MSP formülü! | " /> MSP formülü! | "/>

En Sıcak Konular

Gündem MSP formülü!

29 Nisan 2008 08:01 tsi
Gündem MSP formülü! Parti kapatmayı zorlaştıracak düzenlemeye karşı çıkan CHP'nin 30 yıl önce Milli Selamet Partisi'ni kurtarmak için kanun değiştirdiğinin ortaya çıkması, siyasetin gündemine oturdu.

'Suç isnatlarının kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşması gerekir' hükmünü 1978'de Siyasi Partiler Kanunu'na koyan CHP'nin, şimdi aksini savunması çelişki olarak yorumlanıyor. O tarihte milletvekili olan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, değişikliği hatırlamakta zorlandığını söylüyor. Dönemin CHP'li bakanı Ali Topuz, "Hiç öyle bir şey hatırlamıyorum. Başka şeylerle meşgulüm." ifadesini kullanıyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün ise CHP'nin kendisiyle çeliştiğini vurguluyor. Anamuhalefetin 30 yıl öncesinden daha geride olduğunu savunan Ergün, partiyi yönetenlerin 1978'deki değişiklikte imzası olan arkadaşlarından istifade etmesini öneriyor. MSP olayının tanıklarından eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, söz konusu düzenlemeyi merhum Bülent Ecevit'in demokrat kişiliğine bağlıyor. Kapatma davası açıldıktan sonra dönemin CHP lideri Ecevit'i ziyaret ettiklerini belirten Kazan, yaşananları şöyle özetliyor: "Bize, 'Teklifinizi getirin, destekleyeceğiz. Bunu, demokrasiye ve milli iradeye olan saygımızdan yapacağız.' dedi. Partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğuna inanıyordu."


Türkiye, uzun süredir AK Parti hakkında açılan kapatma davasını konuşuyor. Ekonomiden dış politikaya birçok alanda olumsuz gelişmeleri beraberinde getiren dava, ciddi tartışmalar yaşanmasına sebep oldu. Yüzde 47 oyla tek başına iktidara gelen AK Parti, 30 yıl önce kanunlaşan demokratik bir hükmü bu kez Anayasa'ya yerleştirmek istiyor. Ancak Ecevit liderliğinde partilerin kapatılmasını zorlaştırmaya ilişkin düzenlemeye destek veren CHP, Deniz Baykal liderliğinde bu açılıma şiddetle karşı çıkıyor. CHP'nin itirazları, 'dava devam ederken kanun değişikliği yapılamayacağı' noktasında birleşiyor. 1978 yılında MSP hakkındaki dava devam ederken yapılan değişiklik ise CHP'nin 30 yıllık kurmayları tarafından hatırlanmıyor bile. 1977 seçimlerinde CHP'den milletvekili seçilen ve halen partinin grup başkan vekilliğini yapan Kemal Anadol, "Olayı şöyle böyle hatırlıyorum ama çok eski, tetkik etmedim. Bakmam lazım..." demekle yetinirken, aynı dönemin CHP'li Köyişleri ve Kooperatifler Bakanı Ali Topuz, "Hiç öyle bir şey hatırlamıyorum. Başka şeylerle meşgulüm." diyor.

Eski MSP'liler ise olayı iyi hatırlıyor. Erbakan'ın yakın kurmaylarından eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, CHP'nin parti kapatmaları zorlaştırmaya ilişkin düzenlemeye katkı vermesinde dönemin CHP lideri ve başbakanı Bülent Ecevit'in önemli etkisinin bulunduğunu ifade ediyor. Ecevit'in 'siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğuna' inandığını vurgulayan Kazan, şunları kaydediyor: "Ecevit, o günkü yanlışı düzeltmemize ilişkin hazırladığımız teklif için samimi bir şekilde 'haklısınız' demişti. Parlamento'ya getirmemiz durumunda destekleyeceğini belirtmiş, bunu da bizim hatırımız için değil demokrasiye ve milli iradeye olan saygısından yapacağını belirtmişti."

CHP'nin 30 yıl sonra Deniz Baykal liderliğinde çok farklı bir tutum sergilediğini belirten Kazan, "Baykal, Ecevit gibi değil; demokrasi adına mücadele etmiyor. Yaptıkları ne sosyalizme, ne de demokrasiye uyuyor. Adeta 'derin devlet' dediğimiz anlayışı sergiliyor. Eğer siyasi partiler gerçekten demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıysa, bu unsurun öncelikle Baykal tarafından benimsenmesi gerekiyor. Deniz Baykal ne yazık ki demokratik çözümler yerine engeller koymaya çalışıyor." ifadelerini kullanıyor.

CHP'nin 'dava sürecinde kanun değişmez' iddiasını da hukuka aykırı bulan Kazan, adi suçlarla ilgili bile düzenleme yapılabileceğini vurguluyor. 1978 yılında MSP Erzurum il başkanlığı yapan ve halen Saadet Partisi (SP) teşkilat başkanı olarak görevini sürdüren hukukçu Lütfü Esengün ise Demirel'in ünlü "Dün dündür, bugün bugündür" sözünü hatırlatarak, CHP'nin bu anlayışla hareket ettiğini savunuyor. CHP'nin başında bugün Ecevit olsaydı AK Parti davası hakkında aynı tutumu sergileyeceğinden kuşku duymadığını belirten Esengün, "Ecevit, partilerin kapatılmasına, haksız uygulamalara tahammül edemiyordu. Demokrat bir kişiliği vardı. Ecevit, o dönem bizi desteklerken beklediği hiçbir çıkar da yoktu. Demokrasi adına, siyasi partilerin korunması adına bunu yaptı." görüşünü dile getiriyor.

MSP formülü nedir?

CHP, Milli Selamet Partisi'nin kapatılmasını engellemek için 1978'de yasa değişikliğine imza attı. 'Suç isnatları, kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşmalı' hükmü, dava sürerken Siyasî Partiler Kanunu'na eklendi. MSP hakkındaki kapatma davasını düşüren bu düzenlemeye MHP ve Adalet Partisi de destek verdi. Dönemin CHP hükümeti, söz konusu değişikliği hayata geçirmek için Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'le bile restleşti.
 
zaman



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs