En Sıcak Konular

Kamalak'tan AK Parti'ye 3 teklif

28 Nisan 2008 10:26 tsi
Kamalak'tan AK Parti'ye 3 teklif RP ve FP'nin davalarına savunma hazırla-yan Prof. Kamalak, "10 tezlik savunma vermiştik. Belki mahkeme üyeleri okumadı bile. AK Parti 100 tezlik savunma verse işe yaramaz" dedi.

Mustafa Kamalak, Türkiye'nin sayılı anayasa profesörlerinden. Tecrübeli de bir siyasetçi. Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nden Kahramanmaraş Milletvekilliği yaptı.

Mensubu olduğu Milli Görüş partileri RP ve FP'nin kapatılma davalarına karşı büyük bir hukuki mücadele veren Prof. Kamalak, parti kapatma davaları ve özellikle Anayasa Mahkemesi kararları konularına son derece hâkim bir isim. Prof. Kamalak'la AK Parti hakkında açılan kapatma davasını konuştuk. Kamalak, millî iradeyi açılmış bir dava olarak değerlendirdiği kapatmadan kurtuluşun ancak ve ancak Anayasa değişikliği ile mümkün olabileceğini söyledi.

“Biz 10 tezlik savunma vermiştik. Belki mahkeme üyeleri okumadı bile. AK Parti 100 tezlik savunma verse işe yaramaz. Peşin hükümlü olanlar okumadan da karar verebilir” diyen tecrübeli siyasetçi Kamalak, AK Parti’ye izlemesi gereken yol haritasını sunuyor:

İŞTE FORMÜL

1. Millî irade ile mahkemelerimiz arasında bağlantı kurmamız lazım. Bu bağlantı TBMM’dir. Çünkü Yüce Milletimizin doğrudan doğruya seçtiği, görevlendirdiği tek merci TBMM’dir. Hâli hazırda değil ama bundan sonra Cumhurbaşkanı da millet iradesiyle seçilip göreve getirilecek. Anayasa Mahkemesi’ne 24 üye seçilecekse 12’si TBMM tarafından seçilmeli, 6’sı Cumhurbaşkanı tarafından seçilmeli, geriye kalan 6 üye de HSYK tarafından belirlenmeli. TBMM ve Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildiği için, onların seçeceği üyeler dolaylı olarak halk tarafından seçilmiş olacak. Yani üyelerle millî irade arasında bağ olacak. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) seçtiği 6 üye nedeniyle millî irade ile nasıl bağlantı kuracağız? HSYK’nın da bir kısım üyeleri de TBMM tarafından seçilmeli. Böylece millî irade ile bağlantısı olmayan kalmayacak.
2. Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrasında şöyle deniyor: “Bir siyasi partinin Anayasanın 68. maddesinin 4. fıkrasında belirtilen fiillerin işlendiği bir odak hâline geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi hâlinde kapatılmasına karar verilir.”
Biz de diyoruz ki: “Bir siyasi partinin Anayasanın 68. maddesinin 4. fıkrasında belirtilen fiillerin işlendiği bir odak hâline geldiğinin, kesinleşmiş mahkûmiyet kararlarına dayanarak, Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi hâlinde kapatılmasına karar verilir.

3. 69. maddenin 4. fıkrasında şöyle deniyor: “Siyasi parti kapatma davaları Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılır ve Anayasa Mahkemesi tarafından kesin olarak karara bağlanır.”
Biz de diyoruz ki: “Siyasi parti kapatma davaları bir ceza davası olup, Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılır ve Anayasa Mahkemesi tarafından kesin olarak karara bağlanır.”

FORMÜL DIŞI DURUMLAR
Erken seçim: Bu doğru bir yol değil. AK Parti erken seçime gitse halk demez mi "daha ne istiyorsun?" Halk demez mi, tek başına Anayasayı değiştirecek 367'nin üzerinde milletvekili verdim. Sonraki dönem 330'un üzerinde milletvekili verdim. Ama sen gereğini yapmamışsan, vaktinde Anayasayı değiştirmemişsen, ben sana daha ne vereyim.
AK Parti düzenlemeyi geciktirirse: AK Parti, kapatmaya karşı tedbir almakta geciktikçe parti içinde birtakım fitneler başlar. Araya zaman girdikçe bu tür çözülmeler yaşanır, artar. AK Parti kapatılırsa: AK Parti'nin kapatılması idamları bir tarafı bırakırsak, demokrasi bakımından, 27 Mayıs darbesine nispetle daha olumsuz daha ağır sonuçlar meydana getirir. Çünkü 27 Mayıs dâhil olmak üzere diğer askeri darbeler hep eylemlere dayanıyordu. AK Parti hakkındaki iddianame ise bütünüyle söylemlere dayanıyor.
Kapanması hâlinde yeni bir parti: Kapanması hâlinde yerine kurulacak partinin daha fazla oyla yeniden iktidara gelebileceği görüşü yanlış. Gövde ne kadar şişmanlarsa şişmanlasın beyin boşaltıldıktan sonra bu ne anlam ifade eder ki. Önemli olan baştır, sen başı kopartıyorsun.

Vakit
 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,516 µs