En Sıcak Konular

ABD 'terör sözlüğünü' yeniden yazıyor

27 Nisan 2008 16:40 tsi
ABD 'terör sözlüğünü' yeniden yazıyor 11 Eylül saldırılarının ardından teröre karşı başlatılan küresel savaşta, 'şer ekseni', 'İslamofaşizm', cihadçılar' gibi orijinal terimler icad edip tedavüle sokan Bush yönetimi, İslam dünyasında oluşan infiali dikkate alarak terörü yeniden tanılmama

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Bush yönetimi, ABD'nin düşmanlarını tanımlamak amacıyla kullanılacak terimlerin yeniden değerlendirilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı ve diğer hükümet kurumlarından bir çalışma yapmalarını istedi.

ABD'deki Müslüman nüfusun tavsiyelerinin de dikkate alınarak hazırlanan raporda, Bush yönetimindeki 'neocon'ların favori tabiri 'İslamofaşizm'in Müslümanları rahatsız ettiği ve bu terimin kullanılmaması öneriliyor.

Aynı şekilde 'mücahid', 'cihadcı' gibi terimler de ABD'nin hasımlarını 'yücelten' anlam taşıdığı gerekçesiyle terkedilecek. Bunun yerine düşmanlar sadece 'terörist' ya da 'fanatik' kelimeleriyle tarif edilecek.

Teröre karşı savaşta rehberlik etmesi amacıyla geçen ay hazırlanan raporun, diplomatik amaçla kullanılması konusunda Dışişkleri Bakanlığınca onaylandığı ve bütün büyükelçiliklere gönderildiği belirtiliyor.

'Sizin söylediğiniz değil, onların duyduğu önemli' ifadesine yer verilen raporda, yeni söylemin ana hatlarını oluşturması planlanan 14 maddelik öneriler listesi yer alıyor.

Raporda, El Kaide lideri Üsame bin Ladin'in mesajlarına ABD yetkililerinin 'zorunlu olmadıkça' karşılık vermemesi isteniyor. Raporı hazırlayan uzmanlar, buna gerekçe olarak da ABD'li yetkililerin Ladin'ne üst perdeden karşılık vermesinin, El Kaide liderinin İslam dünyasındaki itibarını artırdığına işaret ediyor.

Hazırlanan raporun bağlayıcı bir mahiyeti olmamasına karşın Bush yönetiminde bu çağrılara kulak veren isimlerin bulunduğunu belirten Guardian, bu çerçevede Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, kamuoyu önündeki konuşmalarında geçen Eylül ayından beri 'cihad' sözcüğünü kullanmaktan imtina ettiğine işaret etti.

star



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs