Yapacaklar: Ankara'dan İran'ı istemiş! | " /> Yapacaklar: Ankara'dan İran'ı istemiş! | "/>

En Sıcak Konular

Yapacaklar: Ankara'dan İran'ı istemiş!

26 Nisan 2008 22:37 tsi
Yapacaklar: Ankara'dan İran'ı istemiş! Dick Cheney, Ankara’da, İran’a karşı bir askeri harekatı açıkça masaya yatırmış ve konuşmuş. İddia yazar ve tarihçi Gareth Porter, IPS'te yayınlanan yazısında yeralıyor. Bakın Ankara'dan Tahran nasıl istenmiş?

Amerikalı araştırmacı , geçen ay gerçekleştirdiği Ortadoğu gezisi sırasında, Cheney’nin, Türkiye ve Suudi Arabistan’da İran’a yönelik askeri harekatı “doğrudan” dile getirdiğini kaydetti.

Porter, Cheney’nin, İran’ın nükleer tesislerine karşı düzenlenecek askeri eylem için Türk liderlerden agresif bir biçimde siyasi destek talep ettiğini belirtti. Porter, bu iddialarını, Ankara toplantılarını bilen bir kaynağa dayandırdı.

Porter, Dick Cheney’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmelerinde “çok agresif” olarak, Türkiye’nin askeri harekat konusunda “ABD’nin yanında” olmasını istediğini belirtti.

Porter, kaynağının, Cheney’nin görüşme raporlarını gördüğünü ifade etti. Cheney’nin, Ankara’yı son anda geziye kattığını söyleyen Porter, bunun, eski CENTCOM Komutanı William Fallon’un istifası ile bağlantılı olduğuna işaret etti.

Porter, İran’a karşı askeri harekatın, Cheney ile Suudi Kralı Abdullah arasındaki görüşmede gündeme geldiğinin Suudi kaynaklarca ima edildiğini de belirtti.

ZATEN FİİLİ KOMUTANDI

Gareth Porter, yazısında, General David Petraus’un CENTCOM Komutanı olarak aday gösterilmesinin Dick Cheney’yi rahatlattığını da yazdı. Eski Komutan Amiral Fallon’un hem İran hem de Irak’taki asker sayısı konularında Beyaz Saray’a ters düştüğünü anlatan Porter, buna karşılık General Petraus’un uzun bir süredir Beyaz Saray ile işbirliği içinde olduğuna dikkat çekti.

Porter, David Petraus’un, bir süredir, Fallon’un talimatlarını göz ardı ederek Beyaz Saray’ın istediği şekilde ve zaten “CENTCOM Komutanı gibi” davrandığını belirtti. Amiral Fallon, İran ile masaya oturulabileceğini savunuyor ve Irak’taki asker sayısının artırılmasına karşı çıkıyordu. William Fallon, İran’a karşı askeri opsiyonun söz konusu olmadığını da belirterek Beyaz Saray’ın şimşeklerini üzerine çekmişti.

General Petraus’un yaz sonuna doğru CENTCOM Komutanı olarak göreve başlayacağı tahmin ediliyor. Cheney ve yakın danışmanları, nükleer programını uluslararası taleplere rağmen askıya almayan İran’a karşı askeri seçeneği savunuyor. ABD, İran’ın, Irak’ı karıştırdığını ve Ortadoğu’da terörist gruplara destek verdiğini belirtiyor.

İran’a karşı düzenleneceği zaman zaman gündeme gelen askeri harekat senaryosuna göre, bu ülkedeki “nükleer faaliyet” tesisleri havadan ve füzelerle imha edilecek.

kasım cindemir-hürriyetusa



Bu haber 1,210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs