Türk masonları sıkıntıya soktu! | " /> Türk masonları sıkıntıya soktu! | "/>

En Sıcak Konular

Fransızlar Türk masonları sıkıntıya soktu!

28 Nisan 2008 10:51 tsi
Fransızlar Türk masonları sıkıntıya soktu! Fransa Büyük Doğu Mason Locası Büyük Üstadı Jean-Michel Quillardet'nin Ermeni iddialarına destek vermesi Türkiye'deki masonları zor durumda bıraktı. Türkiye masasında ortam gergin...

Fransa Büyük Doğu Mason Locası Büyük Üstadı Jean-Michel Quillardet'nin Ermeni diasporasının 24 Nisan'da Paris'te düzenlediği etkinliklerde yaptığı destek konuşması, Türkiye Özgür Masonlarını zor durumda bıraktı.


Fransız masonları önceki yıl düzenlenen törenlerde de Ermeni diasporasına destek veren bir açıklama yapmıştı. Bunun üzerine geçen yılki Büyük Üstad Hüseyin Özgen de bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Loca'nın yeni Büyük Üstadı Metin Ansen de Özgen gibi bir bildiri yayınlayarak kendilerini savunmak zorunda kaldı. Bildiride, 17-19 Nisan tarihlerinde Fransa'nın Marsilya kentinde 'Akdeniz Mason Birliği' toplantısı yapıldığı, burada Ermeni meselesinin gündeme geldiği, Büyük Üstad'dan 24 Nisan'da konuşma yapmaması için ricada bulundukları; ancak reddedildikleri kaydedildi.

Türkiye masonları, tarihinin en zor süreçlerinden birini yaşıyor. Türk masonları yurtdışında bağlı bulundukları ekollere göre iki ayrı locada toplanmış durumda. Biri, İngiltere obediyansına bağlı olan Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, diğeri de Fransız ekolünden gelen Türkiye Özgür Masonlar Büyük Locası. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar, son 2 yıldır yolsuzluk iddiaları ile çalkalanırken Özgür Masonlar, Ermeni meselesi yüzünden köşeye sıkıştı. Bağlı bulundukları Fransa Büyük Doğu Mason Locası, açıkça soykırım iddialarına destek veriyor. Türkiye'deki 'biraderler'den de buna çok sayıda destek veren mason bulunmasına rağmen Loca, kamuoyundan gelebilecek eleştirileri bertaraf edebilmek için peşinen bildiri yayınlamak zorunda kalıyor.

Bildirinin ilki geçen yıl dönemin Büyük Üstadı Hüseyin Özgen tarafından yayınlanmıştı. Bunun sebebi, kendilerini ziyaret eden Jean-Michel Quillardet'nin dayatmada bulunmasıydı. Quillardet, Türkiye'deki konuşmasında, 'Ermeni tezlerini destekleyin' talimatı vermiş, bunun üzerine tartışma yaşanmıştı. Özgen, bir bildiri yayınlayarak Fransa Büyük Üstadı'nı haddini aşmakla suçlamış ve kendisine, "Yaşanan bu ayrışmayı aşmamız kolay olmayacak." demişti. Konu, 29 Haziran 2007 tarihli Zaman'da, "Türk masonlarla Fransız biraderleri arasına 'sözde soykırım' tasarısı girdi" başlığıyla duyurulmuştu.

5 Nisan 2008'de yapılan genel kurulda Özgen'den büyük üstadlığı devralan Metin Ansen de aynı krizle karşılaştı. İki yıl önce yaşanan tartışmadan dolayı Marsilya'daki toplantıya katılmayan Ansen, Loca'nın dışişleri sekreteri ile yardımcısını gönderdi. Ansen, soykırım dayatması ile ilgili yayınladığı bildiride, Quillardet'yi, Fransa'da sözde soykırım anıtına yapacağı yürüyüş ve konuşmadan vazgeçirmeye çalıştıklarını bildirdi. Ancak Quillardet'nin Türk mason biraderlere sinirlendiğini, konuşmakta ısrar edeceğini söylediğini aktardı. Ansen'in verdiği bilgilere göre, toplantının gala yemeğine katılan Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosu Özer Aydan da Fransız Büyük Üstad'dan ricacı oldu. Türkiye'den giden iki 'birader' Aydan'ı Büyük Üstat Quillardet ile tanıştırdı ve yemekte yan yana oturmalarını sağladı. Başkonsolos, yemek boyunca Quillardet'ye Türkiye'nin hassasiyetini anlatarak, konuşma yapmaktan vazgeçirmeye çalıştı. Quillardet yemekten sonra iki biraderin yanına gelip sözde soykırım anıtına yürüyeceğini, ancak konuşma yapmaktan vazgeçebileceğini bildirdi. Fakat umulan olmadı. Törende Türkiye aleyhine çok sert bir konuşma yapan Büyük Üstad, 'Ben de Ermeni'yim' diyerek Ermenilere her türlü desteği vereceğini açıkladı. Quillardet, daha önce Zaman'a yaptığı açıklamada, kendisini Türk masonlardan da destekleyenler bulunduğunu ve kendisine "Konuşmakta haklıydın, çünkü bu ülkede biz bu konulardan bahsedemiyoruz" dediklerini aktarmıştı.

zaman




Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,324 µs