En Sıcak Konular

Zanzibar ama Nişantaşı’ndaki değil!

29 Nisan 2008 17:35 tsi
Zanzibar ama Nişantaşı’ndaki değil! Zanzibar'ın aslında farklı ve ilginç öyküleri var. Ama biz bu haberdeki konumunu biraz tarihle birleştirelim istedik. Çünkü Tanzanya'nın okyanustaki bu adasının kurucaları, aslında İsrail'in en büyük düşmanları.

Zanzibar veya ansiklopedik adıyla Zangibar, Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya'ya bağlı iki adadan oluşan özerk yönetilen bir bölge.

Ana ada Zangibar ve Pemba Adası adası olmak üzere iki adadan oluşan yönetsel bölgenin başkenti Stone Town. Ekonomi, baharat üretimi ve turizme dayalıdır.

Zangibar’ı, Şiraz'dan gelen İranlı göçmenler kurdu. Adı "zencilerin sahili" anlamındaki Farsça "zangi bar"'dan gelir. 1503-1698 yılları arasında Portekiz hakimiyetinde kalan ada, 1698 yılında ada Umman Sultanlığı denetimine geçti.

Umman Sultanı Seyid Said bin Sultan El-Busaid’in 1856 yılında ölümünden sonra oğulları iktidar kavgasına düşmüşler ve 1861'de sultanlık , Zangibar ve Umman olarak ikiye bölünmüştür.

Ada sultanlığı, 1890 - 1963 yılları arasında Birleşik Krallık tarafından atanan vezirler ve valiler tarafından yönetilerek yarı sömürgeleşmiştir. 19 Aralık 1963 tarihinde bağımsızlık verilen ada, sultan yönetiminde anayasal krallık haline gelmiştir. Kısa süren bu dönemden sonra 12 Ocak 1964'de yönetim devrilmiş, 26 Nisan 1964 tarihinde ise bugün özerk bölge olarak bir parçası olduğu Tanzanya'ya bağlanmıştır.

İngiliz-Zanzibar Savaşı 27 Ağustos 1896 tarihinde olmuştur. 45 dakikalık bir süre ile kayıtlı dünya tarihinin en kısa süren savaşı rekoruna sahiptir.

Yani Zanzibar’ın bu İsrail buluşu öyküsündeki yeri biraz stratejik. Zangibar aslında bir İran şehri. Günümüz politik konumlanmasında garip bir yere oturuyor. Geçmişti olduğu kadar gelecekte de.



Bu haber 2,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs