En Sıcak Konular

Kuzey Irak'la temaslar sıklaşıyor

28 Nisan 2008 17:12 tsi
Kuzey Irak'la temaslar sıklaşıyor Dışişleri Bakanı Ali Babacan, önümüzdeki dönemde Irak'ın kuzeyindeki yönetimle farklı seviyelerde farklı temasların sıklaşmasının beklenebileceğini söyledi.

Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ile Dışişleri'ndeki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Babacan'a, "Yakın bir zamanda Ankara'dan Erbil'e ya da Erbil'den Ankara'ya özel bir temas olacak mı?" sorusu soruldu.
 
Babacan, "Biliyorsunuz bizim Irak'taki tüm gruplarla diyaloğumuzu ve ilişkilerimizi geliştirme gibi genel bir politikamız var. Ancak özellikle Irak'ın kuzeyindeki yönetimle terör örgütü PKK konusunda bazı farklı görüşler, farklı yaklaşımlar söz konusuydu. Ancak önümüzdeki dönemde Irak'ın kuzeyindeki yönetimle farklı seviyelerde farklı temasların sıklaşmasını bekleyebilirsiniz" dedi.
 
"Bu, hem terör örgütüyle mücadele açısından önemlidir, hem de Irak'ın geneliyle olan ekonomik ilişkilerimiz, enerji konularıyla alakalı ilişkilerimiz açısından önemlidir" diyen Babacan, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu yineledi.
 
Babacan, terör örgütüyle mücadelede uluslararası dayanışmanın son derece önemli olduğunu ve terör örgütünü izole etmenin birinci hedef olduğunu belirtti.
 
"İsrail-Suriye ilişkileri Türkiye üzerinden yürütülecek"

 
Babacan, İsrail ile Suriye arasında görüşmelerin de yaklaşık bir yıldır devam ettiğini ve bir süre daha Türkiye üzerinden yürütüleceğini de söyledi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şam temasları hatırlatılarak, "Yakın zamanda İsrailli ve Suriyeli yetkilileri bir araya getirecek bir organizasyona ev sahipliği yapacak mısınız?" diye sorulan Babacan, her iki tarafın da Türkiye'nin yapıcı bir rol oynayabileceğini düşündüğünü, henüz sürecin başında olunduğunu söyledi.
 
ABD'de geçen kasım ayı sonunda düzenlenen Annapolis konferansından sonra Ortadoğu barış sürecinin İsrail-Filistin ayağındaki gelişmelerin "maalesef istenildiği kadar hızlı olmadığını" kaydeden Babacan, ancak henüz ümitsiz olmak için güçlü sebepler olmadığını ve devam eden bir süreç olduğunu ifade etti.
 
Konuya ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini, hassasiyetlerin bulunduğunu kaydeden Babacan, "Biz Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.
 
İsrail'e hangi yetkilinin gideceği ve Beşşar Esad'ın Erdoğan ile görüşmesinde İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilme talebini yazılı taahhüt haline dökmesi yönünde bir talebi olup olmadığı yönündeki sorulara ise Babacan, "Bu görüşme trafiği devam ederken, konunun hassasiyeti itibarıyla detayların kamuoyunda tartışılarak gitmesini sağlıklı görmüyorum" şeklinde konuştu.
 
Babacan ayrıca, Suriye ve İsrail'in Türkiye'den beklentisinin sadece arabuluculuk mu olduğu, yoksa Türkiye'nin su kaynaklarının bölgeye aktarılmasına ilişkin bir talep olup olmadığının sorulması üzerine, "Böyle bir konu kesinlikle gündemde yok" dedi.
 
Babacan, "Türkiye'nin bölgeyle ilgili gizli bir gündemi yoktur. Türkiye'nin tek istediği, yakın bölgemizde istikrar, huzur, refah, güvenlik, barış... Burada önemli olan nihayetinde her iki tarafın da güçlü bir siyasi iradeyle, kararlılıkla bu sorunun detaylarını görüşmeye hazır olması ve çözüm istemesidir" diye konuştu.
 
Terörle mücadelede kararlılık
 
24 Nisan'daki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklamada, "Irak genelinde meydana gelen gelişmeler gözden geçirilmiş, Irak'ta milli mutabakatın temelini oluşturan yasama alanındaki faaliyetler ile Irak'ın bölgede yerini yeniden alabilmesine yönelik gelişmeler değerlendirilmiş, bu bağlamda ülkemizin tüm Iraklı grup ve oluşumlarla istişarelerinin sürdürülmesinin yararlı olacağı mütalaa edilmiştir" denilmişti.
 
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ''MGK bildirisinde Irak'taki gruplarla, oluşumlarla temastan bahsediliyor. Türkiye yeni bir tehlikeli gidişe mi sürükleniyor, Barzani mi muhatabımız oluyor?'' demişti.
 
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı ile görüşme
 
Yeni Zelanda ile ikili ilişkilere de değinen Babacan, Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki tarihi bağların, aradaki uzun mesafeyi aşmaya yardımcı olduğunu ve gelecek için atılacak adımlarda kendilerine güven verdiğini söyledi.
 
Yeni Zelandalı bakan ile görüşmede Ortadoğu meseleleri, Afganistan ile ilgili gelişmeler ve Türkiye'nin AB sürecini de ele aldıklarını bildiren Babacan, basın toplantısından sonra verilecek çalışma yemeğinde uluslararası ve bölgesel konuları görüşmeye devam edeceklerini belirtti.
 
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ise heyetiyle beraber Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çanakkale'de Anzak Günü'nü anma törenleri vesilesiyle Yeni Zelanda hükümetini temsil etmenin onurunu yaşadığını söyledi.
 
Peters, karşılıklı ilişkilerin yıllar içinde gelişme gösterdiğine dikkat çekti. İki ülkenin yakın dönemdeki bazı girişimlerine değinen Peters, bir-iki hafta önce Wellington ve Ankara'da, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin yeniden harekete geçirilmesi için çalışma başlatıldığını belirtti.
 
Yeni Zelanda'nın Türkiye'nin AB üyeliği yolundaki arzusunu ve BM Güvenlik Konseyi geçici üye adaylığını desteklediğini bildiren Konuk Bakan, Türkiye ile sıcak ilişkilerin sürdürülmesine verdiği desteği dile getirdi.

cnnturk.com



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs