En Sıcak Konular

'AK Parti kapatılamaz' dedi çizik yedi

29 Nisan 2008 14:38 tsi
'AK Parti kapatılamaz' dedi çizik yedi
CHP'nin hafta sonu gerçekleştirdiği kurultay, partide herhangi bir yenileşme sağlamadı ancak partililerin ruh haline ilişkin önemli ipuçları verdi. AK Parti'ye açılan davanın iddianamesinin zayıf olduğunu söyleyen Şükrü Elekdağ parti meclisine giremezke

İktidara gelememenin baş sorumlusu olarak gösterilen Deniz Baykal, kurultayda diğer 3 adayın aldığı oyun toplamının 6 katı bir destekle yeniden genel başkan seçildi. Baykal'ın 'laiklik' vurgusuna tam destek veren CHP delegesi, 'AK Parti hakkında açılan davanın delilleri çok zayıf' iddiasını ortaya atan partinin en yaşlı üyesi İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ı ise Parti Meclisi'nin (PM) dışına itti. Buna karşılık cumhuriyet mitinglerini tertipleyen ulusalcı Nur Serter (1.017 oy) ve Necla Arat (1.015)'ı ezici bir destekle yönetime seçti.

BAYKAL'IN BAŞARI GRAFİĞİ
Deniz Baykal, kurultayın ilk günü yaptığı konuşmada 1992'de yeniden kurulduktan sonraki ilk seçimde 4,7 oy alan partisinin son seçimlerde bu oranı yüzde 21'lere kadar çıkardığını vurguladı. Baykal'ın 'partinin neden bir türlü iktidara gelemediği' sorusunu cevaplamak yerine olumlu gibi görünen böyle bir grafikten bahsetmesi, parti delegesini ikna etti mi bilinmez. Ancak 9 kez genel başkan seçilip 1 kez dahi iktidara gelemeyen bir liderin 10. kez de ezici bir üstünlükle seçilmesi, parti tabanının bir anlamda "ideolojiyi iktidara tercih ettiğini" ortaya koydu. CHP'liler, iktidara gelerek Türkiye'yi yönetmektense 'ülkenin koruyuculuğu görevinde kalmayı' yeğledi. Bu anlayış, kurultay raporuna da yansıdı: "Herkes bilmelidir ki, Türkiye'nin teslim alınabilmesi için önce CHP'nin, Atatürk'ün partisinin teslim alınması gerekir."

ULUSALCILAR YÖNETİMDE
CHP kurultayında görüldü ki, parti tabanı her ne kadar Baykal'ı ve arkadaşlarını eleştiriyorsa da aslında onlarla aynı şeyleri düşünüyor. Geçen yıl Cumhuriyet mitinglerinde "Vatan elden gidiyor" propagandası yapan ulusalcı Nur Serter ve Necla Arat, Baykal tarafından listeye alınırken delege tarafından da en yüksek oy oranlarıyla PM'ye seçildi. Son PM toplantısında "AK Parti hakkında açılan davanın delilleri çok yetersiz" diyen Şükrü Elekdağ '18 kişilik Bilim Kurulu aday listesinden ilk 12'ye girebilirse' düşüncesiyle elemeye tabi tutuldu ve delege tarafından çizilerek PM'nin dışına itildi. "Parti içinde demokrasi yok" eleştirisiyle yönetime bayrak açan yaklaşık 30 muhalif isim, Baykal tarafından tereddütsüz saf dışı bırakıldı. Liste dışı kalacaklarından emin olan bu isimler, delegeden de umutsuz oldukları için PM'ye bağımsız aday olamadı.

İLHAN KESİCİ PARTİ MECLİSİ'NE GİREMEDİ
CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nın sürpriz yanlarından biri, Baykal'ın 2007 seçimlerinde 'vitrin' olarak sağdan transfer ettiği İlhan Kesici'yi listeye almaması oldu. Oysa Kesici'nin Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) da seçileceği ve genel başkan yardımcılığına getirileceği bekleniyordu. Kesici, dün bu yöndeki sorulara "Genel başkanla yaptığımız görüşme ve kendi arzum doğrultusunda PM'ye girmedim." açıklamasında bulundu. Ancak neden dışarıda kalmayı arzuladığına ilişkin ayrıntı vermedi. Benzer durum 2003'teki 30. Olağan Kurultay'da da yaşanmıştı. 2002 seçimlerinde vitrin olarak kullanılan Yaşar Nuri Öztürk, kurultayda PM'ye alınmayınca partiden istifa etmiş, bununla da yetinmeyerek Baykal'a ağır suçlamalar yöneltmişti. PM'ye alınmaması sürpriz olarak değerlendirilen diğer bir isim ise Genel Sayman Mahmut Yıldız. Son seçimlerde, bölgesinde birinci sıradan aday olmasına karşılık milletvekili seçilemeyen 4 MYK üyesinden 3'ü PM listesine yeniden girerken, Mahmut Yıldız dışarıda kaldı. Baykal'ın, Yıldız'ı Kanaltürk'e usulsüz para aktarımından sorumlu tuttuğu ve bu yolla cezalandırdığı ileri sürülüyor.

MUHALİFLER YEREL SEÇİMLERİ BEKLİYOR
Baykal ve Sav önderliğinde, değişimden uzak yoluna devam etme kararı alan CHP için, önümüzdeki yıl yapılacak olan yerel seçimler dönüm noktası olacak. 2004 yerel seçimlerde sadece 7 ilde belediye başkanlığını kazanabilen parti yönetimi, bu oranı daha da düşürürse muhaliflere yeniden gün doğacak. Kurultaydan yenik ayrılan 3 genel başkan adayı da, bu niyetlerini belli edercesine yerel seçimlere işaret etti ve bundan sonra parti için çalışacaklarını belirtti. Bir yıl boyunca rahat bir yönetim sergileyecek olan Baykal ve arkadaşlarını, yerel seçimlerin hemen ardından nelerle karşılaşacağını şimdilik kimse kestiremiyor.

samanyolu haber
 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,837 µs