En Sıcak Konular

Meclis bu rapora şaşırdı!

1 Mayıs 2008 16:48 tsi
TBMM Uyuşturucu ve Kaçakçılık Araştırma Komisyonu’na gelen bilgiler hayret verici… Okuyun ve çocuklarınızı koruyun….

Çocuklar uyuşturucu ve suç şebekelerine 300 YTL’ye kiralanıyor. Cezai ehliyeti olmadığı için 11 yaşındaki çocuklar taşıyıcı ve satıcı yapılıyor. Bu çocukların büyük çoğunluğu içici oluyor… Türkiye’nin tedavi başarı oranı yüzde 20’lerin altında… Okullardaki uyuşturucu kullanım oranı her yıl iki katına çıkıyor. Diyarbakır, Kilis ve Gaziantep uyuşturucu batağında…

Tüm bu bilgiler TBMM Uyuşturucu ve kaçakçılığı Araştırma Komisyonu’nun raporlarına yansıdı. Komisyon üyesi milletvekillerini bile şok eden bilgiler; acil önlem almayı gerektiriyor. Ama önlem alması gerekenler yeterli bilgiye sahip değil..

BAĞIMLILIK KANSERDEN BETER

Dün olağan toplantısını yapan Komisyonun konuğu Ankara AMATEM Başkanı Doç. Dr. Nesrin Dilbaz’dı. Dilbaz, madde kullanımının toplumsal bir sorun olduğunu ve bağımlılığın şeker hastalığı, kanser gibi kronik bir hastalık olduğunu ancak bunun tedavisinin de mümkün görülmediğini söyledi. Dilbaz, bir bağımlıyı 1 yıl hiç uyuşturucu kullanmayacak duruma getirme yönündeki tedavi başarısının bile yüzde 20’lerin altında olduğunu belirterek, bir kez bağımlı olan kişinin ömür boyu bu bağımlılıktan kurtulmasının mucize olduğunu da söyledi.

POLİS BAŞARILI AMA

Uyuşturucu ile mücadelede hem arzın hem talebin durdurulması gerektiğini de belirten Dilbaz, Türk polisinin uluslar arası düzeyde ödül alacak kadar başarılı olduğunu ve arz’ı engellemekte büyük bir mesafe aldığını ancak talebin durdurulması yönündeki çalışmaların yeterli olmadığını ileri sürdü. Komisyon üyelerinin de; bu konuda bir devlet ve hükümet politikası oluşturulması özellikle ilgili devlet bakanlığı, sağlık bakanlığı ve milli eğitim bakanlığının bu konuda uyarılması istekleri komisyon tarafından kabul edildi. Bu bakanlıklara bir yazı ile bu konuda ortak ve eşgüdüm içinde bir çalışma başlatılması, istemi iletilecek.

SORSAK MI SORMASAK MI?

Tüm ilk ve ortaöğretim öğrencileri arasında ilki 2003 yılında yapılan uyuşturucu (ESBAT Avrupa Okul Taraması) araştırmasının milli eğitim bakanlığı tarafından engellendiği ve 2007 yılında ikinci kez yapılması gereken taramanın engellendiği de komisyon gündemine getirildi. Dilbaz, madde kullanım profilinin çıkartılması için gerekli olan bu araştırmanın yapılabilmesi için komisyondan yardım istedi.

Bakanlığı izin vermemesinin nedeni olarak, çocuklara uyuşturucu ile ilgili soru sorulmasının teşvik amacı taşıyacağı, gösterildi. Ancak yapılan taramanın Avrupa düzeyinde ve özel sorularla gerçekleştirildiği ve teşvik unsuru taşımadığı yorumlarına karşın Bakanlığın, siz öğretmenlere sorarak hangi öğrencinin bağımlı olduğunu bulun, yanıtı verdiği de belirtildi. Bu yöntem bilimsel bulunmadığı için yapılamayan taramanın ikincisinin yapılması için komisyon milli eğitim bakanı Hüseyin Çelik nezdinde girişimde bulunacak.

İNANILMAZ TABLO

Dilbaz’ın verdiği bilgiler ile komisyonun devlet birimlerinden topladığı verilere göre ortaya çıkan uyuşturucu tablosu inanılmaz. İşte o bilgiler:

-Okullarda ve yetişkinlerde uyuşturucu kullanım oranı her yıl ikiye katlanıyor.
- Esrar ve bali gibi uyuşturucu kullanımının en fazla görüldüğü il: Diyarbakır.
-Tedavi için başvuranların yüzde 67 Güneydoğu kökenli.
- Bağımlı çocuklar arasında, sokak çocuklarının oranı yüzde 6, aileleri ile birlikte yaşayan çocukların oranı yüzde 94.
- Tedavi merkezlerine başvuranlar arasında yapılan araştırma ile çoklu kullanım (birden farklı türde uyuşturucu kullanımı) oranının artış gösterdiği belirlendi.
- Damar içi eroin kullanımı en fazla Kilis ve Gaziantep’te görülüyor.
- Uyuşturucu kullananların ortak enjektör kullanımı üçte iki düzeyinde yaygın. Bu nedenle Hepatit ve HIV virüsü yüksek. Türkiye’de bağımlılar arasında Hepatit C hastalığı yüzde 80 düzeyinde.
- Bu tür hastalıkların yaygınlığı; bu bağımlıların ancak yüzde 5’nin condom kullanmasından kaynaklanıyor.
- Diyarbakır’daki yaygınlığın nedeni; göç, soysa ekonomik yoksunluk ve çok çocukluluk.
- Bu nedenlerle; çocuklar suç çetelerine kiralanıyor. Çocuk başına 300 YTL alınıyor.
- Cezai ehliyeti olmadığı için 11 yaşındaki çocuklar uyuşturucu satıcılığı başta olmak üzere, gasp, kapkaç, hırsızlık, yankesicilik gibi suçlara bulaştırılıyor.
- Yapılan araştırmaya göre; Cuma ve cumartesi günü çocuklarının nerede olduğunu bilmeyen ailelerin çocuklarında bağımlılık oranı çok yüksek.

Komisyon üyeleri; küçükleri suça bulaştıranlara verilen cezaların arttırılması ve ağırlaştırılması ve bu çocukların ailelerine de yaptırım uygulanması için yasal düzenleme yapılmasına ilişkin girişimde bulunulması kararı da aldı.

İnternethaber



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs