En Sıcak Konular

'Kıbrıs'ta çözümden sonra ölmek istiyorum'

26 Nisan 2008 17:36 tsi
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı Lynn Pascoe, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusunda umutlu" olduğunu söyledi.


 
Atina'da yayımlanan Elefterotipia gazetesi, Pascoe'nün Lefkoşa, Atina ve Ankara ziyaretlerinin sonuçlarına ilişkin 15 Nisan'da BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı "gizli konuşmasını" yayımladı.

Kıbrıs sorununda tarafların öneri ve görüşlerini araştırmak amacıyla Lefkoşa, Atina ve Ankara'ya yaptığı ziyaretlerden sonra BM Güvenlik Konseyini tuttuğu notlara ilişkin bilgilendiren Pascoe, Kıbrıs sorununa çözüm bulma konusunda "siyasi iradenin olduğu" tespitinde bulundu.

Pascoe'nün Lefkoşa, Atina ve Ankara'da yaptığı görüşmelerde, ilginç diyaloglar ve zengin bir içeriğe sahip açıklamalar dikkat çekiyor.

İLK ÖNCELİK

Lefkoşa'da Rum Lider Dimitris Hristofyas Pascoe'ye şunları söyledi: "Yeni nesillerin Kıbrıs sorunuyla çile çekmeyecekleri teminatıyla ölmek istiyorum." Diğer yandan KKTC lideri Mehmet Ali Talat, "Çözümden başka seçim yok." vurgusunda bulunurken, "Kıbrıslı Türklerin 2004 yılındaki Annan çözüm planına "evet" demelerine rağmen, dış dünyadan tecrit edildi." değerlendirmesinde bulundu.

Atina'da Pascoe'yle görüşen Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Kıbrıs sorununun çözümünü, Yunan hükümeti için "zirvedeki öncelikli mesele" olarak tanımladı.

Ankara'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Pascoe'ye "Türkiye'nin Kıbrıs'ta tam çözüme ulaşılması konusunda yapıcı rol izleyeceği sözünü verdi" ve Talat-Hristofyas görüşme takvimini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

TALAT VE HRİSTOFYAS'TAN ETKİLENDİM

Pascoe açıklamasında 2004 yılındaki çıkmazdan sonra Rum tarafında Hristofyas'ın seçilmesiyle havanın değiştiğinin altını çizdi. Talat-Hristofyas görüşmesini "Etkilendim" şeklinde ifade eden Pascoe, "Gerçekte kişisel ilişkiler ve iki liderin karşılıklı güvenin, kişinin bu defa çözümün sağlanacağına dair umut duygusuna bir neden teşkil ettiğine inanıyorum." diyor.

Genel Sekreter Yardımcısı Kıbrıs'ta oluşturulan çalışma gruplarından beklentiler üzerine ise, "Çok belirli konularda farklı kesimler -yönetim, toprak ve mal varlıkları gibi- arzu ettikleri zaman toplantı yapabilecekler. Çalışma gruplarında hiç toplantı yapılmayan meseleler, nihai çözüme ulaşılması görüşmeleri çerçevesinde liderlerin müzakere etmesine bırakılacak."

Pascoe, doğrudan görüşmelerin başlaması için Talat ve Hristofyas'ın belirledikleri 3 aylık takvime dikkat çekerek, "Haziran sonunda bitecek olan, çalışma grupları ve teknik komitelerin ön hazırlık ve değerlendirme yapmaları için çalışmaya başladı bile." değerlendirmesinde bulunuyor.

Pascoe, zamanın kısa olmadığını belirtmek için de, "Geçmişte bütün meseleler ayrıntılı olarak konuşuldu. Çok net, taraflar baştan başlamıyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

UMUT VEREN BAŞLANGIÇ

Lynn Pascoe, yeni süreci "umut veren başlangıç" olarak nitelendiriyor. Ancak Pascoe, "On yıllar boyunca çözülemeyen konuların, bu kadar çabuk çözüleceği yanılsamasının oluşturulmaması gerektiği" uyarısında da bulunuyor.

Kıbrıslı Rumlar ve Türklerin destekleyeceği bir çözüm bulunması için de Pascoe şunları ifade ediyor: "Bunları güçlü, uzlaşmacı ve esnek bir yönetim talep edecek." Pascoe, çözüm sürecinde toplum ve medyanın oynaması gereken role de dikkat çekiyor.

Son olarak Genel Sekreter Yardımcısı Pascoe, komisyonların haziran sonuna kadar çalışmaları halinde, Genel Sekreter'in Kıbrıs özel temsilcisi atayacağını ve temsilcinin müzakerelere liderlik yapacağını belirtiyor.

Zaman



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs