En Sıcak Konular

CHP, MSP için kanun değiştirmiş

28 Nisan 2008 09:45 tsi
CHP, MSP için kanun değiştirmiş

"MSP'ye oy vermezseniz camileri ahır yaparlar." diyen Erbakan liderliğindeki MSP'ye açılan dava, Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklik sayesinde düştü. İşte o düzenleme.

Parti kapatmayı zorlaştıracak düzenlemeye karşı çıkan CHP'nin geçmişte tam tersi bir uygulamaya imza attığı ortaya çıktı. Milli Selamet Partisi'nin kapatılmasını engellemek için 1978'de kanun değiştiren CHP, 'kapatmaya ilişkin suç isnatlarının kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşması'nı hükme bağlamış. MHP ve Adalet Partisi'nin destek verdiği düzenleme için Cumhurbaşkanı Korutürk'le bile restleşmiş

Türkiye, AK Parti'ye açılan kapatma davasına kilitlendi. Anayasa Mahkemesi'nden ek süre talep edilmezse 2 Mayıs'ta ön savunma yapılacak.

AK Parti, manifesto niteliğinde bir savunma metni hazırlarken, kapatma- yı zorlaştıracak değişiklik konusundaki tartışmalar sürüyor. AK Parti ve MHP'nin sıcak baktığı düzenlemeye CHP karşı çıkıyor. Gerekçeleri ise dava sürecinin başlamış olması. Anamuhalefet, 'kişiye özel düzenleme hukuka aykırıdır' iddiasında bulunuyor.

Ancak bu durum, CHP'nin geçmişteki uygulamalarıyla çelişiyor. Cumhuriyet Halk Partisi, bugün karşı çıktığı formüle, 30 yıl önce kendisi başvurdu. Merhum Bülent Ecevit'in başbakan, Deniz Baykal'ın enerji bakanı olduğu hükümet, Milli Selamet Partisi'nin kapatılmasını engellemek için 1978'de yasa değişikliğine imza attı.

1978'DE YAPILAN TARİHİ DEĞİŞİKLİK

İşte SPK'nın 111. maddesinde 30 yıl önce yapılan değişiklik: Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin suç isnatlarının kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşması gerekir.

"MSP'ye oy vermezseniz camileri ahır yaparlar." diyen Necmettin Erbakan liderliğindeki MSP'ye açılan dava, Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklik sayesinde düştü. Üstelik hayata geçirilen düzenleme, bugünkü tartışmalarla bire bir örtüşüyor. İktidarda kalabilmek için MSP'nin desteğine ihtiyaç duyan CHP, 'kapatmaya ilişkin suç isnatlarının kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşması gerektiği'ni kanuna ekledi. Dava sürerken hazırlanan teklif, 2 Şubat 1978'de TBMM Genel Kurulu'na getirildi.


Halen CHP Genel Sekreterliği'ni yürüten Önder Sav, Erbakan lehine önerge hazırlayarak düzenlemeye katkı sağladı. Dönemin hükümeti söz konusu tadilat için Köşk'le de restleşti. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün veto ettiği teklif, 15 Mart'ta yeniden kabul edilerek Köşk'e gönderildi. Söz konusu hüküm, 12 Eylül ihtilalinden sonra kaldırıldı.


MSP davasına gerekçe gösterilen olay 4 Aralık 1977 tarihinde Şanlıurfa'da gerçekleşti. Erbakan, 11 Aralık'taki yerel seçimler öncesi gittiği Şanlıurfa'da yaptığı konuşmada "İzanlı insan, Milli Selamet'in oyunu bir tane fazla artırmasını en mukaddes vazife bilir. Aksi takdirde Allah vermesin, eğer Milli Selamet'te bir zayıflama olursa bu camileri tekrar ahır yaparlar. Allah vermesin hayvan deposu yaparlar." ifadelerini kullandı. Bunun üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, MSP'nin kapatılması, Erbakan'ın da dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle dava açtı.


Hemen harekete geçen MSP'li milletvekilleri, SPK'nın partilerin kapatılması hükmünü düzenleyen 111. maddesinde değişiklik yapılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na bir kanun teklifi sundu. Teklifte, kapatmaya ilişkin suç isnatlarının kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşması gerektiği öngörülüyordu.


Dava devam ederken hazırlanan kanun teklifi, 2 Şubat 1978 tarihinde TBMM Genel Kurulu'na getirildi. Görüşmelerde, halen CHP genel sekreterliği yapan Önder Sav'ın imzasının da yer aldığı bir önerge hazırlandı. Teklif lehine olan önergeye en çok oy CHP'den çıktı. Böylece MSP, 1978 yılında kapanmaktan kurtuldu. Düzenlemeye AP ve MHP de destek verdi.


AK Parti'nin parti kapatmaları zorlaştırmasına ilişkin girişimini hukuka aykırı sayan CHP'nin, 30 yıl önce aynı konuda farklı tavır sergilemesinin ardında, 1977 erken genel seçimlerinde oluşan Meclis'teki hassas sandalye dengesinin olduğu belirtiliyor. Birinci parti olmasına rağmen tek başına iktidar olamayan CHP, AP'den istifa eden 11 bağımsız milletvekilinden 10'una bakanlık vererek hükümeti kurabildi. CHP lideri Bülent Ecevit, her an yıkılması muhtemel hükümete destek olması ümidiyle MSP'yle de ilişkilerini iyi tutmaya çalıştı. Kapatma davasını engelleyen düzenlemeye de bu çerçevede destek verdi.


Altında CHP'nin de imzası bulunan eski SPK'nın 111. maddesi "Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin suç isnatlarının kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşması gerekir." hükmünü içeriyordu. Bu özgürlükçü düzenleme, 12 Eylül idaresi tarafından iptal edildi.

Zaman
 



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,670 µs