En Sıcak Konular

Danimarka Halk Partisi 'başörtüsüne' karşı çıktı!

1 Mayıs 2008 16:01 tsi
Danimarkalı parlamento üyeleri mahkemelerde kadınların başörtüsü takmasına karşı gazetelerde kampanya başlattı.

Danimarka'da aşırı sağ Halk Partisi (DDP), bugün gazetelerde hakimlerin mahkemelerde Müslüman başörtüsü takmalarına karşı çıkan bir kampanya başlattı.

Parti sözcüsü Soeren Espersen, basın mensuplarına, "Bu 'baskı' sembolünü kabul etmemizin hiç yolu yok." dedi.

Bugün DDP'nin gazetelerde çıkan parti reklamlarında Danimarkalı hakimler gibi giyinen Müslüman kadınların fotoğrafları gösterildi. İlanlardaki fotoğrafların yanında "Ülke Şeriat yasasına göre inşa edilmeyecek." yazısı yer aldı.

Parti reklamı ilanlarındaki yazıda, "Müslüman yasası kadınların bastırılmasının bir sembolüdür. Bu 30 gramlık bir fabrika ürünü hakkında değildir. Bu zorbalık ve baskıdır. Siz bir vatandaş olarak mahkemede zulmün peçesini takan bir hakimin karşısına çıkmak zorundasınız." denildi.

DDP, Danimarka'daki merkez sağ koalisyon hükümetinin bir müttefiki.

DANİMARKA MAHKEME YÖNETİMİ BAĞIMSIZ BİR KURULUŞ

Müslüman yargı mensupları Danimarka'da Aralık ayından beri başörtüsü takabiliyor. Ancak ilgili karar daha yeni medyada yer aldı, bunun üzerine tepkiler arttı.

Adalet Bakanı Lene Espersen, konuyu bir hükümet komisyonunun ele aldığını ve Danimarka'daki durumu diğer ülkelerle karşılaştıracak bir komite kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

Espersen, "Yargı yönetiminin peçe (başörtüsü) konusundaki tutumuna tamamen karşıyım. Bu karar yeni bir kanun ile geçersiz duruma getirilmeli." dedi.

Bayan adalet bakanı, yeni kuralların Hıristiyan haçları ve Müslüman başörtüleri dahil bütün dini semboller hakkında olacağını ve mahkemelerin tarafsızlığını temin edeceğini söyledi.

Ancak Adalet Bakanlığı altında bağımsız bir kuruluş olan Danimarka Mahkeme Yönetimi ise tamamen tersini iddia ediyor. Yönetim, mahkeme çalışanlarının yüzlerini tamamen kapatmamak kaydı ile "başörtüsü, türban veya benzer baş örtüsü" takabileceğini savunuyor.

Mahkeme Yönetimi bağımsız bir kuruluş olduğundan, hükümet bağımsız bir kurulun aldığı kararı değiştiremiyor. Ancak parlamentodaki çoğunluk bu konu hakkındaki kanunu değiştirebiliyor ve öğreneğin bir kanun çıkararak bütün yargı mensuplarını bir üniforma giymeye mecbur bırakabilir.

Mahkeme Yönetimi başörtüsü özgürlüğü hakkındaki kararı alırken Adalet Bakanlığı'na danışmadı, milletvekilleri şimdi Adalet Bakanı Lene Espersen'i gelişmelerden haberdar olmamakla suçluyor.

'KUTSAL MERYEM'E SAYGI DUYAN BAŞÖRTÜSÜ TAKSIN'

Bu arada, Danimarka'da mahkemelerde isteyen yargı mensuplarının başörtüsü takmasını destekleyen vatandaşlar da var. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Danimarka vatandaşı, kadınların baştan ayağa örtünmesinin "kutsal Bakire Meryem"e benzemek olduğunu ileri sürdü.

Başörtüsü yasağına karşı çıkan Danimarkalı, "Filistinli kadınlar, kutsal Bakire gibi, eski nesilleri nasıl giyiniyorsa öyle giyiniyor. Ortadoğu'daki kadınların büyük bir çoğunluğu, Kuzey Afrikalı kadınlar, Doğu Avrupalı rahibe ve kadınlar bütün hepsi böyle giyiniyor. Onun gibi giyinerek kutsal Bakireye saygılarını gösteriyorlar. Sadece 100 yıl önce Avrupa'daki her kadın başından ayak tırnağına kadar kapalı idi. Materyalizmin yaygınlaşması ile, Avrupalılar arasında iffetli hayat şekli azaldı. Bugün kadınların gösterişsiz, iffetli giyinmesine karşı olan materyalistlerin kutsal Bakireye olduğu gibi kutsal olan ve Tanrı emri olan herşeye aldırmamaya, hor görmeye ve saygısızlık etmeye başladı. Bunlar şüphe yok ki İsa'ya karşılar." görüşünü savundu.

dunyabulteni



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,652 µs