hep özür diler? | " /> hep özür diler? | "/>

En Sıcak Konular

Hürriyet neden hep özür diler?

27 Nisan 2008 17:37 tsi
Hürriyet neden hep özür diler? Statükonun "amiral gemisi" Hürriyet gazetesi tekzip ve özür yayınlama rekoruna koşuyor. Dün yine Anayasa Mahkemesi'ndeki resmi yanlış yorumladıkları için özür dilediler. Peki neden günaşırı bir özür yayınlanıyor? İki sebebi var. Buyrun...

Özür dilemek erdemdir elbette. Fakat Hürriyet'in özürleri Hürriyet'in erdeminden değil,yapısından, iç dünyasından ve işlettiği bir stratejiden kaynaklanıyor.

Yani Hürriyet ertesi gün özür dileyeceğini bilerek hata yapıyor. Dolayısıyla bilerek yapılan hataların özrü erdem niteliği taşımıyor.

Bu hataların sebebine gelirsek...

Birincisi Hürriyet'in içinden konumlandığı fırsatçılıkla harmanlanmış otoriter zihniyeti, ahlaki kaygı taşıması gerektiğini söylemeyen bir zihniyet. Çünkü otoriter zihniyetteki kişi ve kurumlar en doğrusunun kendisinin bildiğine ve bu doğru için "her yolun mübah olduğuna" inanırlar. Kendini ötekinden, karşındakinden üstün gören bu algı dolayısıyla o "aşağılık görünen ötekiye" karşı yapılan haksızlıkların mahusuru yoktur.

Yani "beyaz ve elitseniz", "göbeğini kaşıyanlar" diye aşağıladıklarınıza her türlü muamaleyi kendi kendinize meşru görürsünüz. Bu bakış fırsatçılıkla ve iktidar yitiminden, o aşağılık ötekilerle eşitlenme sürecinden kaynaklanan travma ile birleşince ahlaki olmamayı kendiniz için bir tür ahlak haline getirebilirsiniz.

Bu kimliksel, yapısal olan sebep. İkinci sebep ise stratejik... Şöyle:

Hürriyet gazetesi, okuruna dair güvenine ve o okurun profiline yaslanarak haberin yalan olduğunu ve yarın yalanlayacağını bile bile yine de o haberi yapıyor. Çünkü Hürriyet okuru, Hürriyet okuya okuya da yukarıda tahlil ettiğimiz zihniyetin ve kimliğin içinden bakıyor.

Yani o da herşeyi mübah görüyor ve Hürriyet'in yalan haberlerinde bir mahsur görmüyor. Dahası o haberin yalanlanmış halini görmezden gelip, ilk haline güveniyor, düşüncelerini haberin ilk yalan halini içselleştirerek kuruyor.

Tekziplere ise, "bak benim gazetem ne kadar dürüst, özür diliyor, kendini eleştirebiliyor" diye bakıyor. "Niye bu kadar yalan haber yapan bir gazetedir bu" diye sormak aklına gelmiyor. Çünkü dediğimiz gibi, o da gazetesi gibi fırsatçı ve kendini herkesten üstün gördüğünden siyaseten ahlaki bir kaygı gütmüyor.

Bu da o yalan haberlerin üzerlerine kuruldukları manipülasyonları, stratejileri başarısız kılmıyor en azından.

Ama 22 Temmuz'da da görüldüğü üzere bu ülke Hürriyet okurlarından ibaret değil. Peki Hürriyet bunu bilmiyor mu? Biliyor ama Hürriyet okurları, "bidon kafalılardan" üstün oldukları için onların tercih ve fikirleri de önemli değil... Yoksa gerçek meclis kapatılmak üzereyken, o meclisin yıldönümünde "Okur Meclisi" açsınlar ki...

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,591 µs