Darbeler ve ekonomi: Ne alaka? | " /> iyibilgi öze" /> Darbeler ve ekonomi: Ne alaka? | "/> iyibilgi öze"/>

En Sıcak Konular

Darbeler ve ekonomi: Ne alaka?

28 Nisan 2008 16:07 tsi
Darbeler ve ekonomi: Ne alaka? Herkes darbe olursa borsa çöker, ekonomi alt üst olur, kriz çıkar diyor. Doğrudur. İtirazımız yok. Fakat ufak bir hatırlatmamız var: Bu, darbelerin ekonomik sonucu... Bir de darbelerin ekonomik sebepleri var... iyibilgi öze

Siyaset, toplumsal yaşamı iyileştirme çabası için yapılır. Tüm ideolojiler kendi meşreplerince böyle bir idea üzerinden kendilerine soru sorarlar ve buldukları cevaplar ile hareket ederler.

Fakat hangi ideoloji olursa olsun, o ideolojinin taşıyıcıları samimi değillerse veya iktidar elde ettikçe samimiyetini kaybediyorlarsa, bu ideanın görüntüsü altında çıkarları için siyaset yaparlar. Bu hem o insanların kişiliklerine hem de o ülkenin siyasi kültürüne, yapısına bağlıdır.

Bunu bir kenara bırakalım ve asıl meseleye gelelim…

Siyaset sayesinde toplumsal yaşamı iyileştirmek, o toplumsal yaşamın en üst organizasyonu olan devletin şekillendirilmesinden bağımsız değildir.

Yani devleti yeniden ve yeniden şekillendirme imkanları yoksa, devlet hep kendini toplum tarafından etkilenmeye kapalı tutuyorsa ve bu uğurda baskı mekanizmalarıyla toplumu kıstırıyorsa, devlet rant alanına, siyaset de bir rant dağıtma aracına dönüşür…

Siyasi alanın böyle dar olduğu ortamlarda siyasetçiler ideolojik idealarını, hedeflerini unutup devletin rantından faydalanmaya bakarlar. Bu yüzden bütün ideolojiler birbirine benzemeye başlar. Zaten resmi ideoloji de partilere onu emretmektedir.

Yolsuzluk ekonomisinin kaynağı budur. Bu kaynağın darbelerle de sıkı bir ilişkisi vardır…

Şöyle:

Önce Mehmet Altan’ın geçen hafta Salı günü yazdığı ‘Hazine ve demokrasi’ başlıklı yazısında verdiği rakamlara bakalım:

“Hazine günümüzde 2 milyon 59 bin 16 adet taşınmaza; İstanbul’daki taşınmazın %34’üne, Ankara’dakilerin  %20’sine, İzmir’dekilerin %27’sine sahip.”

2005 sonunda ihaleyle aldığı Erdemir’in ve yakın zamanda Hollandalılara sattığı bankanın yanı sıra inşaattan gıdaya, finanstan otomotive ve ulaşıma birçok sektörde faaliyet gösteren şirketler ağını oluşturan ve Ordu Yardımlaşma Sandığı olarak kurulan OYAK’ın durumu tabloyu daha da netleştiriyor.

Bu tablo Anayasa’da geçen “devletin milleti” ifadesinin ve darbelerin ekonomi politiği, ekonomik altyapısı hakkında çok şey söylüyor.

Devlet milletin değilse ve millet devlete tabii ise, yani "devlet millete hizmet için vardır" değil de, tam tersine "millet devlet için vardır" anlayışı hakimse; milletin siyasi tercihleri ve talepleri, hakları, özgürlükleri ancak devletin onayladığı sınırlar dahilinde hayata geçebilir.

Onaydan geçmezse ve halk diretirse darbe olur… Yani "militan demokrasi"...

Hasılı kelam, devlet ekonomi alanında da güçlü bir alana sahip olduğu için siyasi alan dar ve sivilleşme süreci kolay olmuyor… Dolayısıyla sivilleşme süreci ekonominin devletten bağımsızlaşmasına da bağlı

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 2,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs