En Sıcak Konular

Yine kırmızı çarpı yine yıkım var

27 Nisan 2008 18:55 tsi
Belediyelerin kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkımları devam ediyor. Birgün mahallelilerle görüştü.

Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde evleri ve dükkânları önce kırmızı çarpılarla işaretlenen ardından birer birer yıkılan Bentderesi sakinleriyle konuştuk. Yaşam alanlarını ve işyerlerini kaybetmekte olan yetişkinler belediyenin kendilerine bir yer göstermemesi nedeniyle gelecek kaygısı yaşarken, çocuklar, mahallelerinden, okullarından ve arkadaşlarından ayrılacakları için üzgün.
Yıkımların ardından İsmet Paşa Mahallesi’ndeki 50 dükkândan geriye sadece 2’si kalmış. Dükkânlardan birinde kiracı olarak kasaplık yapan Rahmi Zorlu, “Geceleri korkudan uyuyamıyoruz. Sabah geldiğimizde 53 yıllık baba yadigârını yerinde bulamamak da var. Devlet neden bize sahip çıkmıyor? Yıkımdan sonra nerede çalışacağız, hangi parayla çocuklarımıza bakacağız, kiramızı nasıl ödeyeceğiz?” diyor.
İşyerleri yıkıldıktan sonra mahalleyi terk eden esnaf arkadaşlarından haber dahi alamadıklarını belirten Zorlu, “İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için aileleriyle başka yerlere göç etmek zorunda kaldı. Biliyoruz ki iyileştirme adı altında yapılan bu yıkımların sonucunda ortaya işsizler ordusu çıkacak” diyor.

‘BELEDİYE YER GÖSTERMİYOR’
Makas tamirciliği yapan Mehmet Yılmaz ise “20 yıldır burada esnafım. 4 çocuğum var, evim kira ve eşim çalışmıyor. 55-60 yaşlarında, ömrü bu mahallede geçmiş insanlarız. Bu saatten sonra nerede iş bulabiliriz, nasıl iş kurabiliriz? Yetkililer mal sahipleriyle anlaşmaya gidiyor. Kiracıları bilgilendirmiyorlar bile. İstenilen zamanda dükkânını boşaltamayan esnafın bir bakıyorsunuz elektriği kesiliyor, bir bakıyorsunuz suyu kesiliyor. Belediye yetkilileri hem bizlere gidebilecek bir yer göstermiyor hem de taşınmaya mecbur bırakıyor” şeklinde şikâyetlerini dile getiriyor.

Yıkım sonrasında açılan alanların zenginlere peşkeş çekileceğini söyleyen Yılmaz, “Neden bizlerin başına gelenler ve daha da gelecek olanlar televizyonlarda, gazetelerde yer almıyor. Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Yaşadıklarımız gerçek sorunlar değil mi?” diyor.
Sokakta çeşitli konfeksiyon ürünleri satarak yaşamını kazanmaya çalışan Satılmış Çelik de yıkımların ardından satışların yüzde 70 düştüğünü belirterek, “İşçiler, esnaf, mahalle sakinleri gitti. Artık iş yapamıyoruz. Eve ekmek bile alamadan gittiğimiz günler oluyor. Üç gün 30 lira kazansak 4 gün hiç para kazanmadan günü kapatıyoruz” diye konuşuyor.

‘TEK BİR AĞACI KURTARABİLDİK’
Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde civardaki 200 ağacın kesildiğini söyleyen esnaf, sadece bir ağacı kesimden kurtarabildiklerini belirtiyor ve “Belediye yetkililerinden, hiç değilse dükkânların yıkılacağı zamana kadar gölgesinden yararlandığımız ağacın kesilmemesini istedik. Onlar da bunu kabul etti” diyor.
30 kedi ve 1 köpeğe bakan semt sakinlerinden Duygu Karabulut ise, evinin yıkılmasının ardından kendisine ve çocuklarına ne olacağından çok, kedilerine ve köpeğine ne olacağını düşünüyor. Evinin yakınındaki türbede fakirlere dağıtılan yemeklerin arta kalanıyla hayvanlarını beslediğini söyleyen Karabulut, “Evlerimizi yıkıp başka yere taşınmamızı istiyorlar. Zaten zor koşullarda yaşıyoruz. Nasıl ve nereye taşınalım, kedilerim ne olacak?” diye soruyor.

MÜLTECİLER DE ZOR DURUMDA
Özellikle Somali’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler de Bentderesi’nde ikamet ediyor. Birleşmiş Milletler’den aldıkları küçük yardımlarla yaşam mücadelesi veren mülteciler de kaygı içinde ne olacağını bekliyor. İsmini vermek istemeyen Somalili bir mülteci, “İç savaştan kaçtım. Eşimle birlikte sığındık ve burada oturma izni verdiler, ama yıkımlar başladı. Biz ne olacağız? Nereye gideceğiz?” diyor.

Birgün



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,558 µs