tutturulup tutturulmadığına bakıyoruz. Maksimum değerler içinde kalınıp kalınmadığına, paketlerde yazdığı değerler içinde olunup olunmadığına bakıyoruz.''

-LABORATUVARLARDA TEK TEK ANALİZ EDİLİYOR-

Bu işleri de uluslararası akredite laboratuvarlarda veya TEKEL'in sigara sanayi laboratuvarlarında gerçekleştirdiklerini kaydeden Çalışkan, Tekel'in özelleştirilmesinin ardından bu işlemde artık Tekel laboratuvarlarının kullanılmayacağını ifade etti.

Bir firma ürününü Türkiye'de sigara pazarına sunmak istediğinde, TAPDK görevlilerinin o sigaranın numunelerini üretim bandından aldığını anlatan Çalışkan, ''Bu ürünler, uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlara gidiyor veya Tekel'e gönderiliyor. Aranan ya da pakette yazan değerler analiz sonucunda tek tek onaylandığı zaman biz o ürünün pazara verilmesine izin veriyoruz'' açıklamasında bulundu.

TAPDK Başkanı, bunun dışında belli periyotlarla pazardan değişik ürünler alındığını ve laboratuvarlara analize gönderildiğini de belirtti.

Bu analizlerde de, ürünün hem mevzuat, hem de paketteki değerlere uygunluğuna bakıldığını vurgulayan Çalışkan, ''Biz, kurum olarak, mevcut imkanlar içerisinde yapılabilecek olan her şeyi maksimum yapmaya çalışıyoruz. Burası Patagonya değil, 70 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti. Burada denetimsiz, standarda uygun olmayan ürünün pazara arzına izin verilmesi mümkün değil'' diye konuştu.

-UYGUNLUK DENETİMİ SONUÇLARI-

TAPDK Başkanı Çalışkan, kısa bir süre önce piyasada satılan sigaralarda yapılan uygunluk denetimi hakkında da şu bilgileri verdi:

''Pazara çıkmış ürünler açısından bir inceleme yaptık. Her firmanın en çok satan ürünlerinden ikişer tane aldık. Bunları Tekel Laboratuvarlarına gönderdik. 2 ürün dışındaki ürünlerin analiz sonuçlarının belirlenen değerler içinde kaldığı görüldü. Sadece 2 üründen birindeki değer, yüzde 20'lik marjdan daha az çıktı. Diğerinde de yüzde 20'lik marjın çok az aşıldığı anlaşıldı. Ama her 2 üründe de değerler, limitlere çok yakın düzeydeydi. İlgili firmalar, bu sonuca itiraz ettiler. Bu defa 2 ürünü uluslararası akredite laboratuvarına analize gönderdik. Bu kez değerler, kendi limitleri içinde çıktı, bu ürünlerde sapma bulunmadığı sonucunu verdi. Bu nedenle de firmalara herhangi bir yaptırım uygulanmadı.''

-ULUSLARARASI DÜZEYDE ANALİZ LABORATUVARI-

Kazım Çalışkan, analiz denetimlerini bundan sonra periyodik olarak yapacaklarını da bildirdi.

Bu amaçla Türkiye'deki laboratuvar alt yapısını elden geçirdiklerini, ülkede bu düzeyde analiz yapabilecek alt yapıya sahip laboratuvarı olan kuruluşlarla ortaklaşa çalışmalarda bulunduklarını belirten Çalışkan, bu çalışmalarda alt yapı eksikliklerini de tespit ettiklerini söyledi.

Türkiye'de bu analizleri yapabilecek, uluslararası akreditasyonu sağlayabilecek laboratuvarlara en kısa sürede sahip olacaklarını vurgulayan Çalışkan, şöyle devam etti:

''Bu olmazsa, kendimizin bu tür laboratuvar alt yapısına sahip olma düşüncemiz var. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. İlk tespit raporumuz sonuçlandı, o rapordaki kuruluşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Biz bu çalışmanın sonucunda ülkemizde de uluslararası akreditasyonu olan bir laboratuvara sahip olacağız.

Ancak öncelikle, ülkemizdeki alt yapısı olan laboratuvarlardan yararlanmak istiyoruz. Bu TÜBİTAK olabilir, Ege Üniversitesi'nin buna uygun bir laboratuvarı var. Bir iki takviye ile bunlar uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlar düzeyine getirilebilir. Sıfırdan laboratuvar kurduğunuzda uluslararası laboratuvar haline gelebilmeniz için 3 yıllık bir süreç gerekiyor. Ülkemizde kamu kuruluşlarının zaten çok sayıda laboratuvarı var yeni bir laboratuvar oluşturmak kaynak israfı olacaktır. İnşallah bu yıl içinde bu laboratuvara ilişkin koşulları oluştururuz, gerekiyorsa ihaleye de çıkılır.

Bu önemli bir konu. Çünkü burada toplumun sağlığı söz konusu. Bu şekilde çok daha sık, çok daha hızlı ve rahatlıkla içimize sinecek şekilde sonuç elde etmiş olacağız.''

TAPDK Başkanı Çalışkan, bütün bu çalışmaları yürütürken, Türk insanının Avrupa ve Amerika'daki tüketicilerin standardında ürün tüketmesini sağlamayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Bu arada edinilen bilgiye göre ülkemizde halen 170 çeşit sigara satışı yapılıyor. Bu ürünlerle ilgili analizler, Tekel'in Kalite Kontrol Laboratuvarının yanı sıra yurt dışındaki Labstat, Arista, KG-ASL ve KPHC gibi akredite laboratuvarlarda gerçekleştiriliyor.


AA
 



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs