En Sıcak Konular

Köşk'te neler konuşuldu?

1 Mayıs 2008 10:52 tsi
Köşk'te neler konuşuldu? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün parlamento dışındaki partilerin liderlerine yemek verdi. Böylece Gül, eski siyaset arkadaşları Kutan ve Mumcu ile bir araya geldi.. Peki liderler ne dedi? Gül, Mumcu'dan neden rapor istedi?

Anayasa konuştular

Cumhurbaşkanı Gül, parlamento dışındaki partilerin liderlerine yemek verdi. Böylece Gül, eski siyaset arkadaşları Kutan ve Mumcu ile bir araya geldi..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Nisan'da Meclis'te temsil edilen parti liderlerinden sonra bu kez de parlamento dışındaki partilerin liderlerine yemek verdi. Böylece Gül, AK Parti'nin kurulmadan önce Fazilet Partisi'nde lideri olan Recai Kutan'ı da Köşk'te ağırladı. Yemeğe SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da katıldı.

LİDERLER NE DEDİ?
Yemekte, Gül liderlere Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirterek bu dönemde birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.

* Tarımda yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çeken Kutan, Hükümetin Doğu ve Güneydoğu politikasının yanı sıra izlenen ekonomi politikasını eleştirdi.

* Karayalçın Türkiye'nin yaşadığı sorunların temelinde "tekelci" siyaset anlayışının yattığını savundu ve yüzde 10 barajına tepki gösterdi. Karayalçın, son dönemde yapılan "sağ duyu" çağrılarının anlamsız olduğunu söyledi.

* Mumcu, anayasa tartışmalarını değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Gül'e anayasa değişikliğine ilişkin bir çalışma yapmasını önerdi. Mumcu Türkiye'nin yarı başkanlık rejimine geçmesi gerektiğini savundu.

* Soylu da AKP hakkında açılan kapatma davasını engelleyecek bir anayasa değişikliğinin toplum tarafından doğru karşılanmayacağını söyledi. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nın mutlaka değiştirilmesi, geniş bir uzlaşma sağlanırsa bir anayasa değişikliğinin de gündeme getirilmesi gerektiğini söyleyen Soylu Gül'e "Siz tarafsız bir isim olduğunuz için tarafları uzlaştırmanız daha kolay olur" dedi. Gül ise kendisinin icra yetkisi bulunmadığını hatırlatırken, "Ancak öneride bulunabilirim. Bu toplantıları da uzlaşmaya katkıda bulunmak ve tarafları dinlemek adına yapıyorum" karşılığını verdi. Soylu, krizin aşılamaması durumunda seçime gidilmesinden de çekinilmemesi gerektiğini vurguladı.

Köşk'e kendi makam araçlarıyla gelen Mumcu ve Soylu, Çankaya Köşkü'nden aynı makam aracıyla ayrıldılar.

Mumcu'dan rapor istedi

Mumcu ile Gül'ün diyalogu:
- Mumcu: Sistem krizi yaşanıyor. Kapsayıcı bir anayasa değişikliği yapmadan bu krizi atlatamayız. İstikrarsızlığın bedeli sadece ekonomik değil, korkarım ulusal güvenlik tehdidi de olacaktır. Cumhurbaşkanı kapsamlı bir anayasa değişikliğine öncülük etmeli.
- Gül: Bunları biraz açabilir misiniz?
- Mumcu: Toplumsal hayatın demokratikleşmesine yönelik değişiklikler yapılmalı, yürütmenin yetkileri artırılırken yargı ve üniversiteler gibi alanların yetkileri daraltılmalı. Sivil demokratik kuruluşların oluşum ve işleyişleri demokratikleştirilmeli.
- Gül: Bunları ayrıntılı ve yazılı olarak alırsam memnun olurum.

sabah



Bu haber 188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,034 µs