En Sıcak Konular

Teoman şantajına 11 yıl istendi

29 Nisan 2008 23:51 tsi
Teoman'ın bazı fotoğraflarıyla şantaj yapan gazeteci hakkında iddianame hazırlandı.

''Şarkıcı Fazlı Teoman Yakupoğlu'nun bazı fotoğraflarını yayınlayarak, özel hayatın ve soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği, ayrıca basın yoluyla hakaret suçunu işlediği'' öne sürülen gazeteci hakkında 3 yıl 4 ay ile 11,5 yıl arasında hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede, ''müşteki'' Fazlı Teoman Yakupoğlu'nun avukatlarının şikayet dilekçelerinde, şarkıcının özel yaşamına ilişkin fotoğrafların, şüpheli H.Ç. tarafından elde edildiği ve çalıştığı gazetenin 8 Şubat 2008 tarihli sayısında ''Grup Şantajı'' başlıklı haberde kullanıldığının anlatıldığı kaydedildi.

İddianamede, dilekçelerde, hukuka aykırı olarak elde edilen bu fotoğraflara ilişkin Şişli Cumhuriyet Başsavcılığında sürmekte olan bir soruşturmanın bulunduğu belirtilerek, haberin içeriği ile kullanılan fotoğrafların, şarkıcıyı kamuoyu önünde küçük düşürmeyi ve karalamayı amaçladığının iddia edildiği anlatıldı.

H.Ç. ve avukatının ise savunmalarında, Yakupoğlu'nun kamuoyunca tanınan biri olması nedeniyle özel hayat sınırlarının genişlediğini ve fotoğrafların müştekinin hayat tarzının bilinmesine vesile olmak amacıyla yayınlandığını bildirdikleri kaydedilen iddianamede, şüpheli ve avukatının, fotoğrafların soruşturma dosyasından değil, F.T'den alındığını, müstehcenliğin ve kimliğin örtülmesi için bulanıklaştırıldığını ve suç kastıyla hareket edilmediğini savundukları ifade edildi.

İddianamede, basının görevinin, geneli ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmak, içinde yaşadığı toplum ile tüm insanlığın sorunlarına ilişkin bireyi bilinçlendirmek olduğu belirtildi.

Basın özgürlüğünün temelini Anayasa'nın 28. maddesinden aldığı, özel hukuk alanındaki sınırlandırmanın ise Medeni Kanun'un 24. ve Borçlar Kanunu'nun 49. maddelerince yapıldığı vurgulanan iddianamede, şu görüşlere yer verildi:

''Kişilerin onur, şeref ve saygınlığı, toplumsal ve ahlaki değerlerden oluşup, bunlara saygı gösterilmesini isteme hakları bulunduğu gibi, bu suretle sergilenmeleri, kimileri için merakları tatmin edici olsa da toplumun ortak ahlak duygusuna aykırı olduğu gibi, müştekinin tanınmış bir sanatçı olmasının kişilik haklarına saldırıyı mazur gösteremeyeceği ve 'hakaret' suçunun işlendiği kanaatine varılmıştır.''

Yakupoğlu'nun, ''habere konu fotoğrafların bilgisi ve rızasıyla çekilmiş olması halinde bile başkalarınca bilinmesini istemeyeceği'' belirtilen iddianamede, ''fotoğrafların müştekinin özel yaşamına ilişkin olduğu ve bir başka kişi tarafından çalınıp, hukuka aykırı bir biçimde basın yoluyla ifşa edildiği'' anlatıldı.

İddianamede, ''Fotoğraflar bulanıklaştırılsa bile haberin içeriğinde müştekiye ait olduğu belirtilerek yayınlandığı açıktır. Keza, 'şantaj', 'tehdit', 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlarından Şişli Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın konusu olan fotoğrafların, delillerin yok edilmesi ihtimalini doğuracak ve herkesçe öğrenilecek şekilde yayınlanması suretiyle, soruşturmanın gizliliğinin basın yoluyla ihlali de gerçekleşmiştir'' denildi.

İddianamede, gazeteci H.Ç'nin ''basın yoluyla hakaret'', ''özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'' ve ''soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek'' suçlarından 3 yıl 4 ay ile 11,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

H.Ç, iddianamenin kabul edilmesi halinde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanacak.



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,835 µs