En Sıcak Konular

Konuşursam çok utanırsınız!

2 Mayıs 2008 08:51 tsi
Konuşursam çok utanırsınız! CHP'de bir dönem genel sekreterlik yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile CHP milletvekilleri arasında, TBMM Genel Kurulu'nda ilginç bir tartışma yaşandı. İşte tartışmanın ayrıntıları...

CHP Yalovo Milletvekili Muharrem İnce, gündemdışı söz alarak, İstanbul'da bugün 1 Mayısı kutlamak isteyenlere karşı ''faşist devlet anlayışı'' uygulandığını iddia ederek, bu anlayışı kınadı. İstanbul'un orta yerinde milletvekiline omuz atıldığını ve bibergazı sıkıldığını öne süren İnce, ''İstanbul'da bugün sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Kara ve deniz ulaşımı durduruldu. 12 Eylül yönetiminin bile yapamadığını, bu Hükümet yapmıştır... O pala bıyıklı emniyet müdürünü (Celalettin Cerrah) uyarıyorum. Gün gelecek hesap sorulacak. 'Orantılı güç kullanacağız' diyen Vali'ye de buradan orantılı zeka kullanmanın önemini hatırlatıyorum'' diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesini verilen yanıtı da gündeme getiren İnce, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Abdullah Kocapınar'ın, soru önergesini verilecek cevabın ''geçiştirilmesi'' için bürokratlara talimat verdiğini iddia etti.

''SAĞDUYU EGEMEN OLSUN''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İnce'nin gündemdışı konuşmasını Hükümet adına yanıt verdi. Günay, 1 Mayısın sükunet ve esenlik içinde kutlanmasının herkesin dileği olduğunu ifade ederek, ''Bazı arkadaşlar, 1 Mayısı emek bayramının ötesinde siyasi bir kargaşa çıkarmanın sebebi olarak kullanıyor'' dedi. Günay, sağduyunun egemen olmasını ve Hükümetin uzattığı elin karşılık bulabilmesini temenni etti.

Türkiye'de ilk defa bir hükümetin, 1 Mayısı Emek ve Dayanışma Günü ilan ettiğini, AK Parti iktidarının bu onuru taşıyacağını anlatan Günay, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da görev yaptığı hükümetin iş başında olduğu 1978-1979'lu yıllarda Merter'de dönemin DİSK Genel Başkanı ile sendikacıların sokağa yüzüstü yatırıldığını hatırladığını söyledi. Türkiye'nin geliştiğini ifade eden Günay, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümeti, 1 Mayısı Emek ve Dayanışma Günü ilan etmiştir'' dedi. Günay, hayalinin, emekçiler ile emekçi ailelerin çocukları olan güvenlik güçlerinin aynı davulunun sesiyle halay tutabilecekleri gerçek bir emek bayramının yaşanabilmesi olduğunu belirterek, ''İnşallah, her şeye rağmen yakın yıllarda bunu da birlikte yaşayacağız'' dedi.

''ÇÖP KUTULARINI KARIŞTIRIYORLAR''

Günay, soru önergesine verilen yanıtla ilgili konuşurken de ''Herhalde bazı arkadaşlar, bizim bakanlığın çöp kutularını karıştırıyorlar'' diyerek, bunun kadrolaşmanın boyutunu gösterdiğini söyledi. CHP'li İnce, elindeki belgeyi Günay'a göstererek, ''İmza, Abdullah Kocapınar'a ait değilse, milletvekilliğinden istifa edeceğim. Aitse, sizde istifa edecek misiniz? Var mısınız?'' diye konuştu.

Günay, İnce'nin CHP kurultayı öncesi çöp kutusundan belgeler çıkararak, PM üyesi olduğunu, şimdi de MYK üyeliğinin gündemde olduğunu ileri sürerek, ''Ciddi işlerle uğraşın'' dedi. Yunus Emre'den söz etmek istediğini, ancak CHP'li milletvekillerinin küçük polemiklerle konuşmayı kesmeye çalıştıklarını ifade eden Günay, ''Çok ağır şeyler söylerim, utanırsınız. Milletvekili olmak için insan arkadaşının aleyhine sahte belge düzenlemez'' diye konuştu. Günay, Yunus Emre'nin Anadolu'da Türk düşüncesinin en önemli ses bayraklarından birisi olduğunu söyledi. Günay, Yunus Emre'yi anlatırken de CHP'li milletvekilleri tepkilerini sürdürdü.

''HOŞGÖRÜDEN NASİBİNİ ALMAYAN GELENEK...''

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, ''Kimse milletvekili olmak için ideolojisini satmadı'' diye laf atınca Günay, şöyle konuştu: ''Hiç mi hoşgörüden nasibi olmayan bir gelenekten geliyorsunuz? Anlayamıyorum. 2002 yılında kurulmuş, sizin Parlamento dışında kaldığınız bir seçimde yüzde 34 oy almış, 2007 yılında yedi düvele karşı yüzde 47 oy almış bir siyasi partiyi töhmet altında bırakmaya çalışıyorsunuz. Aynaya bakın bir kere, aynaya bakın. Halk düşmanlığıyla sosyal demokratlığı nasıl bağdaştırıyorsunuz? Milli irade karşıtlığıyla sosyal demokrasiyi nasıl bağdaştırıyorsunuz? Yunus Emre'yi anlatmak için söz almışken, çok ağır şeyler söylemeyi yakıştırmam. Herkes konuşmadan önce aynaya bakmalıdır. Sonuçta hepimiz, milletin karşısında aynaya çıkacağız. Hepimiz boyumuzun ölçüsünü alacağız.''

Günay, sözlerine tepki gösteren CHP'li İnce'ye, ''Bana çatarak Baykal'ın gözüne gireceğine zannediyorsan, yolun açık olsun'' karşılığını verdi. Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, İnce ile CHP'li milletvekillerini, Günay'ın konuşmasını kesmemesi konusunda uyardı. Günay, CHP'de yönetim kadroları ile milletvekili adaylarının belirlenmesine ilişkin çeşitli iddialar bulunduğunu söyledi.

İnce'nin, ''Onu söyleyen şerefsizdir'' diye tepki göstermesi üzerine Günay, ''Onu diyen şu anda partinizin Genel Başkanı tarafından çok önemli bir noktada görevlendirildi. Onu örnek alıyorsun'' dedi. İnce'ye, ''Siz bu yöntemle devam ederseniz, MYK'ya girersiniz'' karşılığını veren Günay, ''Benim ne anlattığımı arkadaşlar çok iyi anladılar. O yüzden tepki gösterdiler. Çünkü bu iddiayı ileri süren arkadaşım, kurultay eşiğinde sussun diye bir önemli görevle görevlendirildi. Şimdi bazı arkadaşlarımız aynı yöntemlerle seslerini yükseltiyorlar ki parti içindeki yerleri sağlamlaştırsınlar. Anlattıklarımı basın yazdı. Anlattıklarımı satır satır belgelerim'' diye konuştu. Günay, konuşmasında, Yunus Emre adına bir enstitü açacaklarını da bildirdi.

BAKAN GÜNAY'A CEVAP

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın CHP'ye yönelik iddialarına cevap vermek için söz aldı. CHP'li hiç bir milletvekilinin Kültür ve Turizm Bakanlığının çöplerini karıştırmayacağını belirten Okay, ''Ama CHP'nin attığı kimi çöpler Kültür Bakanlığındadır. Sayın Bakan partimizle ilgili bir takım iftiralarda bulundu. Bunu ispat edemezse müfteridir'' diye konuştu.

Günay'ın CHP'den DSP'ye oradan da AK Parti'ye geçtiğini anlatan Okay, ''Bu tamamen kendi tercihidir. Kendini ispat etmek için eski arkadaşlarına yönelik yersiz ve densiz suçlamalarından vazgeçmelidir. Kendini ispat etmek için sağ yumruğunu havaya kaldırabilir ama CHP'ye bulaşmasın. CHP'nin iç siyasetinden söz etme hakkı yoktur'' dedi. Bakan Günay, oturduğu yerden söz alarak, CHP'ye yönelik söylediği sözlerin basında yer aldığını ve kongre kürsüsünden de dile getirildiğini belirterek, ''Bunlar, benim iddiam değil. Partide bulunan arkadaşların kürsüden dile getirdiği konular ve o arkadaşlarca da bilinen gerçekler'' dedi.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, ''Sayın Günay, kimin uçağına biniyorsunuz? CHP Genel Sekreterliği yaptığınız zaman adaylardan para aldınız mı?'' diye bağırdı. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek de ''iddialarını ispatlayamazsan namertsin. Sizi müfteri ilan ediyorum'' dedi. Konuşmalardan sonra serbest muhasebeciliği kaldıran, serbest muhasebecilere sınavla mali müşavir olma hakkı tanıyan kanun tasarısının görüşmelerine geçildi.

haber10



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs