iktidar olamayalı!..' | " /> iktidar olamayalı!..' | "/>

En Sıcak Konular

'Sayamadık kaç yıl oldu iktidar olamayalı!..'

27 Nisan 2008 09:24 tsi
'Sayamadık kaç yıl oldu iktidar olamayalı!..' CHP 32. Olağan Kurultayı'nda, açılan pankartlar ilgi çekiciydi. İşte CHP kongresinden çok konuşulacak kareler...

CHP 32. Olağan Kurultayı'nda, açılan pankartlar ilgi çekiciydi. Tribünlerde açılan pankartlardan en fazla dikkat çekeni ise 'Saymadım kaç yıl oldu, biz iktidar olmayalı' yazanı idi.

Tribünlerde yer alan ilginç pankartlardan bazıları:
''Saymadım kaç yıl oldu, biz iktidar olmayalı''
''Biz derin devleti değil, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduk''
''Biz Mustafa Kemal'in denizinden yansıyan yakamozlarıyız''
Bu pankartların yanı sıra salonda, genel başkan aday adayları Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya'ya destek veren pankartlar da yer aldı.

CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nda heyecan yok. Baykal, 'tek adam' olmanın rahatlığı içinde. Muhaliflere konuşmasının son bölümünde 10 dakika ayırmakla yetiniyor. Salonda 'işadamları arkamda' diyen Umut Oran'ın sadece birkaç afişi göze çarpıyor. Koç taraftarları salonun uzak bir köşesine atılsalar da seslerini duyurabildi. 'Sayamadık kaç yıl oldu iktidar olmayalı. Güneş Samsun'da bir kez daha doğacak.' yazılı pankartlar hiç inmedi. CHP, 'Atatürk'ün resmini paradan çıkarmakla' suçlanan İsmet İnönü'yü sahiplendiğini de gösterdi. Kongredeki en büyük pankart ona aitti. 'Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorundadır.' sözü her yerden görülebiliyordu.

Baykal, grup toplantısına benzer bir konuşma yaptı. Delegelere 'siz devletin kurucususunuz' diye seslendi. Baykal'ın sözleri salona hakim olan afişteki ifadeyle desteklenmişti: "Cumhuriyeti kuranlar devlete sahip çıkar." Baykal, dinî konularda ilk kez bu denli net mesajlar da verdi: "Camiler özgür olacak. Herkes inancını yaşayacak. İnancımızla iftihar edeceğiz. Laiklik İslam'la çok güzel. Çocuklarımıza dini öğreteceğiz. Ama devlet laik olacak. Eğitim, hukuk laik olacak." Ardından bir adım daha attı; 'dinde yerinin olmadığını ispatlamak için' İmam-ı Azam ve İmam Yusuf'tan alıntılar yaptığı türban sorununun da halledilebileceğini vurguladı. Bu sırada gözler salondaki başörtülü 4 kadına çevrildi. Baykal ekonomi, tarım, yolsuzluk, gibi konulara girdikçe delegenin ilgisi azaldı. Ulusalcılardan ödünç kavramlarla sohbet eden CHP'lilerin ilgi alanı laiklikti. Bunun tek istisnası oldu. CHP lideri, darbeler ve olağanüstü dönemlerde yaptıkları demokrasi mücadelesini anlatırken salonda alkış tufanı koptu.

Simit ve suyun 1 YTL'ye satıldığı kongrede Nutuk bedava dağıtıldı. CHP'nin 4 trilyon aktardığı Kanaltürk'ün sahibi Tuncay Özkan kongreye basın mensubu olarak girebildi. Salonu turlayan Özkan'ı CHP'liler alkışladı. Özkan, bir süredir kendisini parti yönetimine almadığı için Baykal'a ağır eleştiriler yöneltiyordu. Salonda en çok ilgi gören isimlerden biri merkez sağın sembol isimlerinden İlhan Kesici'ydi. Kesici, cumhuriyet mitingleriyle öne çıkan ve başörtüsü yasağının yılmaz savunucusu Nur Serter'le yan yana oturdu. Hatta zaman zaman elindeki kitapçıkla yelpaze yaparak Serter'i serinletti.

Kayıp 4 trilyondan bahsetmedi
CHP lideri Baykal’ın uzun konuşması boyunca Kanatürk’e aktarıldığı ortaya çıkan kayıp 4 trilyon olayıyla ilgili hiç açıklama yapmaması dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da el attığı kayp 4 trilyon olayında paranın aktarıldığı Kanaltürk televizyonunun sahibi Tuncay Özkan da CHP kurultayına geldi. CHP Genel Başkanı veya Genel Sekreteri olmayı planlayan Özkan, Baykal engeline takılmıştı. Parti üyeliği kabul edilmeyen Özkan’ın salona basın kartıyla girdiği gözlenirken, Özkan’ın salonda genel başkan adayı gibi tur attı.

Hiç seçim kazanmadı kongreleri kazandı
32. Kurultayda CHP Genel Başkanlığı’na aday olacağını açıklayan Deniz Baykal 4 yerel ve 4 genel seçimden mağlubiyetle çıktı ama girdiği genel başkanlık seçimlerini kazandı. Siyaset yasağının kalkmasıyla 9 Eylül 1992’de 25. Kurultayını toplayan CHP’de Deniz Baykal ilk kez genel başkan seçildi. Eylül 1995’de yapılan 27., 1998’deki 28., 2000’deki 11. Olağanüstü Kurultay, 2001 ve 2003 yıllarında yapılan kurultaylar, Temmuz-2004’teki ile Ocak 2005’te yapılan 13. Olağanüstü Kurultay ve Kasım 2005’teki 31. Kurultayda genel başkan seçildi.


samanyoluhaber



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,291 µs