En Sıcak Konular

Mahkemede Hürriyet’in tanıkları kim olacak?

30 Nisan 2008 16:00 tsi
Mahkemede Hürriyet’in tanıkları kim olacak? Bir gazetenin bir nüshasında ‘yüce divan’ ifadesi kaç defa ve kaç haberde geçebilir? Bugün Hürriyet farklı haberlerde o kadar çok ‘yüce divan’ ifadesi kullandı ki, bununla yetinmeyip ‘yazarlarımız yüce divanda aleyhte ifade v

30 Nisan 2008 yani bugün tarihli Hürriyet gazetesinde bir rekor kırıldığını düşünüyoruz. Hem içinde ‘yüce divan’ kelimesi geçen haber, köşe yazısı ve yorum sayısında hem de haber ve bizatihi “yüce divan” kelimesinde.

Bir tek günkü nüshada daha önce bu kadar yüce divan ifadesi, yüce divanda birileri yargılanırken dahi kullanıldı mı bilmiyoruz. Ama bu kadar yoğunlaşma varsa, Hürriyet’in “yüce divan” ikazının muhatabının (kimse o?) düşünmesi lazım.

Buyrun başlayalım. Hürriyet Gazetesi’nin bugünkü sayısında “yüce divan” kelimesi tek başına 12 kez geçiyor. Bu kelimeyi kullanmadan yapılan gönderme sayısı ise, “mahkeme, yüksek mahkeme veya dava” ifadeleriyle bunun iki katı yani 24.

Birinci sayfadan başlayarak Sabah-ATV-Çalık bağlantısı üzerinden konuyu işleyen haber-köşe yazısı sayısı ise (içinde yüce divan ifadesi geçsin geçmesin) 10. İçinde Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de dahil olmak üzere, yine aynı konu üzerinden meseleyi gören yazar sayısı ise 4.

Siyasi liderler ağzından bu göndermeye işaret eden, içinde yüce divan kelimesi de geçen haber sayısı 4. Mesut Yılmaz, Devlet Bahçeli, Deniz Baykal ve Sabah-ATV-Çalık üzerinden yanıt veren Erdoğan’ın yanıtı.

Buna ek olarak Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş’ın “Başbakan’ı Yüce Divan’a götürecek dosya hazırlanıyor” başlığıyla verilen haber ile TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün konunun teknik boyutu ile ilgili yorum yaptığı haber eklemlenebilir.

Tüm bunların içinde en ilginç ifade Ertuğrul Özkök’ün köşe yazısındaki bir paragrafta yer buluyor;  “… Yılmaz’ın yargılanması sırasında iki gazeteci, onun aleyhine tanıklık yaptı. Bunların biri o dönemde Hürriyet’in Ankara Temsilcisi olan, halen Milliyet’in Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Sedat Ergin, öteki ise Radikal Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan’dı. Yani iki gazeteci de Doğan Grubu’nun gazetelerinde çalışıyordu.”

Başka bir gazetede yüce divan üzerinden gönderme yapılan, (siyasiler beyanatları dışında) ve aynı yoğunlukta bir başka nüsha bulunmuyor.



Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,223 µs