En Sıcak Konular

İETT''de 100 milyon euroluk yolsuzluk

28 Nisan 2008 17:00 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İETT'de inceleme yapan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, yaklaşık 100 milyon euro’luk usülsüz işlem ortaya çıkardı.

'50 Metrobüsün alımında usulsüzlük yapılmıştır. Yine aynı yöntemle 50 Mercedes Capacity otobüs alımı işlemi de usulsüzdür. 40 milyon dolarlık Topkapı-Edirnekapı-Sultançiftliği tramvay hattı yapımı ihalesiz olarak bir firmaya verilmiştir. Otobüslere reklam giydirilmesinin 10 yıllığına bir firmaya verilmesi ve İETT duraklarının yapım ve reklam işlerini yapan firma sözleşmesinin 10 yıl uzatılması yasaya aykırıdır.'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İETT'de inceleme yapan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor başta İçişleri Bakanı Beşir Atalay olmak üzere tüm AKP yönetimini huzursuz etti. Tayip Erdoğan dönemindeki müfettiş incelemelerini kasıtlı bulan ve suçlanan isimleri TBMM’ye taşıyan AKP yönetimi bu kez nasıl bir tavır izleyecek tartışılıyor. İşin ilginci ise müfettişlerin bizzat Bakan Atalay tarafından görevlendirilmiş olması. Rapor sonrası Kadir Topbaş’ın yeniden adaylığının da parti içinde huzursuzluğa yol açabileceği belirtiliyor. İşte müfettiş raporunun ayrıntıları:

OLAY 1: İETT’nin şehiriçi taşıma ve trafik sorununu çözmek amacıyla Hollanda’dan satın aldığı Metrobüslerin alımında usulsüzlük yapılmıştır. Müfettişlerin ihale, satın alma ve ithal etme sürecini kapsayan incelemesi sonucu, 63 milyon Euro'ya alınan 50 Phileas Metrobüsün ihale yapılmadan "doğrudan temin yoluyla" satın alınmasıyla usulsüzlük yaptıkları saptandı. Müfettişlere göre en büyük usulsüzlük otobüs alımında rekabet ortamı yaratılarak fiyat indiriminin adeta önüne geçmek.

OLAY 2: İETT tarafından alınan 5o otobüsün alımında da usulsüzlük yapılmıştır. Bu alımda da aynı metrobuste olduğu gibi ihaleye çıkılmamış, 15 milyon 750 bin Euro bedelle alımı yapılan 50 Mercedes Capacity otobüs, "doğrudan temin yoluyla" yapılan işlemle kurum envanterine girmiştir. Bu da suç olup ayrı bir araştırma konusudur.

OLAY 3: İETT’nin yaptığı işlemlerde ihale yapmamayı alışkanlık haline getirdiği gözlenmiştir. Topkapı-Edirnekapı-Sultançiftliği tramvay hattının yapımının detaylı incelenmesi sonucu burada da usulsüz işlemler saptanmıştır. Yaklaşık 40 milyon dolar maliyeti olan ve belki de daha da artması beklenen bir inşaat işi usulsüz ve ihalesiz olarak bir firmaya verilmiştir.

OLAY 4: İETT büyük getirisi olan ve günümüzde giderek yaygın şekilde kullanılan reklam mecrasında da usulsüz işlemler yapmıştır. İlk olarak otobüslere reklam giydirilmesi işinin ihale edilmeksizin 10 yıllığına bir firmaya verilmesi yasalara aykırı bir işlemdir. Bu işlemin iptal edilerek ihaleye çıkılması gerekmektedir. Ayrıca süre de çok uzundur. İkinci olarak, İETT duraklarının yapım ve reklam işlerinin de 10 yıllık süre uzatılarak aynı firmayla devam edilmesi de yasalara aykırıdır. Bu da yeniden ihaleye çıkılarak yapılmalıdır.

SONUÇ: İçişleri Bakanlığı’nın müfettişleri tarafından hazırlanan “yolsuzluk ve usülsüzlük raporu” bakanlık bilgisiyle adli işlem yapmak için Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Dosya üzerinde incelemelere başlayan savcılık, işlemlerde imzası ve sorumluluğu bulunan başta İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk olmak üzere kurum üst yönetimi hakkında adli soruşturma başlattı. Olayın ciddi bulunması halinde her an gözaltı işlemi başlatılabilir.

vatan



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs