En Sıcak Konular

Günün bilançosu: 530 gösterici gözaltına alındı

1 Mayıs 2008 21:41 tsi
İstanbul Valisi Güler: "1 Mayıs'ta kanunsuz gösteri yürüyüşü yapan, polise taşla, sopayla, sapanlarla direnen 530 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs gösterilerinde, kanunsuz gösteri yürüyüşü yapan, polise taşla sopayla, sapanlarla direnen 530 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Vali Güler, yaralanan 38 kişinin 8'inin polis olduğunu ifade etti. Güler, yaralananların bir kısmının gazdan etkilendiğini, bir kısmının da taş ve sopa gibi etkenlerle hastaneye müracaat ettiğini kaydetti.
İstanbul Valisi Muammer Güler, bugün gerçekleşen olayların ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenledi. Vali Güler, yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da kanunsuz gösteri ve yürüyüşleri önlemek için yoğun güvenlik önlemi alındığını vurguladı. Vali Güler, şöyle dedi:

"Özeliklle alınan tedbirler sonucunda büyük bir olay meydana gelmeden kanunsuz eylemler engellendi. Bir süreden beri İstanbullulara genel hayatın etkileneceği uyarısında bulunmuştuk. Bazı yollarda metro noktlarında kısıtlamalar uygulandı.

Kanunsuz gösteri yürüyüşü yapan polise taşla, sopayla, sapanlarla direnen 530 kişi gözaltına alındı. 38 kişi yaralandı. 8'i polistir. Bir kısmı gazdan etkilendi. Bir kısmı da taş ve sopa gibi etkenlerle hastaneye müracaat etmiştir.

Kanunsuz bir toplantının mutlaka yasalar çerçevesinde engelleneceği ifade edilmesine rağmen bazı kurumların buna uymayarak bu toplantıları yapma ısrarları elbette bir gerginlik yaratmıştır. Maalesef bu gerginlik neticesinde bazı vatandaşlarımız zarar görmüşlerdir. Bundan mağduriyet sözkonusu olmuştur. Bunun sorumluluğu bu gerginliği yaratan kişilerdedir. Bununla ilgili yargı mercilerince belirlenecektir. Polisimiz, jandarmamız bütün kurum ve kuruluşlar büyük fedakarlıkla görev yapmışlardır."

VALİ İSİM VERMEDEN DİSK'İ SUÇLADI

İstanbul Valisi Muammer Güler, DİSK'i isim vermeden eleştirdi. Güler, "1 Mayıs kimsenin tekelinde değil. Türk işçisini de bir sendika temsil etmemektedir. Aynı argümanları yıllarca kullanarak gerginlik oluşturmanın kimseye faydası yoktur" dedi. Vali Güler, polisin gerekli uyarıları yaptığını ve kanunen üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ifade etti.

Güler, "Kanunsuz toplantıya izin verilmeyeceği, Taksim'in toplantı alanı olarak belirlenmediği daha önce defalarca açıklandı. Buna rağmen ısrar etmekten dolayı bu güvenlik tedbirleri alındı" şeklinde konuştu.

Vali Güler, Emniyet Müdürlüğü'nde ele geçirilen molotof kokteylleri, maskeler, sapanlar, sopalar, demir bilyelerin sergilendiği salonda tüm gün polis kameralarınca çekilen görüntüler eşliğinde bir basın açıklaması yaptı. Güler, bu mazlemeleri sergilemelerinin nedenini ise, "Ne kadar öfke içinde polise, güvenlik güçlerine karşı eylem hazırlığında olduklarını göstermek için" olduğunu belirti.

Güler, daha önce yaptığı provokasyon uyarılarını hatırlatarak, "Daha önce istihbaratlarımız olduğunu açıklamıştık. İşte kanıtları da buradadır. Büyük kalabalık bir toplantı gerçekleşseydi daha farklı olaylar olacaktı. Bazı marjinal grupların zaman zaman toplanmak suretiyle Taksim'e çıkmak ve polisle çatışma planları var. Tedbirlerimiz devam ediyor. İstanbul'un bazı yerlerinde eylemleri sürdürme niyetinde olanları da izliyoruz" dedi.

Vali Güler şunları söyledi: "Taksim İlkyardım Hastanesi önünde acil giriş 3 kez kapatılmak istendi, polisimiz engelledi. Beton saksılar barikat olarak kullanıldı. Polis zor kullanmayı tamamen kanun çerçevesinde gerçekleştirdi. Polise karşı kullanılan maddi güç olarak kabul edilen objeleri görüyorsunuz. Polisimiz gerekli uyarıları yaptı ve kanunen üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Elbette İstanbullular'ın bu görüntüleri bir daha yaşamamasını temenni ediyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren kutlamaların bir coşkuya dönüşmesini temenni ediyorum. Aldığımız tedbirlere ve uyarılara büyük olgunlukla uyan İstanbullulara teşekkür ederim."

Kanunsuz eylemi sürdürme konusunda inatlaşmanın kimseye fayda getirmediğini söyleyen Güler, böylesine tedbirleri almaya gerek kalmadan barış ve demokrasi ortamında 1 Mayıs'ın kutlanmasını istediklerini dile getirdi. Güler, "Kanunsuz toplantıya izin verilmeyeceği, Taksim'in toplantı alanı olarak belirlenmediği daha önce defalarca açıklandı. Buna rağmen ısrar etmekten dolayı bu güvenlik tedbirleri alındı. Yasadışı toplantıların önlenmesi devletin görevidir. Gün boyunca televizyonlarda olumsuz haberlere yer verildi. İnsaf ölçülerini aşan yorumlar yapıldı. DİSK binasına girildiği idida edildi. O kovanlar gaz atan silahlarda kalır. O kovanların binaya kadar nasıl girdiğini anlamış değilim" şeklinde konuştu.

yeni şafak



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs