Erdoğan'a mektup | " /> Erdoğan'a mektup | "/>

En Sıcak Konular

Yahudi toplumundan Erdoğan'a mektup

26 Nisan 2008 17:51 tsi
Yahudi toplumundan Erdoğan'a mektup İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde yaşayan Yahudiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek Suriye ve İsrail arasındaki görüşme şartının Golan'dan çekilme olmamasını istedi.


İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre liderler, daha önce Türkiye ve Suriye arasında Hatay üzerinde gerçekleştirilen diplomatik görüşmelerin bir benzerinin Golan'da da sürdürülmesini talep etti. Habere göre Hatay üzerinde sürekli hak iddia eden ve haritalarında gösteren Suriye, 2004'ten itibaren bu iddiasından vazgeçti. İsrail için çok stratejik bir önemi bulunan ve İsrail'in en önemli su kaynağını barındıran Golan'da yaklaşık 18 bin Yahudi yerleşimci ile 22 bin Dürzi yaşıyor. Dürziler kendilerini Suriye vatandaşı olarak kabul ediyor. Golan' daki Katzrin Yerel Konsey Başkanı Sammy Bar Lev ve Golan Bölgesel Konsey Başkanı Eli Malkha, mektuplarında Erdoğan'a, "Başarılı Hatay bölgesi modelinin İsrail ile Suriye arasındaki barış görüşmelerinde de kullanılması çağrısında bulunuyoruz." dediler.

Hahamlar çekilmeye karşı

Golan'dan çekilmeye sert tepki gösteren bazı İsrail Parlamentosu üyeleri, bu konuda ya referanduma gidilmesini ya da çok büyük güvenceler alınmasını istiyor. Bazı parlamento üyeleri de İsrail'in Golan'dan çekilmesi durumunda Lübnan'ın güneyinde faaliyet gösteren Hizbullah'ın bölgeye yerleşeceğini öne sürüyor. Barış karşılığında Golan'dan vazgeçilmesi tartışmalarına katılan hahamlar ise daha sert bir tepki gösterdi. Golan Tepeleri'ndeki hahamlar, İsrailli dinî liderlerin çoğunun, "yaşadıkları dağların, Tanrı'nın bahşettiği İsrail topraklarının bölünmez bir parçası olduğu düşüncesini paylaştıklarını, buraların Yahudi olmayanlara asla bırakılamayacağını" savundu. Bu arada, Suriye lideri Esad'ın Türkiye'nin, ülkesi ile İsrail arasında "arabuluculuk" yaptığını açıklaması, dünya medyasında yankı buldu. Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayınlanan Gulf News gazetesi, Türkiye'nin arabuluculuğunun Katar'daki demokrasi forumunda Türk ve İsrailli yetkililerin buluşmasından sonra ortaya çıktığını vurguladı. İngiliz The Guardian gazetesi de, "Esad, Türkiye'nin arabuluculuğunu teyit etti." derken Türkiye'nin hem İsrail ile hem de Suriye ile yakın ilişkileri var." diye yazdı. Olmert'in şimdiye dek kamuoyu önünde hiçbir zaman Golan Tepeleri'nin iade edileceğine ilişkin bir taahhütte bulunmadığını belirten gazete, Suriye ile İsrail arasındaki temasların İsrail'in geçen yıl Suriye'deki askerî bir tesisi bombalamasının oluşturduğu gerginliğe rağmen gerçekleşmesine de dikkat çekti. İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı sonrası Golan Tepeleri'ni işgal etmişti.

Erdoğan, barış için Esad'la buluşuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Şam'a tarihî bir ziyaret gerçekleştiriyor. Türkiye-Suriye Ekonomik Forumu için Şam'a gidecek olan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la bir araya gelecek. Görüşmenin en önemli gündem maddesi Ortadoğu barışı olacak. Diplomatik gözlemciler Erdoğan-Esad buluşmasını bölge barışı açısından son derece önemli buluyor. Hem İsrail hem de Suriye tarafı sorunun çözümü konusunda Türkiye'nin arabuluculuk yapmasını istiyor. "İsrail'in belli şartlar karşılığında Golan Tepeleri'nden çekileceği" iddiası üzerine hızlanan diplomatik trafik, birkaç gündür Ankara-Şam-Tel-Aviv ekseninde gerçekleşen telefon görüşmeleriyle önemli bir aşama kat etti. Başbakan Erdoğan'ın Beşşar Esad'la görüşmesinde düğümün çözümü yolunda somut adımların atılması bekleniyor.

Zaman
 



Bu haber 933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs