En Sıcak Konular

Tahıl ambarı bu yıl dolacak!

30 Nisan 2008 22:03 tsi
Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Güney,yağışların bu şekilde sürmesi halinde, 2008 yılında iyi bir verim ve hasat beklediklerini söyledi.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Güney, hububat ambarı olarak bilinen İç Anadolu Bölgesi'nde geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl alınan yağışları yeterli bulduklarını belirtti. Güney, yağışların bu şekilde sürmesi halinde, 2008 yılında iyi bir verim ve hasat beklediklerini söyledi.

Bu yılki rekoltenin geçen yıla oranla artacağını vurgulayan Güney, "Türkiye genelinde ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde maalesef geçen yılki gibi kuraklık sürüyor. Çiftçilerin büyük çoğunluğu yağış alamadıkları için tarlalarını yeniden sürmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Ancak İç Anadolu, Ege ve Trakya Bölgeleri'nde şu an için sıkıntı yok, verimin iyi olacağı görülüyor" dedi.

Geçen yıl yaşanan kuraklığın kendini önceki kış aylarından hissettirdiğini anlatan Güney, bu yıl geçen yıla oranla yağış miktarında yüzde yüzün üzerinde artış yaşandığına dikkati çekti.

Buğday ekim alanlarının ise geçen yıl yaşanan kuraklığa bağlı olarak bu yıl yüzde 10 oranında azaldığını, çiftçinin aynı kuraklığı yaşama korkusuyla bu yıl buğday ekmekten çekindiğini kaydeden Güney, verimli bir yıl olması halinde bu durumun da sıkıntı doğurmayacağını dile getirdi.

Güney, hasat dönemine kadar yeterli un bulunduğunu, stoklanan son buğdayın da piyasaya sürülerek değerlendirildiğini söyledi.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ'NDE YILLIK 4 MİLYON TON BUĞDAY ÜRETİMİ VAR

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği'nin verilerine göre, İç Anadolu Bölgesi'nde ortalama yıllık 4 milyon ton buğday üretimi bulunuyor. Bölgede yıllık ortalama 3.5 milyon ton civarında da un üretimi yapılıyor. Bölgede üretilen kaliteli un Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor ve unlu mamullerin imalatında kullanılıyor.

Türkiye genelinde bin 100 civarında un fabrikası bulunuyor. Ancak bunların yüzde 60'ı çalışmıyor. Yüzde 25'i bir vardiya ile çalışıyor. Tam kapasite ile çalışan fabrika oranı yüzde 10'u geçmiyor. Tüm fabrikaların üretim kapasitesi 30 milyon ton. Ancak Türkiye'nin ihtiyacı 12 milyon ton civarında. AB süreci çerçevesinde istenilen kalite ve teknolojik altyapıya ulaşabilmesi için Türkiye'de de Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bir daralmaya gidilecek. Teknolojiye ayak uyduran, en iyi şekilde kaliteli üretim yapan 250-300 fabrikanın bu sektörü ayakta tutması bekleniyor.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Güney'e göre, Türkiye ihtiyacından daha fazla un fabrikasına sahip.

Un sanayicileri olarak en büyük sorunlarının ise kalitesiz buğday üretimi olduğunu vurgulayan Güney, bunun için desteklemelerin arazi değil ürün bazlı ve bölgelere göre farklı şekillerde yapılması gerektiğine işaret etti.

Her bölgenin kendine özgü ürün yapısına sahip olduğunu ifade eden Güney, böylece hem ürünün daha kaliteli olacağını hem de verilen desteğin adil bir şekilde çiftçiye ulaşacağını sözlerine ekledi.

yenişafak



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,578 µs