En Sıcak Konular

Sendikalar ve Bakan kılıçları çekti / Video

30 Nisan 2008 12:11 tsi
1 Mayıs'ta provokasyon yapılacağı ihbarı gelmişti ama, Sendika Başkanları ve Bakan karşılıklı öyle açıklamalar yaptı ki, provokasyona "gel gel" yaptılar..

Disk Genel Sekreteri Tayfun Görgün sendikaların ortak kararını açıkladı.

"İşsizlik almış başını gidiyor" diyen Güngör, "Siyasal ve sosyal anlamda sorunlar büyüyor. Bu koşullarda milyonlarca işçinin sesi olarak 1 Mayıs demokratik örgütler olarak 500 bine yakın çalışanla İstanbul'da taksim'de olacağız.

Hükümetten gelen bu açıklamaya paralel olarak İstanbul'da bir basın açıklaması yapan sendikalar ise 500 bin kişiyle Taksim'de olacaklarını bildirdi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Hükümet olarak artık 1 Mayıs, ölümler, matemler çatışmalar, kamplaşmalarla anılsın istemiyoruz. Emeğin dayanışması, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı bir gün olarak kutlansın istiyoruz. Ancak bu bakış 70 milyonun 1 Mayıs'a katılımını sağlar" dedi.
Çelik, "Hükümet olarak önceliğimiz 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağından ziyade 1 Mayıs'la ilgili olumsuz imajı silmek ve ortadan kaldırmaktır. Vatandaşların 1 Mayıs'ı mülki amirlerin gösterdiği alanlarda çoşkuyla kutlamalarını diliyoruz. Yarınki kutlama önümüzdeki yıllardaki kutlamalara örnek teşkil etmelidir" diye konuştu.

Tarihi adım attık, gösterilen alanlarda kutlansın

İçişleri Bakanı Beşit Atalay da 1 Mayıs'la ilgili çok ileri bir adım attıklarını belirterek "Cumhuriyet tarihinde ilk defa 1 Mayıs'ı emek ve dayanışma günü olarak ilan ettik. Huzur içinde adete şölen havasında kutlansın istiyoruz. Ülkemizde ilk defa 1 Mayıs gerçek kimliğiyle isimlendirilmiştir. Bu çalışanlarımıza, emekçilerimize, insanımıza verdiğimiz önemin bir göstergesi ve özgürlükçü yaklaşımın bir simgesidir" dedi.

Atalay, İstanbulda 4 tane miting alanının belirlendiğini Kadıköy, Çağlayan, Zeytinburnu ve Kurtal meydanının bu amaçla ayrıldığını kaydetti. Atalay, bugüne kadar tüm yasal gösteri ve mitinglerin bu alanlarda yapıldığını belirterek Taksim'in gösteri alanı olamayacağını ifade etti.

Sendikalar: 500 bin kişiyle Taksim'de olacağız

Sendikalar ise Ankara'da iki bakanın yaptığı basın toplantısına paralel olarak İstanbul'da bir basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada, 1 Mayıs 2008 kutlamalarının sorunsuz ve yüzbinlerce emekçinin katılacağı şekilde kutlanması için sendikaların haftalardır çalıştıkları belirtilen açıklamada , "1 Mayıs ülkemizde de onlarca yıldır milyonlarca emekçinin katılımıyla kutlanmaktadır. 1 Mayıs'ı emeğin bayramı olarak ilan etmek sadece malumun ilanıdır ve gülünçtür. ILO'ya göre sendikal faaliyettir ve sendikal faaliyetler izne tabi değildir. Çalışanların hak kayıpları her geçen gün artıyor. Kazanılmış haklarımız adım adım ortadan kaldırılıyor. Siyaset aktörleri çözüm bulmak yerine toplumsal gerginliği artırıyor. Uluslararası sendikalar konfederasyonu ve avrupa sendikalar konfederasyonu üyesi Türk-İş ve DİSK olarak emeğin bayramını Taksim'de kutlamak istediğimizi dile getirdik ve hazırlıklarımızı da bu çerçevede yaptık.

Buradan ilan ediyoruz 500 bin emekçi olarak 1 Mayıs'ı İstanbul'da Taksim'de ellerimizde karanfillerle kutlayacağız" dedi.  Buradan iktidarı uyarıyoruz on binlerce emekçinin isteklerini gözardı etmeyin yasakçılık kimseye fayda sağlamaz. Demokrasi herkese lazımdır. Sıkışınca demokrasi demek doğru bir tavır değildir. Ülkemizin gerginliğe değil barışa vu huzura ihtiyacı vardır. Bizler emek örgütleri olarak bunu biliyor ve ona göre davranıyoruz. Bizler barış içinde bayramımızı kutlayacağız ve şölene çevireceğiz " denildi.

Aktif haber



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,957 µs