En Sıcak Konular

Çocuk sigortalılar avantajlı mı?

1 Mayıs 2008 12:15 tsi
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Güney, yaş barajına takılmamaları için küçük çocuklarını sigortalı yaptıran aileleri uyardı. Erken sigortalılık avantaj mı, dezavantaj mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney, yaş barajına takılmamaları için küçük çocuklarını sigortalı yaptıran aileleri uyararak, "Bir kişinin erken sigortalı olması her zaman onun lehine olmayabilir. Erken yaşta sigortalı yapıldıkları için işten çıkarılan vatandaşlarımız çalışmaya devam etmek için anne-babaları aleyhine davalar açıyor" dedi.

 

Güney, çalışmaları halinde çocukların mevzuat kapsamında sigortalı yaptırılmasında hukuki bir engel olmadığını belirterek, "Çocuk gerçekten dizi, film ve fotoğraf çekimleri gibi alanlarda çalışıyorsa sigortalı yaptırmak gerekir ama çalışmıyorsa bu tür yollara tevessül etmeye gerek yok" ifadelerini kullandı.

 

Emeklilik yaşını 65'e çıkaran ve TBMM'de kabul edilen Sosyal Güvenlik Reformu Yasası yürürlüğe girmeden Türkiye'de yaklaşık 400 bin kişi 'geç emekli olmamak' için sigorta girişlerini yaptırdı.
Binlerce aile ise '65 yaş' barajına takılmaması için küçük yaştaki çocuklarını hatta kundaktaki bebeklerini bile sigortalattırdı.

 

SGK Başkan Vekili Tahsin Güven, yasa yürürlüğe girmeden önce 'ilk defa' sigortalı olan vatandaş sayısındaki artışı İHA'ya değerlendirdi. Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nın maddelerinin kademeli olarak farklı zamanlarda yürürlüğe gireceğini anlatan Güney, yeni yasayla birlikte ilk defa sigortalı olan vatandaşların sayısında artış olduğunun altını çizdi. Yasayla birlikte uzun yıllardır kayıt dışı çalışanların sigorta girişlerini yaptırarak kayıt altına alındığını ifade eden Güney, "Ancak çalışmadığı halde kendisini çalışıyormuş gibi gösteren insanlar varsa, SGK her zaman olduğu gibi denetim mekanizmasını çalıştırır ve tespit edildiği takdirde gerekli müeyyideler uygulanır" diye konuştu.
İş Kanunu'na tabi olmayan berber, bakkal, market, terzi gibi küçük işletmelerde çocukların mevzuat çerçevesinde çalışabileceğini hatırlatan Güney, şöyle devam etti:
"Dizi, film ve fotoğraf çekimlerinde çalışan küçük bir çocuğun sigortalı olmasını engelleyen bir mevzuat yok. Bir günlük sigorta yapılması sonra çıkarılsa bile bizim için sigorta başlangıç tarihidir. Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olan çocuk o kanun hükümlerinden muaf tutulur. Yeni mevcut mevzuata tabi olmuş olur, böyle bir durum var. Bir başka deyişle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı olan bir kişi 65 yaş kademesine takılmayacak, 58-60 yaşında emekli olmayacak. Ancak yasa yürürlüğe girdikten sonra herkes 65 yaşında emekli olacak diye bir durum yok. Çünkü emeklilik yaşı kademeli olarak artıyor. Yani yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olanlarda 58-60 yaşında emekli olabilecekler."

 

Güney, emeklilik barajına takılmaması için çocuklarını gerçeğe aykırı olarak erken yaşta sigortalattıran aileleri uyardı. Bir kişinin erken sigortalı olmasının her zaman onun lehine olmayacağının altını çizen Tahsin Güney, "Zamanında anne-babaları tarafından çocuk yaşta sigortalı yapılmış olan kişiler, çeşitli işletmelerce işten çıkarılıyorlar. 'Bunların yaşı genç, emeklilik hakları var' diyerek zorla işten çıkarılanlar var. Bu kişilerin bir kısmı, 'Benim sigorta başlangıç tarihim gerçek dışı' diyerek anne-babalarına dava ediyor. Çünkü emekli olmak istemiyor. Emekli olunca maaşı düşüyor. Zamanında sigortalı yaptırılmış ama bu kişi için dezavantaja dönüyor. Çocukların nasıl bir geleceğe sahip olacağını, nasıl bir çalışma ilişkisine sahip olacağını bilmeden 'gerçeğe aykırı' olarak onları sigortalı yaptırmak çok avantajlı bir şey değil. Avantaj gibi görünen bu durum zaman sonra dezavantaja dönüşebilir. İleride belki çocuğunuz çalışmak istediği bir sektörde çalışırken, işvereni 'sen emeklilik hakkını elde
ettin' diyerek işten çıkaracak. Çocuk gerçekten çalışıyorsa sigortalı yaptırmak lazım, çalışmıyorsa bu tür yollara tevessül etmeye gerek yok" şeklinde açıklamalarda bulundu.
SGK Başkan Vekili Güney, gerçeğe aykırı şekilde çalışmadığı halde çocuklarını hatta bebeklerini sigortalattıran aile ve işletmelerin tespit edilmesi halinde gerekli yasal işlemlerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Haber 7



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,200 µs