En Sıcak Konular

'Gürcistan savaşa hazırlanıyor'

29 Nisan 2008 15:40 tsi
'Gürcistan savaşa hazırlanıyor' Rusya, Gürcistan'ın özerk bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'ya yönelik savaş hazırlığı içinde olduğunu iddia etti. Moskova özerk bölgelere yönelik herhangi bir operasyona sert bir şekilde cevap vereceği uyarısında bulundu

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Tiflis'in böyle bir saldırı gerçekleştirmesi durumunda gerekli desteğin bölgelere verileceği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bölgede askeri anlamda gözlenen yoğun hareketlilik göstermektedir ki, Abhazya ve Güney Osetya'ya yönelik bir askeri operasyon yapılacak. Bölgede bulunan Rus barış gücü askerlerinin korunması ve özerk bölgelerde bulunan Rus vatandaşlarının güvenliği için gerekli cevap sert bir şekilde verilecek." denildi. Abhazya'nın Tiflis kontrolünde bulunan Kodori bölgesinde de en az bin 500 kişilik Gürcü birliğinin hazır olduğu belirtildi. Gürcü resmi makamları iddiaları reddediyor.


Açıklamada Gürcü tarafından gelen agresif hareketlerin Moskova'nın bölgede daha yoğun barış gücü askeri bulundurmasını zorunlu hale getirildiği kaydedilerek, "Gürcistan yukarı Kodori bölgesine ordu, silah, yiyecek ve lojistik malzeme sevkiyatı yapıyor. Bölgedeki asker sayısı bin 500'e ulaştı. Bu savaş hazırlığı." denildi.


Abhazya'da önceki gün yaptığı açıklamada Rusya ile askeri alanda işbirliği anlaşması imzalayacaklarını duyurmuştu. Abhazya yerel yönetimi Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Rusya'nın askeri alanda sağlayacağı güvenlik ve ekonomik destek karşılığında Moskova'nın bölgedeki çıkarlarını korumaya hazır olduklarını bildirdi. Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Şamba, "Eğer Rusya Abhazya'da askeri bir varlık bulundurmak istiyorsa biz buna hazırız. Biz Rusya'nın Abhazya'da askeri alanda çıkarları olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, bölge yeterince stratejik bir noktada bulunuyor" dedi.


Diğer taraftan Tiflis de Gürcistan'ın özerk bölgelerinde bulunan Rus barış gücü askerlerinin bölgeyi terk ederek yerlerine NATO barış gücü askerlerinin getirilmesini istedi. Gürcistan Dışişleri Bakanı David Bakradze, Rusya'nın çabalarını askeri saldırı politikası olarak değerlendirdi.

Brüksel'de basın mensuplarına demeç veren Bakradze, "Topraklarımızı ilhak etme tehdidinin ötesinde, doğrudan bir askeri saldırı politikası ile karşı karşıyayız" diye konuştu. Bakradze bölgeye NATO barış gücü askerlerinin yerleştirilmesini istedi. Gürcistan Ekonomi Bakanı Vakhtang Lezhava da Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ile ilgili Tiflis'le sürdüreceği müzakereleri bu süreç için kullanılmasının doğru olacağını vurguladı.


Gürcistan'ın özerk bölgeleri 1991 yılında Sovyetlerin dağılmasından bu yana bağımsız olmak için mücadele ediyor. Tiflis'le özerk bölgeler arasında çıkan kanlı çatışmalar sonunda Rus barış gücü askerleri özerk bölge ile Gürcistan arasındaki sınır bölgeye yerleştirilmişti. Geçen hafta Tiflis'in bölgeye gönderdiği keşif uçağının Rus MIG-29 Fulcrum bombardıman uçağı ile vurulduğu iddia edilmişti. Rusya suçlamaları kabul etmiyor. Kosova'nın bağımsızlığının uluslararası alanda tanınmasının ardından harekete geçen Gürcistan'ın özerk bölgeleri Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rusya'ya bağımsızlıklarının tanınması için başvuruda bulunmuşlardı.
 

Cihan



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,834 µs