En Sıcak Konular

İki ayrı fotoğrak iki ayrı zihniyet

1 Mayıs 2008 15:40 tsi
İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarına katılan marjinal sol gruplar, Şişli ve Taksim'e çıkan yolları savaş alanına çevirdi

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarına katılan marjinal sol gruplar, Şişli ve Taksim'e çıkan yolları savaş alanına çevirdi. Kaldırım taşlarını yerlerden sökerek polise fırlatan göstericiler, birçok iş yerinin camını kırdı. Sendikaların öğle saatlerinde Taksim Meydanı'na gitmekten vazgeçtiklerini açıklaması tansiyonu bir nebze düşürdü. Sol gruplar bu kez İstiklal Caddesi ve civarında polisle çatıştı. Kanlı 1 Mayıs'ta ölenleri anmak için Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi bir grup tarafından protesto edildi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları olaylı geçti. DİSK, KESK ve Türk İş'in Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlama ısrarıyla birlikte Halk Evleri, TKP, ESP, Mücadele Birliği, Alınteri, Atılım ve HÖC gibi marjinal sol gruplar, sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlıklarını yapmaya başladı. Şişli'de bulunan DİSK Genel Merkezi önünde toplanmaya başlayan göstericilere saat 06.15'de ilk müdahale yapıldı. Ara sokaklara kaçan eylemciler, polise taş atarak karşılık verdi. Birçok ev ve iş yerinin camı kırıldı. Daha sonra DİSK Genel Merkezi önünde gün boyu 3 defa polisle eylemciler arasında arbede yaşandı. Mecidiyeköy Meydan, Harbiye, Kurtuluş, Divan Kavşağı ve Nişantaşı'nda toplanan göstericiler, kaldırım taşlarını sökerek polise fırlattı, panzerleri taş yağmuruna tuttu. Polis ekipleri de, eylemcileri tazyikli su sıkarak ve gaz bombası atarak dağıtmaya çalıştı. Bu arada, Cumhuriyet Halk Parti'li (CHP) bir grubun da gösterilere katılması dikkat çekti.

HASTANEYE GİDEN AMBULANSI ENGELLEYEN GÖSTERİCİLERİ POLİS DAĞITTI

Bu arada, polisin Halaskargazi Caddesi'nde tazyikli su sıkarak dağıtılan grup, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin grisindeki sokakta toplandı. Bu sırada eylemciler, hastaneye gelen bir ambulansı engelledi. Polis ekipleri göstericilere müdahale ederek dağıttı. Ara sokaklara kaçan eylemcilerle polis arasında uzun süre kovalamaca yaşandı.

Olanları evlerinden ve iş yerlerinden izleyen bazı vatandaşlar, "Bayram dediğin davul, zurna ve çiçeklerle olur, omuz omuza olur. Taşla sopa ile bayram olmaz. Böyle bayram olmaz olsun! " diyerek olaylara tepki gösterdi.

KAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL BIRAKAN DSP GENEL BAŞKANI ZEKİ SEZER PROTESTO EDİLDİ

Öğle saatlerinde sendikaların Taksim'e gitmekten vazgeçtiklerini açıklaması, tansiyonu bir nebze düşürdü. Ancak marjinal sol gruplar, bu sefer Tarlabaşı Bulvarı, Dolapder ve İstiklal Caddesi'ni savaş alanına çevirdi. Polise taş atarak saldıran eylemciler, sokak aralarında kaçarken çevredeki binaları da taşladı. Eylemciler, Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Amerikan Hastanesi'ni de taşladı.

Öte yandan, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Taksim Meydanı'na gelerek 1 Mayıs 1977 yılında yaşanan kanlı olaylarda 36 kişinin hayatını kaybettiği Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Bu sırada TKP'li bir grup da Zeki Sezer'i protesto etti.

İstanbul'daki olayların büyük bir bölümü yatıştırılırken, yer yer meydana gelen gerginliğin akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

İZMİR'DE KUTLAMALAR SAKİNDİ

İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde 1 Mayıs kutlamalarına işçiler sabahın erken saatlerinden itibaren ilgi gösterirken İzmir'de kutlamaların yapılacağı Gündoğdu Meydanı'na saatler 13.30'u gösterirken sadece 50 - 100 kişilik bir grup geldi.

En sakin 1 Mayıs kutlamalardan birine ev sahipliği yapan İzmir'de iki ayrı 1 Mayıs etkinliği düzenlendi. İlk etkinlik, 12.00-18.00 saatleri arasında Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda, ikinci kutlama yine aynı saatlerde Bornova'da yapılıyor. Gündoğdu Meydanı'nda sıkı güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, 13 ayrı yerde arama noktası oluşturdu. Ancak öğle saatlerine kadar, kutlamalarda görev yapan 3 bin 200 polise pek iş düşmedi. İzmir'de saatler 14.00'ü gösterirken gruplar yeni yeni alana gelmeye başladı. Türk-İş, KESK ve TMMOB koordinasyonunda düzenlenecek 1 Mayıs kutlamalarının Gündoğdu Meydanı'nda saat 15.00 gibi başlaması bekleniyor. Buradaki kutlamalara sendika, parti ve sivil toplum örgütleri de katılacak.

VAN'DA HALAYLI KUTLAMA

Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Van Bölge Müdürlüğü çalışanları, 1 Mayıs İşçi Bayramını, kurban kesip, halay çekerek kutladı.

İpek Yolu Caddesi'ndeki VEDAŞ Bölge Müdürlüğü binası önünde sabah saatlerinde toplanan işçilere, kurumda çalışan diğer personel tarafından karanfil verildi.

Kutlamalara katılan VEDAŞ Bölge Müdürü Muammer Yavuz, bölgede İran ve Irak sınırlarına yakın yerlerde, eksi 30 derecede şebeke döşerken ayakları donan işçileri de unutmadıklarını söyledi.

Çalışma sezonunun bugün başladığını anlatan Yavuz, ''Sezon açılışının, aynı zamanda 1 Mayıs emek gününe denk gelmesi bizim için gurur vericidir. Çalışırken hayatını kaybeden arkadaşlarımıza rahmet diliyorum. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından arkadaşlarımızın kazasız çalışabilmesi için kurban kesip, dua edeceğiz'' dedi.

Kurbanın kesilmesinin ardından Muammer Yavuz ve işçiler, davul zurna eşliğinde halay çekerek eğlendi.

ANTALYA

Antalya'daki 1 Mayıs Tertip Komitesi, İstanbul'da Taksim'e yürümek isteyen gruplara yapılan müdahalelere tepki gösterdi.

Antalya 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ayar, Kışlahan Meydanı'nda yaptığı açıklamada, ''Hükümet çok açık olarak emekçiler üzerinden bir güç gösterisi gerçekleştirmekte, toplumsal muhalefeti sindirmek istemektedir'' dedi.

DİSK Genel Merkezi önünde sabah saatlerinde toplanan kalabalığa, çevik kuvvet polislerinin müdahale ettiğini dile getiren Ayar, olaylar sonunda gözaltı sayısının 50'yi aştığını ve 3 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığını söyledi.

Ayar, sokakların abluka altına alınarak emekçilere devlet terörü uygunaldığını savunarak, ''Hükümetten alınan talimatla uygulanan bu keyfi şiddet gösterisini protesto ediyor, kınıyoruz'' dedi.

AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'ne dün sunduğu savunmasında ''bolca demokrasiden ve uluslararası normlardan'' bahsettiğini ifade eden Ayar, ''AK Parti, yarattığı korku tünelinden çıkamayacaktır. Emekçilerin iki eli hükümetin yakasında olacaktır'' şeklinde konuştu.

Alanda toplanan grup ''Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs'' sloganı attıktan sonra dağıldı.

ELAZIĞ Elazığ'daki kutlamalar PTT Meydanı'nda yapıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu ve bazı siyasi parti üyeleri, Hürriyet Caddesi'nden ellerindeki bayraklarla birlikte sloganlar eşliğinde yürüyerek, PTT Meydanı'na geldi.

Platform adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Halit Ateş, Türkiye'de yıllardır bir arada yaşayan insanların birbirine düşman edilmesinin önüne geçilmesinin, savaşın ve şiddet ortamının sona ermesi, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, halkın siyasete daha fazla katılabilmesinin, Türkiye'de demokrasinin gelişmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi.

Siyasi gerilimlerin yarattığı siyasal, ekonomik ve sosyal tahribatların toplumu kaosa ve karanlığa sürüklediğini dile getiren Ateş, ''Yetkinin, kararın halkta olması için; iş, emek, özgürlük için; inadına barış demek için; toplumsal özgürlüğümüzü sürdürüp, mücadelemize devam edeceğiz'' dedi.

PTT Meydanı'ndaki grup basın açıklamasının ardından bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

KARS

Kars'ta Yol-İş Sendikasına bağlı işçiler, davul zurna eşliğinde kutlama yaptılar.

İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birliği bahçesinde bir araya gelen işçilerin kutlamasına, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı da katıldı.

Yol-İş Sendikası Kars İl Temsilcisi Ahmet Karabulutlu, 1 Mayısın bayram havasında kutlanması gerektiğini belirterek, ''Kars'taki kutlamamız ülke geneline örnek olsun. İstanbul'da yaşanan gerginlik üzüntü vericidir'' diye konuştu.

Davul zurna eşliğinde halay çeken işçiler daha sonra topluca hatıra fotoğrafı çektirdiler.

TUNCELİ

İşçi Bayramı, Tunceli'de Kışla Meydanı'nda düzenlenen mitingle kutlandı.

DİSK, KESK ve Türk-İş tarafından düzenlenen mitinge katılanlar, belediye hizmet binası önünde toplanarak Kışla Meydanı'na yürüdü.

Türk-İş Tunceli Temsilcisi Kadir Evin, mitingde yaptığı konuşmada, 1 Mayısı kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde kutlamak için bir araya geldiklerini belirterek, ''Baskı ve sürgün politikalarından vazgeçilmelidir. Eşitlikçi, özgür bir Türkiye hayal değil. 1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin'' dedi.

Bu arada, Tunceli Belediyesi 1 Mayıs kutlamalarına katılan çalışanlarına ücretli izin verdi.

Konuşmaların ardından davul zurna eşliğinde halay çeken grup, müzik dinletisinin ardından dağıldı.

DİYARBAKIR

1 Mayıs'ı Diyarbakırlılar coşku içinde kutladı. Diyarbakır'ın Dağkapı Semti'ne davul zurnalar eşliğinde bir araya gelen yaklaşık 3 bin sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri bir süre eğlendikten sonra basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır'da kutlamalar, çevre il ve ilçelerden gelen sendika ve sivil toplum kuruluş temsilci ve üyelerinin de katılımıyla herhangi bir gerginlik yaşanmadan kutlandı.

Sendikalar basın açıklamasının yapılacağı Dağkapı Meydanı'na davul zurna eşliğinde üç ayrı yoldan geldi. Diyarbakır'da çok sayıda sendikayı bünyesinde bulunduran 'demokrasi platformu' Şair Ahmet Arif Parkı tarafından, Belediye İş Sen üyeleri Çamlıca durağından, Demokratik Toplum Partisi(DTP) Milletvekilleri ve belediye başkanları ise Suriçi tarafından gelerek Dağkapı Meydanı'nda buluştu.

Sendika üyelerinin buluştuğu meydana kurulan miting otobüsünden yükselen şarkı, türkü ve marşlar eşliğinde vatandaşlar eğlendi. Vatandaşlara güneşten korunmaları için üzerinde sendika ismi yazılan çok sayıda şapka dağıtıldı. Belediye İş Sendikası ise vatandaşları çok sayıda karanfil dağıttı.

Kutlamalara DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de katıldı.

Yurdun batı illerinde yaşanan tatsız olaylara değinen milletvekili Emine Ayna, olaylardan üzüntü duyduklarını söyledi. Ayna, vatandaşlardan üzüntülerini 3 dakika oturarak göstermelerini istedi. Basın açıklamasını okuyan Türk İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç, daha fazla demokrasi arayanlarla birlikte Türkiye'nin dört bir yanında meydanlarda olduklarını söyledi.

Grevlerin yasaklanmadığı sendikalı işçilerin işten atılmadığı, sendikaların ve partilerin kapatılmadığı gerçek bir demokrasi istediklerini belirten Karakoç, "Biz emekten yana savaşsız bir dünya için mücadele edenler 12 Eylül Anayasası'na karşı insan haklarına demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesine dayalı yeni demokratik bir anayasa için, demokrasinin laikliğin ve sosyal hukukun altını oyanlara, çifte standartlara karşı, gerçek bir demokrasi için alanlardayız." şeklinde konuştu.

zaman



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,582 µs