savunma kriteri! | " /> savunma kriteri! | "/>

En Sıcak Konular

AKP'nin savunma kriteri!

28 Nisan 2008 08:08 tsi
AKP'nin savunma kriteri! Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'ye savunma için verdiği 1 aylık sürenin dolmasına 4 gün kaldı. Ek süre talep edilip edilmeyeceğine bugün karar verecek olan AK Parti yönetimi, Anayasa Mahkemesi'nde yapılacak savunmanın ana eksenini belirledi.

 
Anayasa Mahkemesi’ne vereceği savunmanın ana eksenini belirleyen AK Parti, AİHM'in parti kapatılmasında kendisine ölçü olarak aldığı Venedik Kriteri çerçevesinde davanın reddini isteyecek.

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'ye savunma için verdiği 1 aylık sürenin dolmasına 4 gün kaldı. Ek süre talep edilip edilmeyeceğine bugün karar verecek olan AK Parti yönetimi, Anayasa Mahkemesi'nde yapılacak savunmanın ana eksenini belirlendi.

Savunmada, açılan davada, partinin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmesine neden olarak gösterilen eylem ve demeçlerin hiçbirisinin ‘şiddet' içermediği gibi, bu nitelikteki fiillerin yönetim tarafından benimsenmediği vurgulanarak, iddianamedeki ‘odak' tanımının anayasa'nın 68 ve 69. maddesindeki ‘odak' tanımına uymadığı belirtilecek.

AVRUPA ÖRNEĞİ

Bu çerçevede; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi ile örgütlenme hakkını düzenleyen 11. maddesi ve AİHM'in parti kapatılmasında kendisine ölçüt olarak aldığı Avrupa Konseyi'ne ait Venedik Kriteri'nin, "Siyasal partilerin yasaklanması veya kapatılması, sadece partilerin şiddeti siyasal bir araç olarak kullanmaları veya anayasada güvence altına alınan hak ve özgürlükleri yok etmek ve demokratik anayasal düzeni yıkmak için şiddet kullanmayı savunmaları durumunda haklı görülebilir" ilkesi çerçevesinde davanın ret edilmesini isteyecek.

İşte AK Parti'nin savunmasında yer vereceği önemli satır başları: n Kapatmaya gerekçe olan açıklama ve demeçler hakkındaki tekziplere iddianamede yer verilmediği vurgulanacak. n Parti yönetiminin kapatmaya gerekçe olarak gösterilen söz ve eylemlerin sahiplerine yönelik açıklama, kınama, uyarma ve diğer yaptırımları tek tek sayılarak, bu görüşlere katılmadığı belirtilecek.

HAK VE ÖZGÜRLÜK

İddianamedeki suçlamaların ağırlığını oluşturan Anayasa'nın 10 ve 42. maddesinde yapılan değişikliklerin, doğrudan başörtüsüne ilişkin olmadığı, hak ve özgürlüklerin kapsamını genişleten bir düzenleme olduğu vurgulanacak.

AK Parti'nin laikliği zedeleyen bir parti değil, tam tersine güvencesi olan bir parti olduğu vurgulanacak.

Başörtüsüne ilişkin açıklamaların sadece AK Parti tarafından değil, bütün siyasi partiler tarafından zaman zaman dile getirildiği örneklerle belirtilecek.

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında daha önce Yargıtay tarafından verilen kararlar emsal gösterilerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün vatana ihanet dışında hiçbir suçtan yargılanamayacağı kaydedilecek.

bugün



Bu haber 246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,694 µs