En Sıcak Konular

Ahmedinejad'dan 3 Asya ülkesine ziyaret

28 Nisan 2008 09:37 tsi
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, üç Asya ülkesini kapsayan ziyaretine başladı. İlk olarak İran'ın komşusu Pakistan'a giden Ahmedinejad, burada Devlet Başkanı Müşerref ve Başbakan Gilani ile görüşecek.

İranlı yetkililerin verdiği bilgiye göre Pakistan'da "birkaç saat" kalacak olan Ahmedinejad, buradan Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'ya geçecek.

Ahmedinejad, Sri Lanka'dan sonra, yarın Hindistan'a geçerek, Devlet Başkanı Prathiba Patil ve Başbakan Manmohan Singh ile görüşecek.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın, Pakistan ve Hindistan temaslarında ikili ve uluslararası ilişkilerin yanı sıra özellikle enerji konusunun gündeme geleceği, üzerinde uzun süreden beri çalışılan İran-Pakistan-Hindistan gaz boru hattınınsa gündemin en önemli maddesini oluşturacağı belirtiliyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, gaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesinin üç ülke için de önemli olduğunu belirtti ve Ahmedinejad'ın uzun süredir sürüncemede kalan konuyu iki ülkenin liderleriyle görüşeceğini kaydetti.

ABD'nin karşı çıkması ve baskıları sonucu üçlü görüşmelerden çekilen Hindistan'ın, son zamanlarda yine projeye katılma konusunda gönüllü olduğu ifade ediliyor.

Projeye ilişkin görüşmeler, yaklaşık bir yıldır ikili (İran-Pakistan) olarak yürütülüyor.

Taraflar en son geçen yıl ocak ayında Tahran'da bir araya gelmiş ve projede en büyük engeli teşkil eden fiyat konusunda anlaşmışlardı. İranlı yetkililer, Hindistan'ın da fiyat formülünü kabul ettiğini, ancak kesin cevap için süre istediğini belirtmişti.

İran doğal gazını Pakistan üzerinden Hindistan'a taşıyacak olan yaklaşık 2 bin 700 kilometrelik boru hattının 7 milyar dolara mal olacağı ifade ediliyor.

Boru hattının 1,100 kilometresinin İran, 1000 kilometresinin Pakistan, geri kalan kısmının da Hindistan sınırlarında yapılması planlanıyor.

Projenin tamamiyle hayata geçmesi durumunda İran, Hindistan'a günlük 90, Pakistan'a ise 60 milyon metreküp doğal gaz verecek. 

haber7



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs