iki telefonun esrarı | " /> iki telefonun esrarı | "/>

En Sıcak Konular

Mumcu'ya gelen iki telefonun esrarı

28 Nisan 2008 17:26 tsi
Mumcu'ya gelen  iki telefonun esrarı Hüseyin Kocabıyık, Erkan Mumcu'nun tavır değiştirmesine neden olan darbe tehdidini TARAF'a anlattı. İşte Kocabıyık'tan ilginç açıklamalar...

367 krizinin tanıklarından, dönemin Anavatan Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, gelen iki telefonun ardından Erkan Mumcu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tavrını değiştirdiğini söyleyerek "Mahkemeye baskı yapanlar, iki lidere de bunu yaptılar" dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşanan 367 krizinde Anavatan Partisi'nde siyaset yapan ve partisi cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna katılmayınca Anavatan'dan istifa eden Hüseyin Kocabıyık, Erkan Mumcu'nun tavır değiştirmesine neden olan darbe tehdini TARAF'a anlattı.

Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sürerken Mumcu'ya iki telefon geldiğini anlatan Kocabıyık, "Bu telefonlardan sonra Sayın Mumcu'nun tutumu değişti" dedi. Kocabıyık, "Hem Anayasa Mahkemesi üyelerine, hem siyasetçilere çok ağır tehdit içeren bir baskı, bir telkinde bulundular. Anayasa Mahkemesi'ne baskı yapan, 'Bu karan vermezseniz darbe olur' diyenler kimlerse, bu iki lidere de bunu yaptılar" diye konuştu.

Hüseyin Kocabıyık, cumhurbaskanı seçiminin ilk turunun yapılacağı 27 Nisan 2007 tarihinden iki gün önce, yani 25 Nisan 2007'de Anavatan'ın oylamadaki tavrını belirlemek üzere toplanan MKYK'da yaşananlan şöyle anlattı: "367 tartışmasının son derece yapay, icat edilmiş bir tartışma olduğunu biliyorduk. Bunu, benim MKYK üyesi olduğum Anavatan Partisi de biliyordu. Erkan Mumcu da bunun son derece saçma bir şey olduğunu söylüyordu hep. Bizim 25 Nisan 2007'de MKYK toplantımız vardı. Bu toplantıda farklı görüşler de vardı. Benim gibi, 'Parti grubu olarak seçime girelim ve 367 meselesinden dolayı Meclis'in itibanm düşürmeyelim. Cumhurbaşkanını seçmek milletin siyasetçilere, Meclis'e verdiği imtiyazdır. Bunu mahkeme kapılarına düsürmeyelim' diyenler vardı. 'Yok girmeyelim, bizim AK Parti'nin cumhurbaşkanını seçmek gibi bir görevimiz yok' diyenler de vardı."

MUMCU '367 SAÇMA' DEMİŞ

"Genel Başkan orada güzel bir konuşma yaptı. 'Eğer 367 Anayasa Mahkemesi'ne giderse ve mahkeme '367 şart' derse rejim krizi olur, artık bu Meclis bir daha çalışamaz' dedi. Dolayısıyla 'Bu saçma' dedi 367 meselesi için. Sonra ben söz aldım ve 367 meselesinin demokrasiye, inandığımız kavramlara aykırı olduğunu anlattım."

TAVRI DEĞİŞTİ

"Saat 5,5-6 civannda, Genel Başkan'a telefonlar geldi. Telefonlar geldiğinde toplantı sürüyordu. Genel Başkan iki kez dışarı çıkıp geldi. Dışarda, koridorda gürüşüp geldi. Bu telefonlann kimden geldiğini, baskı ya da telkin telefonu olup olmadığını bilmiyorum. Yalnız benim tespitim, bu telefonlardan sonra Sayın Genel Başkan'ın tutumu değişmiştir."

TELEFONLARDAN SONRA

"Kiminle görüştüğünü bilmiyorum ancak bu telefonlardan sonra gelmiştir ve 'Artık her şey değişti, her şeyi yeni baştan düşünmek lazım' demiştir. O toplantıda oylama yapılmadı. 'Seçime katılalım' diyenler ağırlıktaydı fakat bu dinlenmedi. Ben, Sayın Mumcu'ya, 'Eğer buraya girmezsek seninle siyaset yapamam, bu partide de kalmam' dedim. 26 ve 27 Nisan'da da Genel Başkan'ın tamamen aksi yönde tutum geliştirdiğini gördüm ve partiden istifa ettim. Biz hem 28 Şubat'ın içindeydik -hükümetin danışmanıydık- hem de 27 Nisan'ın içindeydik. O günden bu güne kadar da bir süre geçti, tabii insan daha bir soğukkanlı bakıyor. Yasemin Çongar'ın 8 Nisan 2008 tarihinde Taraf'ta yazdığı makale, aslında her şeyi açığa çıkartıyor. Hem Mehmet Ağar hem Erkan Mumcu, öyle bazılarının dediği gibi şahsi çıkar için, maddi çıkar için oraya girmemezlik etmemişlerdir. Bunlar iftiradır bir kere. Bu insanlar, bir yönü ile demokrasiyi sakınmaya çalışmışlardır, buraya girmezken. Yasemin Çongar'ın yazdığı ve Anayasa Mahkemesi üyelerine söylendiği gibi -ki yüzde yüz inanıyorum buna- 'Buraya girerseniz, DYP ve Anavatan Partisi olarak içeriye girer, oylamaya katılırsanız darbe yapacağız' denmiştir. Çok açıktır bu. Buna şahit olmuş değilim ama parçaları yan yana koyduğunuz zaman herşey ayan beyan ortaya çıkmaktadır."

OLAĞANDIŞI BİR ŞEYDİ

Sayın Genel Başkan'ın bir anda fíkir değiştirmesinden olağandışı birşey olduğu anlaşılıyor zaten. Olayların taraflarım eylem üstünde yakalamak gerekmiyor. Her şey, 27 Nisan'da olan olay, ertesi günü söylenen 'Kum saati dolmak üzere' sözü, sonra Anayasa Mahkemesi'ne yapılan baskılar, hatta Deniz Baykal'ın o günlerde söyledikleri ve Yasemin Çongar'ın yazdıkları yan yana konduğu zaman zaten mesele çıkıyor ortaya. Anayasa Mahkemesi'ne baskı yapan, Bu kararı vermezseniz darbe olur' diyen kimlerse bu iki lidere de bunu yaptılar. Bu iki lider, biraz da demokrasiyi sakınmak için cumhurbaşkanı seçimine girmediler ama kötü bir senaryoya da alet oldular."

Taraf



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,419 µs