En Sıcak Konular

'Başörtüsü er ya da geç gündeme gelecekti'

27 Nisan 2008 15:43 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ''Başörtüsü problemini şöyle ya da böyle aşmamız gerekiyordu. Er geç gündeme gelecekti, bugün olmasa yarın, yarın olmasa öbür gün, böyle bir yasakla Türkiye devam edemezdi'' dedi.

Resmi ziyaret için gittiği Umman'dan dönüşü sırasında uçakta bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Babacan, başörtüsü tartışmaları ile AKP hakkında açılan kapatma davasını değerlendirdi.
 
Babacan, "Üniversitelerdeki bazı öğrencilerin okuyup bazılarının okuyamaması, bunun sebebinin de sadece giyim kuşam tarzları olması... 21'inci yüzyıl Türkiye'sinde böyle bir yasağın devam etmesini kimsenin düşünmemesi lazım" dedi. Türkiye ya artık bazı önyargıları ve bazı klişe olmuş yaklaşımları geride bırakacak ya da bunlarla yıllarca yaşamaya devam edecek" diye konuştu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Madrid'deyken gazetecilerle yaptığı bir sohbet sırasında bir soruya verdiği cevapla konunun gündeme geldiğini anımsatan Babacan, "Sonra muhalefet partisi MHP, 'hemen getirin yardımcı oluruz, bu işi çözeriz' dedi. O noktadan sonra bunun daha ertelenmesi çok da mümkün değildi. Er geç gündeme gelecekti, bugün olmasa yarın, yarın olmasa öbür gün, böyle bir yasakla Türkiye devam edemezdi" dedi.
 
Babacan, Türkiye'nin bir şeyi doğru mu, yanlış mı yaptığını mukayese edecek ölçütler ve standartların bulunduğunu yineleyerek, Kopenhag siyasi kriterlerini ve Venedik Komisyonu'nun çalışmalarını örnek verdi.
 
"Türkiye'de bu işler böyle olur diyemeyiz"
 
"Türkiye'nin kendine özel şartları vardır, Türkiye'de bu işler böyle olur, Avrupa'da ne olursa olsun" diyemeyeceklerini ifade eden Babacan, "O zaman adeta üçüncü sınıf uygulamasını kendimize layık görmüş oluruz diye düşünüyorum. Türkiye her açıdan her şeyin birinci sınıfına layık. Son birkaç ayda yaşanan gelişmeler; parti kapatma davası, hangi şartlarda kapatılır, hangi şartlarda kapatılmaz, bunlar çok açık, AB'de uygulamaları, standartları belli. Dolayısıyla bizim burada mutlaka bu ölçütleri de dikkate alarak yürümemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
 
Babacan, "Hem dünya iş çevreleri, hem de siyasi çevreler Türkiye bu işi atlatacak diye güveniyor, yoksa ekonomik göstergelerin şu andaki noktada olması mümkün değil. Eğer herkes kapanacağına inansa Türkiye'nin bu ekonomik göstergelerle devam etmesi mümkün değil. Göstergelerin içinde tamam risk var ama bu iş öyle ya da böyle düzelecek beklentisi var. 'Nasılsa öyle ya da böyle siz bunu atlatırsınız' havası var muhataplarımızda" dedi
 
3 paralel hat...
 
Ali Babacan, üç paralel hatta çalışmalarının devam ettiğini bildirerek, "bunlardan bir tanesinin sağlam, iyi bir hukuki savunma, ikincisinin anayasal ve yasal altyapının daha iyileştirilmesi, sadece parti kapatmayla ilgili konular değil, başka önemli konuları da içerecek bir orta boy paket, üçüncüsünün de hiçbir şey yokmuş gibi AB ile ilgili reform sürecinin normal seyrinde devam etmesi" olarak sıraladı.
 
Yeni bir düzenleme yapılırsa bu yapacakları düzenlemenin belki de mahkemenin kararlarını daha kolay vermesine yardımcı olacağını belirten Babacan, "Kolay bir dava değil. Anayasa'da bazı şeylerin daha sarih hale getirilmesi, kararın alınmasını daha kolaylaştırabilir diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.
 
Babacan, bir soru üzerine, erken genel seçimi konuşanların bulunduğunu, ancak bunun hükümette de, partide de genel bir eğilim olmadığını söyledi.
 
AB sürecinde yeni strateji
 
Türkiye'nin AB ile ilgili çalışmalarının özellikle 2007 başından itibaren, Kıbrıs konusu yüzünden 8 fasıl bloke edildikten sonra yeni bir stratejisinin bulunduğunu, fasılların açılıp kapanmasına bakmadan çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Babacan, "Geçen sene nisanda açıkladığımız programda 2007'den 2013'e kadar müktesebat fasıllarının hangisiyle ilgili hangi yasaları çıkaracağımızı, hangi ikincil düzenlemeleri yapacağımızı ilan ettik. 2013'e kadar 188 yasa, 576 tane ikincil düzenleme var. Bu 188 yasanın 21 tanesini, 576 tane ikincil yasanın da 98'ini bugün itibariyle tamamlamış durumdayız" dedi.
 
Babacan, yaptıkları çalışmaları Meclis'te savunurken, "AB istiyor o yüzden bunu böyle yapacağız" argümanının kullanılmaması talimatını verdiğini kaydederek, "Adımlar attık, ama AB ile alakalı demedik. 21 yasa geçerken meclisten hiç AB'nin adı anılmadı" şeklinde konuştu.
 
Kıbrıs konusu nedeniyle 8 faslın bloke edilmesinin yanı sıra Almanya ve Fransa'daki seçimlerin Türkiye'deki AB algılamasını çok bozduğunu ifade eden Babacan, önlerindeki 5-7 yılda sayısız düzenlemelere ihtiyaçlarının olduğunu, AB ile ilgili çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

cnnturk.com



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs