En Sıcak Konular

E-muhtıradan sonra e-linç girişimi: 5.5 saat sürdü

29 Nisan 2008 15:00 tsi
DTP Sakarya İl Örgütü’nün önceki akşam düzenlediği ‘Kültür Sanat Şöleni’nin yapılacağı Funda Düğün Salonu önüne gelen 500 kişilik ülkücü grup Türk bayraklarıyla salona girip içerdekileri linç etmeye çalıştı. İki gün önceden bazı kişileri

Aralarında DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici’nin de bulunduğu 1500’ü aşkın kişi düğün salonunda 5.5 saat mahsur kalırken, dışarıdaki kalabalık ülkücü grup salonun ön camlarını kırdı ve içeri girerek DTP’lilere saldırmak istedi. Sakarya Valisi olayların başladığı andan itibaren salonda bulunan Milletvekili İbrahim Binici tarafından haberdar ediliği halde, saldırgan grubun 6 saat DTP’lileri linç etmesi için beklemesine bir nevi izin verdi.

2 GÜN ÖNCE MAİL İLE DUYURU

İki gün önceden bazı kişilerin gönderdikleri e-mail yoluyla, DTP’nin etkinliği konusunda birbirlerini bilgilendirdikleri anlaşıldı. Saldırgan grupta, 5 gün önce Hakkari’de mayına basarak yaşımını yitiren ve Karapürçek ilçesinde toprağa verilen Tuncay Özdemir’in yakınlarının da bulunduğu öğrenildi. 100 kişilik grubun Karapürçek ilçesinden Sakarya’ya otobüslerle getirildiği öğrenildi. Grubun, “Kana kan intikam” şeklinde slogan atıp, “2 gün önce Komando Çavuş Tuncay Özkan’ı şehit verdik” diye bağırması dikkat çekti.

Baskının 4. saatinde, içeride fenalaşan bazı kadın, çocuk ve yaşlılar ambulanslarla hastanelere kaldırılmak istendi. Ambulansların geçişine de saldırganlar izin vermedi. Hastalar daha sonra eskort eşliğinde başka bir güzergahtan hastaneye sevk edildi. Salonda kalp krizi geçiren 65 yaşındaki Ebubekir Kalkalı ise hayatını kaybetti. Otopsi sonucu, Kalkalı’nın ölüm nedeninin kalp krizi olduğu kesinleşti. Kalkalı zamanında müdahale edilmediği için hastanede yaşamını yitirdi. Salondaki diğer DTP’liler mahsur kaldıkları saatlerin ardından belediye otobüsleriyle İstanbul, İzmit ve Adapazarı’nın ilçelerine gönderildi. Ebubekir Kalkacı’nın cenazesi hastane morgunda bekletiliyor. Cenazenin bugün Adapazarı’nda toprağa verileceği bildirildi.

MİLLETVEKİLİ DEVREYE GİRDİ

laylar sırasında içeride mahsur kalanlar arasında bulunan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici linç girişimi üzerine Sakarya Valisi Hüseyin Atak’ı arayarak önlem almasını istedi. Binici’nin talebine Vali Atak’ın yanıtı ‘Münferit bir olay dağıtırız’ şeklinde oldu. Ancak, Vali Atak’ın ‘münferit’ olarak nitelediği olaya polisler müdahale etmezken, kısa bir süre sonra başka ülkücü gruplar da olayın olduğu yere birikerek, düğün salonuna taşlarla saldırmaya başladı. Taşlı saldırı sonucu salonun camları kırılırken, bazı ülkücüler içeri girerek DTP’lileri linç etmek istedi. Binanın etrafı ülkücüler ile sarılırken, Sakarya Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler ise sadece salonun bulunduğu girişe barikat kurmakla yetindi. Sık sık PKK ve DTP aleyhine yönelik küfür ve sloganlar atan ülkücülerin saldırılarına yönelik polis müdahalede bulunmazken Binici’nin girişimleri ise sonuç alamıyordu. DTP Milletvekili Binici, Sakarya Valisi Atak’ı defalarca aradığını ve etkin önlem almalarını istediğini belirterek, “Ancak buna rağmen Vali Atak her defasında ‘dağıtacağız’ diyordu. Ne Vali ne de Emniyet Müdürü adeta bilinçli bir şekilde olayların önüne geçmemiştir” dedi.

Olay yerine gelen Sakarya Valisi Hüseyin Atak ülkücülere ricada bulunup dağılmaları yönünde ikna etti. Dağılan ülkücü gruplar bununla da yetinmeyerek çarşı merkezinde bulunan DTP Sakarya İl binasını da taş yağmuruna tutarak, camlarını kırdı. Ancak düğün salonu önünde bir grup ülkücü bekleyişini sürdürdü. DTP Milletvekili Binici’nin girişimleri ile düğün salonunda mahsur kalan kitlenin araçlarla tahliye edileceği belirtildi. Milletvekili Binici’nin özellikle ülkücülerin yollarda olası saldırılarına karşı Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’dan güvence vermesini istedi. Ünsal’da ‘bu kitle sağlıklı bir şekilde evine ulaşacak’ diye güvence verdi. Şölene Sapanca ve Hendek’ten katılan DTP’liler polis nezaretinde yola çıkarken, ülkücüler bu defa araçlarla DTP’lileri takip ederek araçların camlarını taşlamaya başladı. Polisin yine kayıtsız kaldığı olayda araçlardan DTP’lilere hakaret eden ülkücülerin taşlı saldırısı sonucu 3 aracın camları kırıldı, 2 kişi ise taş darbeleri sonucu yaralandı.

BİNİCİ: VALİ VE EMNİYET SORUMLU

Milletvekili İbrahim Binici olayların sistematik şekilde işlediğini belirterek, “Vali Atak’ı uyardım. Son aramalarımda bana yanıt bile vermiyordu. Vali Atak, daha bir grup ülkücü toplanmışken aradığımda, ‘Münferit olay. Dağıtırız’ dedi. Ancak şölen başlar başlamaz ülkücüler organize şekilde orada toplandı. Ondan sonra herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Yasaları ayak altına alacak şekilde, camları kırdılar düğün salonunun camlarını döktüler. Hiç bir müdahale de bulunmadı. Bu olayların büyümesine Vali ve Emniyet Müdürü adeta öncülük yaptılar” diye konuştu. Tam bir provakasyon yaratılmak istendiğini ve şölene katılan bin 500’ü aşkın kişinin bilinçli ve sağ duyulu bir şekilde ‘ülkücü provakasyona’ alet olmadıklarını ifade eden Binici, “Kitlemiz bizi dinledi. Kesinlikle bu gece oluşabilecek provakatif durumlarda kendilerinin alet olmayacağını ifade ettiler” şeklinde konuştu. Olaylar üzerine DTP Eşbaşkanı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna’nın da aralarında bulunduğu bir heyet kente gitti.

***
Sakarya’nın sabıkası kabarık

Son, 2 yıllık süre içinde Sakarya’da 4’üncü linç girişimi gerçekleşti. Sakarya kent merkezinde Ahmet Kaya’nın resmi bulunan tişört giyen Kürt kökenli iki gence saldırılmış ve olaylar kısa sürede büyümüştü. Daha sonra Sakarya’nın Akyazı ilçesinde yine Kürt kökenli fındık işçileriyle yaşanan tartışma büyümüş, gözaltına alınan iki gencin Emniyet Müdürlüğü’ne görtürülmesi üzerine Akyazılılar binayı sararak bu kişilerin kendilerine verilmesini istemişti. Son olayda ise Adapazarı’nda bazı gençlerin duvarlara Mahir Çayan’ın resimlerini asması aynı grupları harekete geçirmiş ve olay protesto gösterilerine dönüşmüştü.

***
ÖDP: Yetkililer niye seyretti?

DTP üyelerinin Adapazarı’nda düzenlediği şenlikte ülkücü bir grubun linç girişiminde bulunması üzerine açıklama yapan ÖDP Genel Başkan Yardımcı Önder İşleyen, “Irkçı, faşist saldırganlık yüzünü bir kez daha göstermiştir” dedi. Ülkücü faşist grubun şenliğin yapıldığı düğün salonunu saatlerce kuşatma altında tuttuğunu ifade eden İşleyen, “Bunun sonucunda kalp krizi geçiren bir yurttaşımız müdahalenin gecikmesi nedeniyle hayatını yitirmiştir. Saatler süren kuşatma devam ederken yetkililer neden müdahale etmemiştir? Şenliğin güvenliği neden sağlanmamıştır? Yetkililer bu sorulara yanıt vermelidir” diye konuştu.

ÖDP’nin faşist saldırganlığa ve ırkçı milliyetçi hezeyana karşı bir arada yaşamı savunma kararlılığını inatla sürdüreceğini vurgulayan İşleyen, şunları kaydetti:

“Farklılıkları düşmanlık sayanlara ve yok etmeye çalışanlara karşı, bu toprakların bütün renkleriyle onurlu yarınları kendi ellerimizle kurma kararlılığından vazgeçmeyeceğiz.

Adapazarı’nda bir kez daha görülen bu faşist saldırganlık, bir çatışma zemini oluşturmakta, barış ve kardeşlik umutlarını yok etmeye çalışmaktadır. Şimdi herkesin barış ve kardeşlik için daha çok çaba göstermesi gereken zamanlardır.” 

Birgün



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,078 µs