kapatma davasına net tavır! | " /> kapatma davasına net tavır! | "/>

En Sıcak Konular

Koç'tan kapatma davasına net tavır!

30 Nisan 2008 08:19 tsi
Koç'tan kapatma davasına net tavır! Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yargı sürecine saygı gösterdiklerini ancak gelişmiş demokrasilerde parti kapatmanın olmadığını söyledi. Koç kapatma davasının iş dünyasına nasıl yansıdığını da anlattı.

Gelişmiş demokrasilerde parti kapatılmaz

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yargı sürecine saygı gösterdiklerini ancak gelişmiş demokrasilerde parti kapatmanın olmadığını söyledi. Siyasi istikrarın bozulmaması halinde ekonomik kriz çıkmayacağını ifade eden Koç, kapatma davasının etkilerini ikinci çeyrekte göreceklerini kaydetti.

Küresel kriz ve AK Parti hakkında açılan kapatma davasının yol açtığı siyasî belirsizlik iş dünyasındaki tedirginliği artırdı. Bazı işadamları 'mevcut tablo moralleri bozdu, ekonomik kriz çıkar' değerlendirmelerinde bulunurken, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, siyasî istikrarın önemine vurgu yaptı. "Devam eden yargı sürecine herkes saygı göstermeli.

Ancak gelişmiş demokrasilerde parti kapatma gibi durumlara rastlanmıyor." diyen Koç, siyasî istikrarda kesinti olmadığı sürece ekonomik bir kriz beklemediğini söyledi. Koç, 14 Mart'ta açılan kapatma davasının ekonomiye nasıl yansıdığının ikinci çeyrekte daha net görüleceğini belirterek, Türkiye'nin her şeye rağmen 2008'de yüzde 4-5 civarında büyüyeceği yönündeki tahminlere katıldığını ifade etti.


Otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans gibi faaliyet gösterdikleri sektörlerin karakteristiği sebebiyle ülke ekonomisindeki iniş ve çıkışlardan çok hızlı etkilendiklerinin altını çizen işadamı Koç, "Ülke büyürken biz daha hızlı büyüyoruz. Allah korusun kriz olursa daha hızlı küçülürüz." dedi.

Geçen yılı 2,73 milyar YTL'lik net kâr ile kapatan Koç grubunun 2008 hedefi yüzde 10'luk büyüme ve kombine ciroda yüzde 21'lik artış. Net kâr ise 6,5 milyar YTL'ye ulaşacak. Küresel krizin yanı sıra AK Parti'ye dönük kapatma davasının söz konusu hedefleri ne ölçüde etkileyeceğine açıklık getiren Koç Holding'in CEO'su Bülent Bulgurlu, "Rakamlar iddialı elbette. Ama gelişmeler büyük bir değişiklik göstermezse 2008'in ilk 3 ayına baktığımızda hedefleri tutturabileceğimizi rahatlık la söyleyebilirim." dedi

Kriz olmaz, büyüme devam edecek

Bulgurlu, Migros ve Demirdöküm'ün satışı ile 'Koç bütün işlerden çıkıyor mu?' sorusunun gündeme geldiğine işaret ederek, "Tabii ki çıkmıyoruz. 30 farklı sektörde faaliyet gösteren bir mozaikten farksızdık. Belirlediğimiz stratejileri yeni ihtiyaçlara göre yeniliyoruz. Kuvvetli olduğumuz, lider olduğumuz alanlara ağırlık verdik. Şirket satışından elde ettiğimiz kaynağı daha yüksek kârlılık sunan sektörlerde daha hızlı büyümek için kullanıyoruz." Grup, 2005'ten bu yana 2,3 milyar dolarlık şirket satışı gerçekleştirdi. Alım tutarı ise 6,6 milyar dolar.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ile CEO Bulgurlu, bazı gazetelerin ekonomi editörleri ile İstanbul Nakkaştepe'deki holding merkezinde bir araya geldi. Toplantıda 2007 bilanço özetini sunan Bulgurlu, 2008'de, Yapı Kredi, Ford Otosan, Tofaş ve Tüpraş'taki yeni yatırımlar hakkında bilgi verdi. Buna göre bu yıl 160 şube daha hizmete girecek ve 2009 sonunda Yapı Kredi bin şubeli bir banka haline gelecek. Organik büyüme ile birlikte uygun satın alma fırsatlarını da değerlendireceklerini belirten Bulgurlu, Halkbank ile ilgilenip ilgilenmediklerine dönük soru üzerine net bir ifade kullanmaktan kaçındı.

Ancak odaklandıkları sektörlerde her türlü fırsatı değerlendireceklerinin altını çizdi. Otomotivde Türkiye üretiminin yüzde 46'sı ve ihracatının yüzde 45'ini üstlenen Koç, Ford'a 115 milyon, Tofaş'a ise 514 milyon dolarlık yatırım yapacak. Böylece 2007'deki 520 bin adetlik toplam üretim rekorunu Tofaş tek başına 500 bin adedin üzerine çıkarak kırmış olacak.

Şu ana kadar 630 milyon dolarlık yatırım harcaması yapılan Tüpraş'ta motorin, benzin ve jet yakıtı için 1,5-2 milyar dolarlık 3 yılı kapsayacak bütçe ayrıldı. Migros'u Tüpraş için satmadıklarını ifade eden Bulgurlu, "Döviz pozisyonu açısından eskiye göre daha güçlü bir yapıya sahibiz. Zaten Tüpraş için kullanılan krediler hedge edilmişti." diye konuştu. Gıda perakendesinden çıkmalarına karşılık Koçtaş'ta yola devam etmelerini ise, "Geleceği çok parlak bir alan. İngiliz ortağımız B&Q ile kaliteli ve hesaplı ürünleri müşteriye sunuyoruz. Satış sonrası montaj ve diğer hizmetlerimiz bizi liderliğe taşıdı bu alanda." sözleri ile açıkladı.

Bulgurlu, Ar-Ge Teşvikleri'nin elektronikte yaşanan sıkıntıların aşılması adına önemli bir fırsat sunduğunu dile getirirken, "Diğer ülkeler bunu yıllardır yapıyor. Eşit şartlarda rekabet edebileceğimiz ileri bir teşvik sistemi devreye girerse Avrupa pazarında layık olduğumuz yere yeniden gelebiliriz ,Türk şirketleri olarak. Yüzde 40'lık payımız giderek ufalıyordu bu pazarda." dedi.

Parmağımız nükleerin içinde 15 yıllık alım garantisi çok az

Mersin Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer santral için son teklif verme tarihi 24 Eylül 2008 olarak açıklanırken, başta Sabancı, Zorlu ve Park gibi önde gelen enerji şirketlerinin yanında Koç ismi henüz telaffuz edilmedi. Holdingin CEO'su Bulgurlu, 'Parmağımız işin içinde' dese de alım garantisinin 15 yılla sınırlı tutulmasının yerli ve yabancı yatırımcıların iştahını kestiği görüşünde. Bulgurlu, "Santral ömrü 70-80 yıl. Kapasite 5 bin megavata kadar çıkacak. Bu çapta bir yatırım için verilen garanti süresini az buluyoruz pek çok grup gibi. Herkes yüzde 100 garanti bekliyor.

Yabancılar reaktörü, türbini verelim diyorlar mesela. Kendileri doğrudan girmek istemiyor." dedi. Ayrıca kullanılacak teknoloji ve yakıt türü de 'enerjide dışa bağımlılık artıyor' tartışmalarına rağmen uranyum zenginleştirme konusunda ihale şartnamesinde bir ibarenin olmaması soru işaretlerine yol açıyor.

Bulgurlu'ya göre dünyanın en zengin uranyum yataklarına sahip Türkiye nükleerde yakıt olarak kullanacağı bu maddeyi kendi işleyebilmeli. Aksi takdirde enerjideki fatura kabarmaya devam edecek. Koç, Afşin Elbistan'da kömürden elektrik üretmek için yapılacak ihaleyi bekliyor. Bulgurlu, bunun yanında rüzgâr enerjisinde de sürprizlere hazırlandıklarını dile getirdi.

zaman



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,430 µs