En Sıcak Konular

Sarkozy’nin son oyunu mu?

1 Mayıs 2008 09:59 tsi
Sarkozy’nin son oyunu mu?
Fransa’da, Türkiye’nin AB üyeliğini engellemek amacıyla anayasada, ‘başkenti Avrupa dışındaki ülkelerin üyeliğinin referanduma sunulması’ yönündeki değişiklik için hazırlanan önergenin arkasında Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin oldu

Fransız “Le Figaro” gazetesi, Fransa’da iktidar partisi Halk Hareketi İçin Birlik’in (UMP) Sözcüsü Frederic Lefebvre’in, yepyeni bir “coğrafi Avrupalılık” kavramı üzerinden Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini önlemek için anayasaya bir “referandum kilidi” konulması yönünde önerge vereceğini duyurmasının arka planında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin olabileceğini savundu. Gazetenin değerlendirmesine göre, Sarkozy’nin yakın çevresinden olan Lefebvre, Halk Hareketi İçin Birlik içinde doğan şiddetli itirazları etkisiz hale getirmek için böyle hareket etti.

Le Figaro’nun iki varsayımı
Le Figaro, “Anayasa reformu” paketinin raportörlüğüne atanan Ulusal Meclis Yasal İşler Komisyonu Başkanı Jean-Luc Warsmann’ın, referandum kilidinin kırılmasının önünde “bir dizi hukuksal ve politik zorluk bulunduğu” biçimindeki sözlerine yer verdi.
Gazete, raportör Warsmann’in bu sözlerinin Sarkozy’nin partisi içinde karşılaştığı sorunları çok net biçimde gözler önüne serdiğini belirtti.
Le Figaro, gelinen bu aşamada süreci tahlil ederken iki varsayım üzerinde durarak, “Ya Sarkozy referandumun kaldırılmasından çark etti ya da Lefebvre milletvekili olarak kişisel reklamını yaptı. Bu son şık geçerliyse tabii ki etkisi kısa sürecek” yorumunu yaptı. 
Lefebvre’in parlamentoya sunacağını açıkladığı anayasal değişiklik önergesinde, “başkenti Avrupa’da olmayan” veya “topraklarının büyük bölümü Avrupa kıtasında bulunmayan” ülkelerin coğrafi olarak Avrupalı sayılmayacağı ileri sürülüyor. Bu kategoriye giren tek ülke Türkiye olacağı için Türkiye’nin AB üyeliğine onay verilmesi sürecinde Fransız Anayasası’nda şimdi olduğu gibi otomatik referandum şartının korunması tasarlanıyor.

Ermeni oylarına ihtiyacı var
Yazıda değinilmeyen bir diğer husus ise Lefebvre’in Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu yerleşim birimlerinden Paris’in banliyösü Issy-les-Moulineaux milletvekili olması.
Le Figaro’nun haber yorumunda AB’ye yeni üye olacak ülkelerle ilgili onaylarda otomatik referandum hükmünün Fransız Anayasası’ndan çıkarılmasının aslında Sarkozy’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’e verdiği bir taviz olduğu da dile getirildi.
Gazete, Merkel’in özellikle Bosna-Hersek ve Arnavutluk’un AB’ye üyeliklerinde herhangi bir zorluk çıkmasını arzulamadığına dikkat çekti.

milliyet



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,692 µs