En Sıcak Konular

Prof. Mehmet Toner, kanser tedavisinde çığır açacak buluşunda sona geldi

27 Nisan 2008 19:22 tsi
KANSERLE mücadele konusunda 4 senedir çalışmalarını sürdüren bilimadamı Prof. Mehmet Toner, çalışmalarında sona geldi. Prof. Dr. Toner'in buluşu ‘Mikroçip’, klinik çalışmalarda başarı gösterdi. Böylece kanserde erken teşhisin de ötesine geçil

Harvard Üniversitesi'nde çalışan ve çalışmalarını burada sürdüren Prof. Mehmet Toner buluşu ile ilgili olarak, “Bu test kanseri kronik hastalık haline dönüştürebilir” dedi.

‘Mikroçip’in çok ilgi görmesi üzerine çalışmalarının olağandan hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Prof. Dr. Toner, bir organda başlayan kanserin diğer organlara yayılması nedeniyle kanser hastalığının önemli olduğunu söyledi. Kanserli hücrenin aslında organlardan önce kanda oluştuğunun daha 1869 yılında tespit edildiğini anlatan Prof. Dr. Toner, 1 milyar kan hücresi içinde 1 tane kanserli hücre olduğu için bunu tespit etmenin bu zamana kadar mümkün olmadığını dile getirdi. “Bunlar o kadar nadir ki bunu bulabilecek teknoloji geliştirilmedi bu zamana kadar ama biz geliştirdik” diyen Prof. Dr. Toner, “Kanserin asıl öldürmesinin nedeni yayılması. Yayılan hücreyi bulduğunuz zaman elinizde kansere karşı muazzam bir koz oluyor” dedi.

Prof. Dr. Toner, mikroçip testinin, kanseri ‘kronik hastalık’ haline dönüştürebileceğinin altını çizerek, buluşunun erken teşhis açısından önemli olduğunu belirtti. Testin yanılma payı ile ilgili olarak ise Prof. Dr. Toner, “Kanserli hücre elinizde. Dolayısıyla hata payı çok düşük” diye konuştu.

Prof. Dr. Toner verdiği bilgilere göre, Mikroçip testi sayesinde kanserli hücre daha kandayken tespit edilebilecek ve tedavi yöntemi çok önceden belirlenecek. Bununla birlikte kanserin türüne ve yapısına göre yeni ilaçların bile geliştirilmesi mümkün.

Ayrıca kanser tedavisinde ilerleyen safhalarda kullanılan ilaçların, bu test sayesinde daha önceki aşamalara bile taşınabilecek ve hastanın kontrolü erkenden sağlanacak.

Prof. Dr. Toner, şu ana kadar bir kaç yüz kişide klinik uygulama yapıldığını ve iyi sonuç alındığını kaydederek, prostat, meme, akciğer, kolon ve pankreas kanser türlerinde çalışmalarının olduğunu anlattı. Klinik çalışmalarının 5 bin kişide daha yapılmasının planlandığını dile getiren Toner, testin uygulamaya geçmesinin en geç 3 sene olacağının haberini verdi.

Bundan sonraki aşamada kilinik çalışmaların yanısıra mikroçip testinin ürün haline getirilip çoğaltılması ve hangi kanser türlerinde uygulanacağının belirlenmesi olacak.

MİKROÇİP TESTİ
7cm- 3cm ebatlarındaki mikroçipin üzerinde, kanserli hücreleri tanıyan, temiz kan hücrelerinin geçişine izin veren ve saç telinin yarısı kalınlığında olan 80 bin sütun var. Mikroçip testinin uygulanması işe şu şekilde: Kişiden alınan kan örneğinin mikroçip üzerinden akışı sağlanıyor. Kanda eğer kanserli hücre var ise, kanserli hücreleri yakalayan 80 bin sütundan birine yapışıyor. Böylelikle kandaki kanserli hücre yakalanıyor. Daha kanda iken yakalanan hücre, organlara sıçramadan tedavinin şeklinin belirlenmesi için incelemeye alınıyor.

milliyet



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,390 µs