En Sıcak Konular

19 Mayıs tarihine dikkat!

1 Mayıs 2008 14:11 tsi
19 Mayıs tarihine dikkat!
19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek tütün yasağının kapsamını genişleten yasayla ilgili olarak bilgi verildi

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, çocukların ve gençlerin sağlıklı nesiller olarak yetiştirilebilmesi için tütünle mücadelenin şart olduğunu söyledi.

Gazeteciler, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği tarafından 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek tütün yasağının kapsamını genişleten yasayla ilgili olarak bilgilendirildi.

Dedeman Oteli'nde düzenlenen toplantıda konuşan Cevdet Erdöl, sigaranın görsel yolla bulaşan salgın bir hastalık olduğunu belirterek, bu salgınla mücadele için yürütülen çalışmaların ''sağlık aşısı'' olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'deki orman ve ev yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını ifade eden Erdöl, uyuşturucu alışkanlığının da sigara kullanımıyla başladığını kaydetti. Bazı hükümleri 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek 4207 sayılı yasada yapılan değişiklikle toplumda rol modeli olarak görülen kişilerin sigara içen görüntülerinin medyada yer almasının yasaklandığını hatırlatan Erdöl, ''(Bu kanun Türkiye'de uygulanamaz) şeklinde bir anlayış pompalanmaya çalışılıyor. Ancak kararlılık gösterilirse bu kanun uygulanabilir'' diye konuştu.

Sigaranın kalp-damar hastalıkları ve kanserin birinci nedeni olduğunu ifade eden Erdöl, yeni yasayla 18 yaşından küçüklere sigara satanlara hapis ve para cezaları getirildiğini söyledi. Aynı düzenlemenin ilk ve orta öğretim kurumlarının bahçelerinde sigara içilmesini, üniversitelerde sigara satışı yapılmasını, dizi ve kliplerde sigara içme görüntüsünün bulunmasını yasakladığını anlatan Erdöl, televizyonlarda bu konuda eğitici programların yayınlanması zorunluluğunun da getirildiğini kaydetti.


-''MÜCADELE ETMEMİZ ŞART''-


Erdöl, Ulusal Tütün Kontrol Programıyla da 2015 yılına kadar 15 yaş altındakilerde sigara kullanmama oranının yüzde 100, 15 yaşın üstündekilerde ise yüzde 80 oranına çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi. Bu konuda sağlık görevlileri, anne-babalar, öğretmenler, Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlara büyük görev düştüğünü vurgulayan Erdöl, ''Çocuklarımızı ve gençlerimizi sağlıklı nesiller olarak yetiştirebilmemiz için tütünle mücadele etmemiz şart'' dedi.

Erdöl, bir soru üzerine televizyonlarda sigaranın zararlarını anlatan eğitici programların Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden geçirilerek yayınlanacağını söyledi.

Bir başka soru üzerine de Erdöl, ilk ve orta öğretim kurumlarının bahçesinde sigara içilmesi halinde okul müdürleri tarafından cezai işlem uygulanacağını söyledi.


-''PAKET ÜZERİNDE BELİRTİLENDEN FAZLA''-


Dünya Sağlık Örgütü Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Toker Ergüder de Doğuş Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de satılan sigaralardaki nikotin, katran ve karbonmonoksit oranlarının paketler üzerinde belirtilenlerin ortalama 3 kat fazla olduğunun belirlendiğini bildirdi. Bunun diğer ülkelerde satılamayan sigaraların Türkiye'de satıldığı ihtimalini akla getirdiğini savunan Ergüder, ''Bu maddelerin hepsi de kanser yapan maddelerdir. Bu maddeler insan vücudunda 11 değişik organda kanser yapıyor'' diye konuştu. 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemelerle kapalı mekanların tamamen sigarasız hale geleceğini kaydeden Ergüder, özel lokanta ve kahvehanelere ise bunun için 1 yıllık geçiş süresi tanındığını hatırlattı.

AA



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs