En Sıcak Konular

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

27 Nisan 2008 10:40 tsi
TBMM Genel Kurulu, bu haftaki çalışmalarına Salı günü, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesiyle ilgili kanun teklifini görüşerek başlayacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında verilen gensoru önergesi de aynı gün görüşülecek.

Genel Kurulda 29 Nisan Salı günü ilk olarak, MHP milletvekillerinin, son aylarda pirinç, bulgur ve bakliyatta fiyat artışları yaşanırken, gerekli tedbirleri almadığı ve sorumsuz davrandığı gerekçesiyle, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler yapılacak.

Görüşmelerde, önerge sahipleri adına bir milletvekili, gruplar adına birer milletvekili, Bakanlar Kurulu adına da bir bakan konuşabilecek.

Görüşmelerden sonra kamuoyunda uzun tartışmalara neden olan ve muhalefet partilerinin karşı çıktığı TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi ele alınacak.

Teklife göre, 301. maddenin başlığı, ''Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama'' olarak değişiyor. Ayrıca maddede yer lan ''Türklüğü'' ibaresi ''Türk Milleti'', ''Cumhuriyeti'' ibaresi de ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'' olarak değişiyor. Cezanın üst sınırı 3 yıldan 2 yıla indirilirken, maddeye aykırı hareket ettiği iddia edilenlerle ilgili soruşturma açma yetkisi de Adalet Bakanına bırakılıyor.

TBMM Genel Kurulu, 29 Nisan Salı günü 301. madde ile ilgili kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışacak.

-MALİ MÜŞAVİRLER-

Meclis, 30 Nisan Çarşamba günü ise Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını görüşecek.

Tasarısıyla yeni Ticaret Kanunu ve Basel-2 kriterlerinin uygulamaya girmesiyle birlikte, işlevlerini yitirecek olan serbest muhasebecilerin durumu yeniden düzenleniyor.

Meslek mensubu olma şartı, TCK ile uyumlu hale getiriliyor. Buna göre, meslek mensubu olmak için kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmama şartı aranacak.

İki yıllık meslek yüksekokulu veya lise mezunu oldukları için mali müşavirlik hakkı bulunmayan serbest muhasebeciler, sınavda başarılı olma koşuluyla mali müşavir olabilecek.

Meclis, 30 Nisan Çarşamba günü 14.00-23.00 saatleri arasında çalışacak.

-YAP-İŞLET-DEVRET-

TBMM Genel Kurulu, 1 Mayıs Perşembe günü de trafiği yoğun olan karayolu, gar, lojistik merkezi, havaalanı, yük, yolcu, yat limanı ve kompleksleri ile sınır kapılarının yap-işlet-devret modeliyle yapılmasını öngören kanun tasarısını ele alacak.

Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun ile Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, trafiği yoğun olan karayolu, sınır kapıları, gar, lojistik merkezi, yük, yolcu ve yat limanı ile bunların kompleksleri de yap-işlet-devret modeliyle yapılabilecek.

Bu modelle üretilen mal veya hizmet bedelinin, yararlananlar tarafından ödenmesi öngörülmeyen yatırımlar için devlet, ihaleyi kazanan şirkete katkı payı ödeyecek. Katkı payı kapsamında; görevli şirketin ürettiği mal veya hizmet bedelinin, mal veya hizmetten yararlananlar tarafından ödenmesi öngörülmeyen veya mümkün olmayan yatırımlarla ilgili yapılacak görevlendirmelerde, mal veya hizmetten yararlananların tüketim veya kullanım miktarları da dikkate alınarak belirlenen bedel, idare tarafından görevli şirkete tamamen veya kısmen ödenecek.

Yatırım ve hizmetlerini yap-işlet-devret modeliyle yaptırmak isteyen idare, projeye ilişkin fizibilite raporuyla, Yüksek Planlama Kuruluna müracaat edecek.

Meclis, Perşembe günü 14.00-21.00 saatleri arasında mesai yapacak.

-KOMİSYONLAR-

TBMM KİT Komisyonu, 30 Nisan Çarşamba günü Eti Maden, Sümer Holding ve TDÇİ'nin, 1 Mayıs Perşembe günü de Türkiye Taşkömürü Kurumunun 2005 ve 2006 yıllarına ait hesaplarını ele alacak. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ise aynı gün TÜBİTAK Kanunda Değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını, Plan ve Bütçe Komisyonu da başarılı sporculara aylık bağlanması ve devlet sporcusu unvanı verilmesine ilişkin kanun teklifini görüşecek.

-BASIN-SİYASET İLİŞKİLERİ-

TBMM'de, 30 Nisan Çarşamba günü de Parlamento Muhabirleri Derneğinin (PMD) 44. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle ''Basın-Siyaset İlişkisi'' konulu bir panel düzenlenecek.

Panelde, AK parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, eski Başbakanlardan ve Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, İspanyol Haber Ajansı Türkiye Temsilcisi Doğan Tılıç, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Sıdıka Yılmaz, DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, Sabah Gazetesi Yazarı Umur Talu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Faruk Bildirici ve Gazeteci-Yazar Kemal Balcı konuşacak.
 
zaman



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs