En Sıcak Konular

Sendikalar neden geri adım attı?

1 Mayıs 2008 13:20 tsi
Sendikalar neden geri adım attı?
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, genel merkez önünde Taksim'e yürüme kararından vazgeçtiklerini kararını açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''Bu hükümetin provokasyonuna alet olmamak için sağduyu ile burada eylemi noktalıyoruz'' dedi. Çelebi, DİSK Genel Merkezi önünde DSP'ye ait parti otobüsü üzerinde KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel bazı demokratik kitle örgütlerinin yöneticileriyle birlikte yaptığı konuşmada, DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, bazı siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin 1 Mayıs'ta sağduyu ortaya koyduklarını dile getirdi.

''Coşkulu bir bayramla taleplerimizi haykırmak için Taksim'de buluşmak istedik. Şimdi bütün alanlar Taksim olmuştur. Bütün Türkiye Taksim olmuştur'' diyen Çelebi, eylemi noktaladıklarını belirtti.

Çelebi, ''Bu hükümetin provokasyonuna alet olmamak için sağduyu ile burada eylemi noktalıyoruz. Ancak bu hükümetten hesap sormaya devam edeceğiz'' dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının engellenmesi için her türlü yöntemin denendiğini belirterek, ''DİSK'in genel merkezine tecavüz edilmiştir, bunu kınıyorum'' dedi.

Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ve bazı sendikaların başkanları ile DİSK Genel Merkezi önündeki DSP otobüsünün üzerine çıkarak açıklama yaptı.

Türkiye'de, 1 Mayıs için akla gelen her türlü yöntemle engelleme yapıldığını ifade eden Çelebi, ''Şu anda İstanbul bir hapishaneye çevrilmiştir. DİSK'in genel merkezine tecavüz edilmiştir, bunu kınıyoruz'' dedi.

Süleyman Çelebi, 1 Mayıs işçi bayramını barış ve kardeşlik içinde kutlamak için DİSK Genel Merkezi önünde toplanan işçi ve emekçilere gaz bombaları atıldığını, boyalı su ve tazyikli sularla müdahale edildiğini, insanlık dışı her türlü yöntemin uygulandığını söyledi.

Çelebi, şöyle devam etti: ''Bugün, AKP hükümetinin iki yüzlülüğü, yalnız türban sevdalısı iki yüzlülüğü ortaya çıkmıştır. 3 konfederasyon, meslek odaları ve İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen tüm örgütler sağduyulu bir tavır göstermiştir. Şimdi bütün alanlar Taksim olmuştur. Mücadelenizi kutluyorum. Biz bugüne gelene kadar bir çok bedeller ödedik. 1977'de Taksim'de, Kadıköy'de ve Türkiye'nin her yerinde şehitler verdik. Bu ne ilk ne de son olacak. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.''

Hükümetin, Sosyal Güvenlik Yasası ile kazanılmış hakları geri aldığını, sağlığın paralı hale getirilmesi için düzenlemeler yapıldığını, işsizliğin, enflasyonun yükseldiğini, yoksulluğun ve hayat pahalılığının arttığını kaydeden Çelebi, bütün bu olumsuzlukların yüksek sesle dile getirilmesini önlemek için 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmediğini savundu.

Bugün yapılan müdahaleler sonucu birçok sendikacının, işçinin ve emekçinin hastanelik olduğunu, bazı arkadaşlarının gözaltına alındığını dile getiren Çelebi, örgütlerin ortak kararıyla eylemi burada noktalamak istediklerini söyledi.

-KESK BAŞKANI'NIN KONUŞMASI-

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da hükümetin ve İstanbul Valiliğinin 1 Mayıs'ın barış içinde kutlanmasına izin vermediğini savunarak, bu tutumu protesto ettiklerini kaydetti. Haklı ve meşru isteklerde bulunduklarını belirten Tombul, ''Emekçilerin talepleri önünde kimse duramaz. Biz, Taksim'e yürümek istedik ve 31 yıl önce ölen arkadaşlarımızı anmak istedik. Ancak hükümetin bu olayda yüzü bir kez daha açığa çıktı. İşte AKP'nin demokrasi anlayışı budur'' diye konuştu.

DİSK Genel Merkezi içinde toplanan işçi ve emekçilerin üzerine de gaz bombaları atıldığını söyleyen Tombul, ''Taksim'e gitmek isteyenlere sanki düşman kuvvetleri gibi muamele ediliyor. Oysa biz bu ülkenin üreten gerçek sahipleriyiz'' dedi.

Tombul, eylemi burada sonlandırdıklarını belirterek, diğer yerlerde toplanan gruplara da açıklama yapılacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından, toplanan grup uyarılarak, dağılmaları istendi.



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,476 µs