yoldan çıkarıyor' | " /> yoldan çıkarıyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Ulusalcılar, eğitimsizleri yoldan çıkarıyor'

26 Nisan 2008 17:26 tsi
'Ulusalcılar, eğitimsizleri yoldan çıkarıyor' Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Romanya'nın başkenti Bükreş'te okurlarıyla bir araya geldi. Konuşmasında Ulusalcıların, 'devleti düşünen tipten' olmadıklarını anlatan Pamuk, "Çoğu zaman eğitimsiz, kızgın ve okuma-yazma bilmeyenleri yoldan çıkaran siy

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Romanya'nın başkenti Bükreş'te okurlarıyla bir araya geldi. Ünlü Romen gazeteci Emil Hurezeanu'nun yönettiği toplantıda, konuklar Pamuk'a çeşitli sorular yöneltti.  
 
Rahat tavırlarıyla dikkat çeken yazar, hakkında açılan davanın sebebine ilişkin soru karşısında ilginç bir analiz yaptı: "Ulusalcılar, devleti düşünen tipten değil. Çoğu zaman eğitimsiz, kızgın ve okuma-yazma bilmeyenleri yoldan çıkaran siyasî bir hareket. Bu insanlar, devlete değil kendi partilerine hizmet ediyor."

Romanya'daki toplantıda konukların sorularını cevaplayan Pamuk, kendisinin neden milliyetçi olmadığını şu sözlerle anlattı:

"Milliyetçiler ülkelerine değil, partilerine hizmet ediyor. Sorun oluyorlar. Örneğin Türkiye'nin AB'nin bir parçası haline geleceğine inanıyorum. Yolunda gitmeyen bazı şeyler olabilir. Ancak AB, Romanya için çalışmış. Türkiye için de işe yarayacak. Türkiye'deki milliyetçiler AB karşıtı. Bu şekilde insanlardan oy alıyorlar."

Kendisini Osmanlı değerlerinden gelen; ama modern değerlerle de donanmış biri olarak niteleyen Pamuk, Osmanlı Devleti'nin emperyalist bir politika gütmediğini söyledi.

Pamuk, "Öldürülme korkusu yaşıyor musunuz?" şeklindeki soruya, "Şimdiye kadar nasıl yaşadıysam, bundan sonra da öyle yaşamaya devam edeceğim. Hiçbir korkum yok." karşılığını verdi.

Pamuk 'Kürt sorununa' ilişkin bir soruyu ise, "Sadece kurtler değil, bütün Türk vatandaşları, barış ve huzur içinde yaşayabilmemiz için ifade özgürlüğüne sahip olmalıyız." dedi.



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs