En Sıcak Konular

Özgürder: Darbeciler yargılansın

27 Nisan 2008 14:09 tsi
Özgürder: Darbeciler yargılansın
Sivil toplum kuruluşları, Cumhurbaşkanlığı seçimini engelleyen 27 Nisan'daki 'e-muhtıra'nın yıldönümünü protesto etti.

Geçtiğimiz 2007 yılında yapıacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimini engellemek için Genelkurmay Başkanlığı tarafından 27 Nisan gecesi yayımlanan "E-Muhtırası"nın yıldönümü sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi.

İstanbul'un Fatih Semti'ndeki Saraçhane Parkı'nda bir protesto eylemi düzenleyen Özgür-Der mensupları "Sarıkız, Ayışığı Organizatörleri Hâlâ İş Başında… Darbeciler Yargılansın!" yazılı bir pankart açarak darbeci paşalardan hesap sorulması çağrısında bulundular. "E-Muhtıra ve Darbe Günlüklerinin Hesabı Ne Zaman Sorulacak?", "Sarıkız ve Ayışığı'nın Mimarlarıyla Uzlaşma!", "Halkı Yargılayanlar Darbecilere Suskun!" yazılı dövizlerin taşındığı eylemde Özgür-Der'i temsilen Murat Özer, eylemin amacını açıkladı.

Emperyalizmin iktidarını yerli işbirlikçilerle yürüttüğünü belirten Murat Özer, Cezayir, Mısır ve Filistin gibi halkın oylarıyla iktidara gelen Müslümanların bu işbirlikçiler eliyle nasıl da darbeye maruz kaldıklarını anlattı. Bu darbecileri Türkiye'den de tanıdıklarını belirten Özer, bütün baskıcı karakterlerine rağmen işbirlikçilerin iktidarlarını korku üzerine kurduklarını belirtti.

Çocukların Peygamberleri için şiir okumasını darbe gerekçesi kılacak kadar korkak olduklarını belirten Özer, darbecilerden hesap sorulmasını talep etmek üzere buraya toplandıklarını söyledi.

HUKUKÇULAR HALA DAVA AÇMADI

Eyleme katılan Av. Cüneyt Toraman, 27 Nisan Muhtırası üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hukukçuların hiçbirinin dava açmadığını belirterek gazete kupürlerini dayanak kılarak hukuksuzluğa imza atanlara göndermede bulundu. Hakim ve savcıların açık bir suç içeren darbe planlarına kayıtsız kaldıklarını vurgulayan Toraman, darbeciler karşısında susanların söz konusu Müslümanlar olunca hukuksuzlukları mesnet ederek cevvalleştiklerini ifade etti.

HUKUK SKANDALI

Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Kenan Alpay da, 27 Nisan Muhtırası'nın sorumlularından hala hesap sorulamayışını bir hukuk skandalı olarak niteledi. Darbe planlarını teşhir eden Nokta Dergisi büyük bir baskıya maruz kalırken darbe tezgahlayan eski Jandarma Kuvvet Komutanı Şener Eruygur'un şehir şehir dolaşarak darbe planlarını icra etmeye devam ettiğinin altını çizdi. Şener Eruygur'un yanı sıra Org. Özden Örnek ve Aytaç Yalman gibi darbe tezgahlarında ismi geçen tüm "paşa"ların yargılanması gerektiğini vurgulayan Alpay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

 

"Susurluk, Şemdinli, Atabeyler gibi Ergenekon çetesi de darbe ortamı oluşturmak amacıyla ülke genelinde geniş çaplı provakatif eylemlere giriştiler. Hrant Dink cinayetinden Danıştay baskınına, misyoner cinayetlerinden Cumhuriyet Gazetesi bombalarına, Cumhuriyet ve Ulusal Birlik mitinglerine kadar yapılan provakatif eylemler Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarının icra edilmesinden başka bir şey değildir. Bu bağlamda söz konusu provakatif eylemlerin istenilen ortamı tam olarak sağlayamamasıyla beraber Yargıtay Başsavcısı'nın AK Parti'yi kapatma davasının devreye girmesi yüksek yargı kurumlarının darbe sürecinin devam ettirilmesinde önemli bir misyon yüklendiklerinin göstergesi oldu. Şu ana kadar Sarıkız ve Ayışığı darbe projelerinin failleri hakkında herhangi bir dava açılmamış olması, suç duyurularının mahkemeler tarafından kale alınmaması hukuk devleti, yargı bağımsızlığı söyleminin içinin ne kadar boş olduğunu bir kez daha tescil etmiştir."

YUNANİSTAN'DA DARBE TERTİPLEYENLER HALA CEZAEVİNDE

1974'te Yunanistan'da hükümete karşı bir darbe tertipleyen Albaylar Cuntası'nın tüm mensuplarının halen cezaevinde olduklarını belirten Kenan Alpay, bugün Türkiye'de ise mahkum etmek ve yargılamak şöyle dursun darbecileri mahkemeye çağırıp ifadelerine dahi başvurulamadığını ifade etti. Türkiye'de halkın seçimler aracılığıyla adaletin ve güvenliğin tesisi için AK Parti Hükümeti'ne temsil yetkisi verdiğini söyleyen Alpay, sözlerini "AK Parti Hükümeti adaleti ve güvenliği gölgeleyici herhangi bir uzlaşma çabası içine giremez. Darbecilerden hesap sormak öncelikli sorumluluğudur." diyerek bitirdi.

Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci'nin son olarak konuyla ilgili basın bildirisini okuduğu eylem tekbirlerle sona erdi.

dunyabulteni



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,289 µs